Kolbászos, növényi sajtos burgonyás gluténmentes falatkák
KolosFreeFood receptválogatásunk egy szilveszteri gluténmentes falatkával bővült.
Vendégváró vagy épp ünnepi, Szilveszteri buli faaltkákat készítettem. Pillanatok alatt készen van, sütőben sütöttem, minimális napraforgó étolaj hozzáadásával. A kolbász füstös íze és a növényi sajt folyósága ellenállhatatlanná teszik ezeket a sós golyókat. Ha pedig elfogynának….tényleg villámgyorsan készíthetünk még egy adaggal belőlük.
Hozzávalók (42 db gluténmentes falatkához):
- 500 g főtt burgonya
- 60 g póréhagyma
- 70 g füstölt, száraz kolbász
- 150 g növényi sajt alternatíva
- 60 g darált gluténmentes zabpehely
- 3 evőkanál szezámmag
- 1 db M-s közepes méretű tojás
- ízlés szerint frissen őrölt bors
- 3 g só – vigyázzunk, mert a kolbász önmagában is sós!
Lekenéshez:
- 1 evőkanál napraforgó étolaj
Kolbászos gluténmentes falatkák elkészítése:
- 500 g most a megfőtt burgonya nettó tömege.
- A krumplikat hámozzuk meg.
- Pucoljuk meg a póréhagymát, húzzuk le a kolbász bőrét.
- Egy konyhai aprítógépbe helyezzük bele a pár darabra felvágott kolbászt, a póréhagymát, az egész zabpelyhet és egy burgonyát.
- Daráljuk össze ezeket.
- Most egy gumikesztyű segítségével összenyomtam a maradék krumpli szemeket.
- Ehhez adjuk az összedarált keveréket, a sót és az egy darab M-es méretű tojást, szezámmagot, borsot.
- Melegítsük elő a sütőnket 200 °C-ra.
- Kesztyű segítségével keverjük össze alaposan.
- Formázzunk a masszából egyforma méretű, kis golyókat, falatkákat.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk egymás kellé a falatkákat.
- Óvatosan kenjük le egy szilikonecset segítségével étolajjal.
- Süssük készre kb. negyedóra alatt.
- Langyosan már tálalhatjuk is.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 30-35 perc
| Tápanyagtartalom | az egészben | 1 db. gluténmentes Kolbászos, növényi sajtos burgonyás falatkában |
| Energia | 7184 kJ / 1714 kcal | 171 kJ / 410 kcal |
| Zsír | 94,7 g | 2,3 g |
| amelyből telített zsírsavak | 49,6 g | 1,2 g |
| Szénhidrát | 158,9 g | 3,8 g |
| amelyből cukrok | 9,4 g | 0,2 g |
| Rost | 17,8 g | 0,4 g |
| Fehérje | 44,3 g | 1,1 g |
| Só | 6,87 g | ,16 g |
A kolbászos gluténmentes falatka recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: bors burgonya glutén és tejmentes glutén- és élesztőmentes gluténmentes golyók gluténmentes party snack gluténmentes zabpehely kolbász növényi sajt-alternatíva póréhagyma sós szezámmag tojás vendégváró











Gluténmentes dió bundás, Kolos féle túrógombóc
Bizonyára tudjátok már, hogy a tejfehérje mentes diétából legjobban a túró hiányzik. Most elkészítettem túrógombócot,...
Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a...
Gluténmentes cukkinis-répás sonkás tekercs
Interneten többször is szembe jött velem ez a recept. Saját ízlésem szerint alakítottam át és...
Gluténmentes cukkinis tócsni
Az egyik legfinomabb nyári zöldség a cukkini. Könnyen elkészíthető. Most egy percek alatt elkészíthető, tócsnival... 

