Karácsonyi hangulatú gluténmentes almás pite
A férjem hetek óta nyúz, hogy ő almás pitét enne. Enyhe célzással, naponta állít be több tucat almával, én meg csak húztam, halogattam itt a karácsonyi készülődés közepette ezt a pite dolgot. Mire észbe kaptam, az almák kissé kezdtek kókadni, fonnyadni, kénytelen voltam beadni a derekam és nekiestem ennek a pitének. Most már boldog vagyok, hogy hagytam magam meggyőzni, csak egy kis problémám van vele: nem tudom abbahagyni az evést.
De hogy a karácsonyi hangulat megmaradjon, úgy döntöttem kis csillagokkal dekorálok, amikre egy-egy fél diócska kerül. A fahéj, az alma és a sült dió illata tölti be az egész házat, mindezt tetézi, a férjem forralt bora épp egy időben készült el a gluténmentes süteménnyel.
Hozzávalók a tésztához (20 szelethez elegendő egy 24×36 cm tepsiben):
- 500 g Doves farm önkelesztő gluténmentes lisztkeverék
- 100 g kristálycukor
- 250 g Rama margarin *
- 1 db egész, közepes „M-es” méretű tojás
- 1 evőkanál 20%-os tejföl *
A töltelékhez:
- 1,5 kg reszelt alma
- 3 evőkanál kristálycukor
- fahéj ízlés szerint
- 2 evőkanál gluténmentes zsemlemorzsa a töltelék alá
- 1 felvert tojás a lekenéshez
- dió a díszítéshez
Elkészítés:
- Először a tölteléket készítettem el. A férjemmel és a lányommal megpucoltattam és lereszeltettem az almát. Kinyomkodtam a levét és egy nagy lábosban a cukorral és fahéjjal pár percet dinszteltem.
- A lisztet és a cukrot összekeverjük, elmorzsoljuk a margarinnal.
- A tojással és a tejföllel egynemű tésztát gyúrunk.
- A tésztából lecsíptem egy maréknyit a díszítéshez, a nagyobb darabot két egyenlő részre osztottam.
- Akkora sütőpapírt vágtam ki, amekkora pont belefér a tepsibe, ezen nyújtottam ki az alsó lapot, így nagyon könnyű volt átemelni a tepsibe.
- Az alsó lapot megszórtam a zsemlemorzsával és elosztottam rajta az almás tölteléket.
- Lisztezett felületen kinyújtottam a második lapot és óvatosan átemeltem az alma tetejére.
- A tetejét lekentem felvert tojással és villával picit megszurkáltam.
- A maradék tésztából csillagokat szaggattam a tetejére, lekentem tojással és mindegyik tetejére egy fél diót tettem.
- 170 °C fokon, hőlégkeveréssel 40 percet sütöttem.
Elkészítési idő: 80 perc
Nehézségi szint: kezdő
* laktózmentes élelmiszer felhasználásakor tejcukorérzékenyek is fogyaszthatják a pitét.
Tápanyagtartalom | az egészben | 20 szelet készítésekor 1 gluténmentes almás pitében |
Energia | 4140 kcal / 17264 kJ | 207 kcal / 863 kJ |
Fehérje | 49,7 g | 2,5 g |
Zsír | 140,1 g | 7,0 g |
amelyből telített zsírsavak | 31,1 g | 1,6 g |
Szénhidrát | 642,2 g | 32,1 g |
amelyből cukrok | 458,8 g | 22,9 g |
Rost | 74,0 g | 3,7 g |
A gluténmentes almás pite recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: alma cukor dió Doves farm lisztkeverék gluténmentes zsemlemorzsa karácsonyi GM receptek lisztkeverék margarin őrölt fahéj pite tejföl tojás