Karácsonyi fatörzs torta gluténmentes változatban – KolosFreeFood
Az előző oldalon olvahatóak a torta hozzávalói.
A karácsonyi gluténmentes fatörzs torta elkészítése:
- A tojásokat most robotgép segítségével vertem fel, a cukorral és a sóval együtt.
- Teljesen habossá, szinte fehéredésig verjük.
- Szitáljuk ezután hozzá a It’s us Miklós univerzális gluténmentes lisztet.
- Óvatosan forgassuk össze.
- Nagy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, és erre öntsük rá a piskóta tésztáját.
- Előmelegített 180 °C-os sütőben maximum 20 perc alatt készre sütjük.
- Amíg sül a tészta, villámgyorsan elkészítjük a csokipudingot.
- Az eritrittel elkeverjük a két csomag pudingporral és egy kevés növényi tejjel.
- Majd, ha a tej maradéka már forr, szokás szerint főzzük meg a pudingot.
- Fontos, hogy egészen sűrű legyen a pudingunk.
- Tegyük félre hűlni.
- Közben kész lett a piskóta.
- Vegyük ki a sütőből, és azonnal borítsuk rá egy megnedvesített konyharuhára a kész piskótát.
- Tekerjük is fel a tésztát, jó szorosan.
- Én most egy másik, kicsit nagyobb konyharuhába is beletekertem.
- Vegyük le a sütő hőmérsékletét 110 °C-ra.
- A gombákhoz a tojáshabot kezdjük el felverni.
- Apránként adagoljuk hozzá a cukrot és a citromlevet.
- Addig verjük, amíg a kristálycukor teljesen „elolvad”, és tartós habot kapunk.
- Egy sütőpapírral béleljünk ki tepsit.
- A tojásfehérje habot halmozzunk be egy habzsákba.
- Vágjuk le egyenesre a zsák alját.
- Nyomjunk ki tönköket „gomba lábakat”, ezek oszlopszerűek legyenek.
- Ugyanannyi kalapot is formázzunk a habból.
- A kalapokra szórjunk kakaó és céklaport.
- Ezek adják majd a gombafejek színét.
- egy órán át szárítsuk 100 – 110 °C-on a tojásfehérje gombákat.
- Ekkora már egész biztosan kihűlt a puding.
- Adjunk hozzá rum aromát, és a szobahőmérsékletű vegán Rámát.
- Egy kézi habverővel keverjük el ezeket, amíg egynemű krémet nem kapunk.
- A piskótatésztát hajtogassuk ki.
- A forró rumos vizes keverékkel kenjük le a piskótát.
- Ezután vágjuk ketté keresztben, hogy kettő egyforma méretű darabot kapjunk belőle.
- Töltsük meg egyenként a kisebb téglalapokat.
- Úgy kenjünk le a lapokat, hogy maradjon a piskóta külsejére is, illetve a gombák „összeragasztásához” is.
- Elsőt feltekerjük.
- Kernjük le a másik lapot is.
- Ezen tekerjük fel a már összetekert piskótát.
- Borítsuk be frissen tartó fóliával, amíg elkészítjük a háncsot.
- A 100 g csokoládéból 80 g-ot melegítsünk, olvasszunk fel vízfürdő felett.
- Amikor felolvadt ez a mennyiségű csokoládé, adjuk hozzá a csepp napraforgó étolajat.
- Vegyük le a vízfürdőről, és adjuk hozzá a maradék csokoládét.
- Keverjük el, amíg egyneművé nem olvad.
- Sütőpapírra kenjünk kisebb kanál hátoldalával csokicsíkokat.
- Majd tegyük be a hűtőszekrénybe, dermedni.
- A maradék csokoládékrémmel fedjük be a vastag piskótát.
- Vegyük ki pihentetés után a csokoládé forgácsokat.
- Helyezzük rá a krémmel borított piskótára.
- Szórjuk meg a machatea és a céklaporral a kész piskótát.
- A résekbe illesszünk be egy-egy szelet mandulát.
- Illesszük össze a gombákat.
- Egy pici csokoládé krémet tegyünk a gombák tönkjére, és tapasszuk rá a kalapot.
- Tegyük a gombákat a piskótára, vagy a piskóta mellé.
- Hűtőszekrényben pihentessük egy kis ideig.
- Szeletelve tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Elkészítés: haladó
Elkészítési idő: 1,5 óra és a pihentetés
A recept tápérték számítása folyamatban
A karácsonyi gluténmentes fatörzs torta tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
A cikk több oldalas: 1 2
- Recept címke: céklapor citrom csokoládé csokoládé puding édesítőszer eritrit étolaj glutén és tejmentes GM fatörzs torta It's us gluténmentes termékek It's us Miklo's universal mix lisztkeverék kakaópor karácsonyi GM receptek kristálycukor lisztkeverék macha tea por mandula NATURBIT ALFA-MIX rizsital rumaroma só tojás torta vaníliás cukor vendégváró víz