Köleses gluténmentes túrógombóc
A túrógombóc egy igazi klasszikus, ehetjük ebédre, vacsorára, de ha marad belőle másnap is finom reggelire. Gluténmentes túrógombóc receptünket most kölessel készítettük el.
Hozzávalók: 12 db gombóchoz
- 10 dkg köles
- 3,5 dl víz
- csipet só
- 1,5 evőkanál édesítő (* 1:4)
- 1 evőkanál vanília aroma
- 25 dkg * túró
- 2 – 2,5 evőkanál útifűmaghéj
- 1 kávéskanál olaj
- 4 -5 evőkanál gluténmentes zsemlemorzsa (én 5 evőkanállal pirítottam meg, de maradt belőle)
* 1 adag édesítőszer 4 adag cukor édesítő erejének felel meg.
Elkészítés:
- A kölest alaposan válogassuk át és mossuk meg.
- A kölest a vízben puhára főzzük (tehetünk hozzá 1 kávéskanál olajat is)
- Amikor megfőtt, akkor a túróval, sóval, édesítővel, vanília aromával, és az útifűmaghéjjal összeturmixoljuk.
- A zsemlemorzsát megpirítjuk, majd a köleses masszából golyókat formázunk, és megforgatjuk a zsemlemorzsában.
- Édesített tejföllel tálaljuk.
Nehézség: könnyű
Elkészítési idő: 60 perc
TIPP:
- Laktózérzékenyek használjanak laktózmentes túrót!
- Tudta, hogy növényi alapanyagokból is lehet alternatív túrót készíteni? Itt megtudhatja, hogyan.
Tápanyagtartalom (édesített tejföl nélkül) | az egészben | 12 db. esetén 1 túrógombócban |
Energia | 845 kcal / 3532 kJ | 70 kcal / 293 kJ |
Fehérje | 51,8 g | 4,3 g |
Zsír | 26,6 g | 2,2 g |
amelyből telített zsírsavak | 12,9 g | 1,1 g |
Szénhidrát | 93,9 g | 7,8 g |
amelyből cukrok | 10,9 g | 0,9 g |
Rost | 15,8 g | 1,3 g |
A köleses gluténmentes túrógombóc recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
További gluténmentes gombóc receptek:
- Recept címke: édesítőszer étolaj gluténmentes zsemlemorzsa gombóc köles psyllium rost (útifűmaghéj) só túró túrógombóc vanília aroma víz