Karfiolpizza – az új divat – gluténmentes pizza ötlet
Hozzávalók 8 db mini karfiolpizzához, vagy 2 kisebb méretű pizzához
tésztához:
- 300 g karfiolrózsa (egy átlagos fej, kb. 500 g tisztítás előtt)
- 50 g reszelt * ementáli sajt
- 1 közepes méretű tojás
- 1 evőkanál psyllium útifű maghéj (6 g)
- só, bors
- fokhagyma granulátum
feltéthez:
- 1 teáskanál. napraforgó olaj (kb. 4 g)
- 1 kisebb vöröshagyma (kb. 40 g)
- 200 g spenót
- 150 g natúr * joghurt (1,8%-os)
- 100 g zsírszegény * túró
- 100 g koktélparadicsom (6db)
- 50 g reszelt * ementáli sajt
- fokhagyma granulátum, vagy 2-3 gerezd friss fokhagyma
- só, bors
Elkészítés:
- A karfiolt szedjük rózsáira, mossuk meg, szárítsuk meg, majd késes robotgépben daráljuk finomra.
- A sajtot reszeljük le, majd adjuk hozzá a darált karfiolhoz. A tojást mossuk meg, üssük fel, majd villával verjük fel és adjuk a többi hozzávalóhoz. Fűszerezzük sóval, borssal, fokhagyma granulátummal, vagy friss fokhagymával, majd kézzel vegyünk ki egy maréknyit, nyomjuk jól össze, majd sütőpapírral bélelt tepsire nyomkodjuk rá úgy, hogy kb. 10 cm átmérőjű korongot kapjunk. Ismételjük így a maradék tésztával. Így kb. 8 db kis pizza lapot kapunk.
- Az előkészített pizza alapot tegyük a sütőbe és 15 perc alatt süssük készre.
- Ezalatt készítsük el a feltétet.
- A vöröshagymát pucoljuk meg, vágjuk apró kockákra, majd egy teáskanál. felhevített olajon pirítsuk üvegesre. A spenótot mossuk meg, csöpögtessük le, majd adjuk hozzá a lepirított hagymához.
- A joghurtot keverjük el a túróval, reszeljünk hozzá még 50 g ementáli sajtot, majd keverjük simára, és adjuk hozzá a megfonnyasztott spenóthoz. Fűszerezzük ízlés szerint sóval, borssal és fokhagymával.
- A paradicsomokat mossuk meg, majd vágjuk vékony karikákra.
- A pizza alapot vegyük ki a sütőből, tegyünk rá 1-2 evőkanál spenótot, díszítsük szeletelt koktélparadicsommal, majd tegyük vissza a sütőbe, és süssük készre további 20 perc alatt.
- Ezalatt a spenótos massza is kissé megszilárdul. Sütőből kivéve hagyjuk egy picit hűlni, majd tálalhatjuk is! Ha nem fogy el, másnap újramelegítve is finom, nem szárad ki!
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
* Laktózintolerancia esetén használhatóak laktózmentes tejtermékek is. Az ementáli sajt kemény sajt, amelyek általában természetes módon laktózmentesek.
Elkészítési idő: 40 perc
Nehézségi szint: kezdő
Tápanyagtartalom az egész adagban és egy darabban (8 db készítésekor):
Tápanyag | Egész adag | Egy darab |
Energia | 842,7 kcal / 3514,0 kJ | 105,3 kcal /439,24 kJ |
Fehérje | 68,5 g | 8,6 g |
Zsír | 43,4 g | 5,4 g |
Szénhidrát | 38,7 g | 4,8 g |
Élelmi rost | 20,8 g | 2,6 g |
A karfiolpizza receptet és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
TIPP: Gluténmentes pizzériák és pizzériák tesztje
- Recept címke: étolaj fokhagyma joghurt karfiol paradicsom pizza psyllium rost (útifűmaghéj) reszelt sajt spenót tehéntúró túró vöröshagyma