Karácsony mandulás keksz – gluténmentes gasztroajándék ötlet
Karácsonyi mandulás-áfonyás keksz – tejmentes, gluténmentes, amely kiváló gasztroajándék ötlet glutén- és laktózérzékenyeknek!
Hozzávalók kb. 40 db-hoz (2 tepsihez):
- 100 g kölesliszt
- 100 g kukoricaliszt
- 1 teáskanál gluténmentes sütőpor
- 1 teáskanál mézes fűszerkeverék
- néhány csepp vanília aroma
- 2 db közepes méretű (M-es) tojás
- 150 g tejmentes margarin
- 150 g nádcukor
- 50 g méz
- 100 g héj nélküli mandula
- 100 g cukrozatlan aszalt vörösáfonya
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 180 °C fokra. Egy tepsit béleljünk ki sütőporral.
- A liszteket mérjük ki, keverjük össze, adjuk hozzá a sütőport és a mézes fűszert.
- A margarint olvasszuk meg, keverjük habosra a cukorral, mézzel. Adjuk hozzá a megmosott tojást, majd keverjük hozzá a száraz hozzávalókat.
- A mandulát és a vörösáfonyát konyhakéssel vágjuk nagyobb darabokra, majd így keverjük hozzá a masszához. Az egészet keverjük jól át.
- Két kiskanál segítségével halmozzunk diónyi gombócokat a sütőpapírral bélelt tepsire, egymástól min. 5 cm távolságra. Egy tepsire kb. 4×5 keksz fér ki.
- Tegyük a sütőbe és 8-10 perc alatt süssük készre. Ne hagyjuk, hogy teljesen kemény legyen a sütés végén, még előtte vegyük ki, hűlés közben fog még keményedni. Tegyük jól záródó dobozba.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Elkészítési idő: kb. 30 perc
Nehézségi szint: kezdő
Tápanyagtartalom 1 db-ban 40 esetében:
Energia | 92,5 kcal/386,7 kJ |
Fehérje | 1,5 g |
Zsír | 4,7 g |
Szénhidrát | 10,4 g |
Élelmi rost | 0,3 g |
A mandulás gluténmentes keksz receptet és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
- Recept címke: cukor glutén és tejmentes karácsonyi GM receptek keksz kölesliszt kukoricaliszt mandula margarin méz mézeskalács fűszer sütőpor tojás vanília aroma vörös áfonya