Karácsonyi fatörzs – klasszikusok gluténmentesen
A karácsonyi fatörzs nem csak nagyon szép, de isteni finom is. Narancsos-csokis töltelékével az egyik legjobb karácsonyi süti.
Most elkészítettük gluténmentesen is, így a gluténérzékenyek karácsonyi menüjéből sem kell kihagyni!
Hozzávalók egy kisebb méretű fatörzshöz
A piskótához:
- 4 db közepes méretű (M-es) tojás
- 4 csapott evőkanál (60 g) cukor
- 2 evőkanál víz
- 4 csapott evőkanál (40 g) rizsliszt
- 1 mokkáskanál sütőpor
A krémhez:
- 150 ml * habtejszín
- 150 g gluténmentes étcsokoládé
- 1 evőkanál (20 g) méz
- 1 narancs reszelt héja
- 30 g * vaj
- hópehely szórócukrok
Elkészítés:
Először elkészítjük a piskótát:
-
a tojásokat alaposan megmossuk, és kettéválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük a cukorral.
- A sütőport összeforgatjuk a rizsliszttel.
- A fehérjehabhoz hozzáadjuk az enyhén elhabart tojássárgáját és a vizet, majd hozzászitáljuk a sütőporos rizslisztet.
- Óvatosan összeforgatjuk, hogy a hab ne törjön nagyon össze. Sütőpapírral bélelt (nagy) tepsibe simítjuk és 180 °C fokos sütőben kb. 10 percig sütjük.
- Ha kész, egy nedves konyharuhára fordítjuk és még melegen (nem forrón) lehúzzuk róla a sütőpapírt.
- A konyharuha segítségével feltekerjük a tésztát és így, feltekerve hagyjuk teljesen kihűlni.
TIPP: Korábban a gluténmentes piskóta készítését fázisfotókkal illusztráltuk, amit itt megtekinthető.
Közben elkészítjük a krémet.
- A tejszínt felforrósítjuk, hozzáadjuk a mézet, a csokit, a narancs reszelt héját és kevergetjük, míg teljesen egynemű nem lesz.
- Lehúzzuk a tűzhelyről, hozzáadjuk a vajat, elkeverjük benne, majd hagyjuk kihűlni.
- Ha kihűlt, habverővel kihabosítjuk.
- A kihűlt tésztát kisimítjuk, megkenjük a krém kicsit több, mint felével és újra feltekerjük.
- Ferdén levágjuk kb. az egynegyedét és oldalt a törzshöz illesztjük, majd az egészre rákenjük a maradék krémet.
- Hűtőbe tesszük, majd tálalás előtt szórócukrokkal díszítjük.
* Laktózintolerancia esetén használhatóak laktózmentes tejtermékek is!
Elkészítési idő: 2 óra
Nehézségi szint: közepes
Tápanyagtartalom 1 szeletben | 12 szelet készítése | 14 szelet készítése |
Energia | 786,4 kJ / 191,8 kcal | 672,4 kJ / 164,0 kcal |
Fehérje | 3,0 g | 2,6 g |
Zsír | 12,2 g | 10,4 g |
amelyből telített zsírsavak | 7,1g | 6,1 g |
Szénhidrát | 16,1 g | 13,8 g |
amelyből cukrok | 11,4 g | 9,7 g |
Élelmi rost | 1,1 g | 0,9 g |
A karácsonyi fatörzs gluténmentes recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cukor gluténmentes étcsokoládé gluténmentes piskóta habtejszín karácsonyi GM receptek méz narancs piskótatekercs rizsliszt sütőpor szórócukor tojás vaj