Kapros-túrós gluténmentes süti
Hozzávalók egy kb. 20×25- cm-es sütőtálhoz:
Az alaptésztához:
- 25 dkg Schar Mix B gluténmentes lisztkeverék
- 10 dkg Barbara gluténmentes lisztkeverék
- 2 dl langyos tej 2,8%-os *
- 2 csipetnyi kristálycukor
- 1 tasak (7 g) gluténmentes élesztő **
- 1 db közepes (M-es) méretű tojás
- 5 dkg puha vaj *
A túrós réteghez:
- 90 dkg túró *
- 8 dkg porcukor
- 4 db közepes méretű (M-es) tojás
- 1 tasak vaníliás cukor **
- 2 evőkanál aprított kapor
A tetejére:
- 1 dl tejföl *
- 3 csapott evőkanál (30 g) porcukor
Elkészítés:
- Az alaptésztával kezdjük.
- A langyos tejbe beleszórjuk a két csipetnyi cukrot és az élesztőt és felfuttatjuk.
- Ha kész, az összes többi hozzávalóval egy tálba öntjük és összegyúrjuk. (Akkor jó, ha nem ragad és elválik a tészta az edény falától. Ha szükséges, adhatunk még hozzá a lisztkeverékekből.)
- Gombóccá formázzuk és meleg helyen kelni hagyjuk.
- Ha megkelt, kinyújtjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe terítjük.
- 180 °C fokon 10 percig sütjük.
- Közben kikeverjük a túrós masszát.
- Az alapanyagokat egy tálba mérjük és alaposan összekeverjük.
- A 10 perc leteltével az alaptésztára kanalazzuk a túrós masszát és elegyengetjük.
- Visszatoljuk a sütőbe és 20 percig sütjük.
- Közben a tejfölt kikeverjük a porcukorral és ha lejárt a sütési idő, rákenjük a tetejére, és még 10 percre visszatoljuk sülni.
Elkészítési idő: 90 perc
Nehézségi szint: közepes
* laktózmentes változatban, társuló laktózintolerancia esetén is fogyasztható
** Az alapanyagok kiválasztásakor olvassuk el a csomagoláson a jelöléseket! Amennyiben “nyomokban glutént tartalmazhat” szerepel rajta, akkor az azt jelenti, hogy gyártáskor, csomagoláskor érintkezhetett gluténtartalmú összetevővel.
Tápanagtartalom 1 szeletben | 20 szelet készítése esetén | 25 szelet készítése esetén |
Energia | 817,1 kJ / 199,3 kcal | 651,9 kJ / 159,0 kcal |
Fehérje | 9,0 g | 7,2 g |
Zsír | 7,9 g | 6,3 g |
amelyből telített zsírsavak | 4,7 g | 3,8 g |
Szénhidrát | 21,7 g | 17,3 g |
amelyből cukrok | 8,8 g | 7,0 g |
Élelmi rost | 1,0 g | 0,8 g |
A gluténmentes kapros-túrós gluténmentes süti recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin, weboldalunk dietetikusa végezte el.
- Recept címke: Barbara GM lisztkeverék élesztő kapor lisztkeverék porcukor Schär Mix B tej tejföl tojás túró vaj vaníliás cukor