Karácsonyi klasszikus: gluténmentes zserbó Iri mamától
Iri mama karácsonya nem lenne teljes egy gluténmentes zserbó nélkül. Ez a tökéletes vendégváró.
Nem gondoltam hogy sikerül fokozni az eddig készültet ,de az idei zserbó, nagyon jól sikerült 🙂. Átment a családi teszten, azt mondták, ilyet bármikor süthetek, és nem csak karácsonyra.
Hozzávalók (30 szelet zserbóhoz):
- 500 g It’s us Miklós univerzális gluténmentes lisztkeverék
- 100 g vaj vagy margarin
- 60 g zsír
- 230 g langyos tej vagy növényi alternatíva
- 2 tojássárgája vagy 2 evőkanál chiamag és 2 evőkanál víz keveréke
- 2 g gluténmentes porélesztő
- 30 g cukor
- 1 csipet só
- 5 g útifűmaghéj (psyllium rost)
Töltelékhez:
- 450 g baracklekvár, nálam meggy lekvár
- 400 g darált dió
- 70 g cukor
Tetejére:
- 100 g olvasztott étcsokoládé Lidlben kapható
- 10 g étolaj
A gluténmentes zserbó elkészítése:
- Keverő tálba mérem a lisztet, sót, hideg vajat, morzsásra keverem. Ezután a többi hozzávalóval, rugalmas tésztát gyúrok.
- Addig pihentetem, asmíg a diót ledarálom.
- Gluténmentes liszttel meghintett felületen 5 egyenlő részre osztom a tésztát.
- Közepes méretű tepsibe sütőpapírt simítok.
- Tésztát egyesével kinyújtom,33 x 22 cm-es téglalappá.
- Tészta bucikat letakarom, hogy ne száradjon ki.
- A kinyújtott tésztát, sodrófára tekerem, majd a tepsibe gurítom.
- Gazdagon megkenem lekvárral, megszórom darált dió, és cukor keverékével.
- Így folytatom, míg minden elfogy. Az utolsó réteg tetejére tészta kerül.
- Megszúrkálom és 30 percig pihentetem.
- 180 °C fokos sütőben, légkeveréssel 40 – 45 percig sütöm.
- Langyosra hűtöm, rácsra emelem.
- Csokit az olajjal folyósra melegítem, süti tetejére csorgatom, elsimítom, és így hagyom dermedni.
- Tetszőleges formára szeletelhető.
- Nagyon finom, szaftos sütemény. Jó étvágyat kívánok hozzá!
Elkészítési idő: 120 perc
Nehézségi szint: haladó
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 db. klasszikus gluténmentes zserbóban |
Energia | 32878 kJ / 7847 kcal | 1095 kJ / 261 kcal |
Zsír | 448,1 g | 14,9 g |
amelyből telített zsírsavak | 156,2 g | 5,2 g |
Szénhidrát | 801,0 g | 26,7 g |
amelyből cukrok | 392,5 g | 13,1 g |
Rost | 53,1 g | 1,8 g |
Fehérje | 96,4 | 3,2 g |
Só | 1,53 g | 0,05 g |
A gluténmentes zserbó recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: chia mag cukor dió élesztő étolaj glutén és tejmentes gluténmentes étcsokoládé gluténmentes zserbó karácsonyi GM receptek lekvár margarin psyllium rost (útifűmaghéj) sárgabarack lekvár só tej - tojás - gluténmentes tej rizsital tojásmentes tojássárgája vaj zsír