Káposztás pogácsa – gluténmentes, tejmentes
KolosFreeFood receptválogatásunk egy sós vendégváró aprósüteménnyel, káposztás gluténmentes pogácsával bővült.
Emlékszem még gyerekkoromból, amikor apukám készített ilyen őszi időkben káposztás (annó még hagyományos) pogácsát. Gondoltam egyet, miért ne lehetne mentesíteni saját diétámnak megfelelően? Mennyei, de egyszerűen tényleg leírhatatlanul puha, szaftos, ízes gluténmentes pogácsa született belőle. Érdemes kipróbálni…pláne amiatt, hogy másnap újra kellett sütnöm egy adaggal.
Hozzávalók (12 db káposztás pogácsához):
Káposztához:
- 340 g reszelt káposzta
- 1,5 dl víz
- 3 g só
- ízlés szerint frissen őrölt bors – jó sok
Tésztához:
- 250 g Mimen minden mentes pogácsaliszt
- 70 g sertészsír
- 70 g Vegajó növényi tejföl
- 70 g növényi ital (most rizs)
- 20 g friss élesztő
- csipet cukor
- 8 g só
Tetejére:
- 1 db tojásfehérje
- 1 csepp ketchup
- fekete szezámmag
- víz, a szezámmag átmosáshoz
A káposztás tej- és gluténmentes pogácsa elkészítése:
- A lereszelt káposztát a vízben pároljuk meg a sóval és a borssal.
- Amikor elfő a víz, nyugodtan hagyjuk kissé lepirulni a káposztát.
- Ezután a 70 g langyos tejhez adjunk csipet cukrot, és a friss élesztőt.
- Hagyjuk felfutni az élesztőt.
- A tészta hozzávalóit mérjük ki.
- Adjuk hozzá a zsiradékot is, a kissé kihűlt párolt, lepirított káposztát is, és gumikesztyű segítségével gyúrjuk össze.
- Amikor már felfutott az élesztőt, ezzel is gyorsan és alaposan dagasszuk össze a tésztát.
- Először a tészta ragacsos lesz, de szépen össze fog állni.
- Nyújtsuk ki a tésztát, majd a tetejét vékonyan vagdossuk be egy éles késsel.
- Én még daráltam rá friss borsot, nagyon szeretem a káposztához ezt a fűszert.
- Szaggassuk ki pogácsa szaggatóval, én most nagyobb méretűvel tettem meg.
- Kenjük le a felvert tojásfehérje és ketchup keverékével.
- Alaposan mossuk meg a fekete szezámmagot, és ízlés szerint szórjunk belőle a tetejükre.
- Tegyük ezután langyos, huzatmentes helyre, letakarva megkelni.
- 30 – 35 perc után szépen megkelnek a pogácsák.
- Újra kenjük le a tojásfehérjés ketchupos keverékkel.
- Előmelegített 180°C sütőben süssük készre kb. 20 perc alatt.
- Érdemes egy vízzel teli fém lábast tenni már az előmelegítéskor a sütőben, szebben dagadnak meg a pogácsáink.
- Langyosan a legfinomabb.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő, könnyen elkészíthető
Elkészítési idő: 80 perc
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 db. gluténmentes káposztás pogácsában |
Energia | 8007 kJ /1911 kcal | 667 kJ / 159 kcal |
Zsír | 97,1 g | 8,1 g |
amelyből telített zsírsavak | 47,5 g | 4,0 g |
Szénhidrát | 202,9 g | 16,9 g |
amelyből cukrok | 29,6 g | 2,5 g |
Rost | 33,8 g | 2,8 g |
Fehérje | 43,0 g | 3,6 g |
Só | 11,48 g | 0,96 g |
A gluténmentes káposztás pogácsa recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: bors cukor élesztő glutén és tejmentes gluténmentes party snack káposzta ketchup Mimen pogácsa rizsital só sós aprósütemények szezámmag tejföl alternatíva tojásfehérje vendégváró víz zsír