Kapros tofus sós gluténmentes csiga – tejmentes – tojásmentes
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes kapros tofus csiga recepttel bővült:
A családom nagyon szereti a kaprot. Nagy kedvenc a kapros túrós sós desszert, vagy épp a túrós csusza. Amióta kiderült, hogy tejfehérje allergiás is vagyok, nem ettem ilyet. Viszont, a tofu tudja kárpótolni megfelelően elkészítve a túrót. Így született meg a kapros „túrós” csigám, friss zsenge kaporral, bacon darabokkal, magvakkal. Ez a csiga most glutén-tej-tojásmentes. Ha kihagyjuk a bacont, akkor vegán ételt kapunk.
Hozzávalók (12 db, 6 főre):
tészta:
- 200 g Mester család kenyér lisztkeverék
- 150 g zabpehelyliszt
- 50 g tápióka keményítő
- 10 g őrölt psyllium rost útifűmaghéj
- 10 g só
- 50 g margarin
- 1/2 friss élesztő
- 400 ml langyos víz
- 1 csipet cukor
- 2 evőkanál étolaj
- tojás helyett: egy evőkanál chiamag
- Ízlés szerint szezámmag, lenmag
töltelék:
- 180 g natúr tofu
- 2 evőkanál Dr. Oetker vega krém
- 1 teáskanál füstölt só
- ízlés szerint jó sok friss kapor apróra vágva
- 1 evőkanál gluténmentes sörélesztőpehely
- 1 evőkanál olvasztott margain
- (esetleg egy vékony szelet bacon apróra vágva)
tetejére, lekenni:
- két evőkanál étolaj
- egy evőkanál ketchup
A Kapros tofus csiga elkészítése:
- A tésztához a langyos vizet kimérjük, adunk hozza csipet cukrot, és az élesztőt és a chiamagot. Hagyjuk életre kelni ezt a keveréket.
- Kimérjük a tészta száraz összetevőit. Hozzáadjuk az élesztős, chiamagos vizet, az olvasztott ligamargarint. Most fakanállal álltam neki keverni. Később az étolajjal is átdagasztjuk.
- 50 °C-ra előmelegített sütőben letakarva fél órán át kelesztjük
- A natúr tofut elmorzsoljuk, villával összetörjük. Adjuk hozzá a sörélesztőpelyhet, és a Dr. Oetker krémet. Vágjuk apróra a kaprot, ezt is adjuk a „túrós” krémhez. Jól keverjük össze az egészet.
- A tészta jól kezelhető, de azért érdemes rizslisztezett sütőpapíron kinyújtani.
- Kinyújtjuk a tésztát, lekenjük az olvasztott ligamargarinnal, elterítjük rajta a tofuskrémmel, megszórjuk a felaprított baconnal (kihagyható). Kb. Két ujjnyi vastagságú szeleteket vágunk a tekercsből, formázzuk kicsit.
- Lekenjük felvert étolaj és ketchup keverékével, tetejére szórjunk len- vagy szezámmagot.
- Előmelegített 180 °C-os sütőben kb. 30-35 perc alatt készre sütjük. Sütési idő a sütőnktől függ.
Jó étvágyat kívánok!
Elkészítés szint: haladó
Elkészítési idő: 1,5 óra
Tejmentes, így laktózérzékenyek és tejfehérje allergiások is beépíthetik gluténmentes diétájukba!
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 db. tofus csigában |
Energia | 11831 kJ / 2817 kcal | 987 kJ / 235 kcal |
Zsír | 145,3 g | 12,1 g |
amelyből telített zsírsavak | 37,1 g | 3,1 g |
Szénhidrát | 292,3 g | 24,4 g |
amelyből cukrok | 12,5 g | 1,0 g |
Rost | 42,1 g | 3,5 g |
Fehérje | 65,1 g | 5,4 g |
Só | 10,58 g | 0,88 g |
A kapros tofus gluténmentes csiga recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: chia mag cukor élesztő étolaj glutén és tejmentes gluténmentes sós csiga gluténmentes zabpehely ivóvíz kapor ketchup lenmag lisztkeverék margarin psyllium rost (útifűmaghéj) só sörélesztőpehely sós sós aprósütemények tápióka keményítő tej - tojás - gluténmentes tofu tojásmentes Vega Cream