Fűszeres karaj lila hagymás édesburgonyával
- 1 kg rövidkaraj (csont nélküli)
- só, bors
- szárított oregánó
- kevés olaj
- 1 kg édesburgonya
- 5 fej lila hagyma
- 10 dkg vaj
- 1 nagy fej fokhagyma
- só, bors
Elkészítés:
- A húst megmossuk, lecsepegtetjük.
- Egy nagyobb vágódeszkára fűszerágyat készítünk: megszórjuk sóval, borssal és szárított oregánóval.
- Ráhelyezzük a húst, és kicsit megnyomkodjuk, hogy rátapadjon a fűszer.
- Félretesszük a húst, újra elkészítjük a fűszerágyat a vágódeszkán és a hús másik oldalát is ráfektetjük és befűszerezzük ezzel a módszerrel.
- Egy tepsibe kevés olajat öntünk és betesszük a sütőbe, amelyet 200 fokosra melegítünk. 2-3 perc elteltével kivesszük a tepsit és belehelyezzük a húst és visszatoljuk a sütőbe.
- Kb. 1 órán át sütjük 200 fokon, közben félidőben saját szaftjával meglocsoljuk. 35-40 perc elteltével alufóliával lefedjük, hogy ne égjen meg a teteje.
- Ha elkészült, jénai edénybe rakjuk a húst és letakarva 10 percig pihentetjük. Vékonyra szeletelve tálaljuk.
- Az édesburgonyát meghámozzuk és felkarikázzuk, a lila hagymát meghámozzuk és felnegyedeljük.
- A fokhagymát gerezdekre szedjük és meghámozzuk.
- Egy nagy tepsibe beletesszük a vajat és sütőbe toljuk, amit 200 fokra melegítünk.
- Ha a vaj már félig megolvadt, kivesszük a sütőből és beleszórjuk az édesburgonyát, a lila hagymát és a fokhagymát.
- Sózzuk, borsozzuk és átforgatjuk, hogy a vaj minél több helyen érje.
- Sütőbe toljuk és 200 °C fokon kb. 50 percig sütjük.
- Félidőben kicsit megforgatjuk, hogy ne égjen le az alja.
- Recept címke: édesburgonya fokhagyma lila hagyma oregánó rövidkaraj vaj