Kolos féle vegán „bolognai” gluténmentesen
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentesen vegán „bolognai”-val bővült.
Nem szükséges mindig húst enni. Enélkül is nagyon finom ebédeket lehet készíteni. Mi sem jobb bizonyíték, mint a vegán bolognai. A répa, a fekete lencse kiválóan egészítik ki a gombát. Mindez felforralva darabolt paradicsommal. Alaposan megfűszerezve. Ettől az ebédtől még egy húsimádó is valószínűleg megnyalná mind a tíz ujját.
Hozzávalók (4 főre):
- 2 evőkanál extraszűz olívaolaj
- 350 g sárgarépa (pucolt)
- 100 g fekete lencse
- 300 g gomba
- 250 ml darabolt paradicsomkonzerv leve
- 2 db érett paradicsom
- 4-5 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint frissen őrölt só
- ízlés szerint szárított kakukkfű
- ízlés szerint szárított bazsalikom
- 1 db babérlevél
- 2 teáskanál só
- csipet cukor
- 300 ml víz
Lencse átmosásához:
- bő, meleg folyó víz
Tetejére:
- 100 g reszelt növényi sajtpótló
- 1-2 friss bazsalikomlevél
A gluténmentesen vegán „bolognai” elkészítése:
- A lencsét bő, meleg bíz alatt alaposan mossuk át.
- Hagyjuk lecsepegtetni.
- A gombát is vágjuk kisebb szeletekre, darabokra.
- A répát kisebb kockára, karikára.
- Az olívaolajon kissé pirítsuk át a répát.
- Adjuk hozzá a gombát.
- Mehet bele a szárított fűszer is.
- Amikor már elfő a leve, adjuk hozzá a lencsét.
- Öntsük fel vízzel.
- Dobjuk bele a babérlevelet.
- Vágjuk össze kisebb darabokra a paradicsomot.
- Pucoljuk meg a fokhagyma gerezdeket.
- Ezt nyomjuk szét egy késsel, és dobjuk bele a zöldségek mellé.
- Amikor még megfőtt a lencse, (nem sok idő) adjuk hozzá a darabolt paradicsomot.
- Öntsük fel a konzerv paradicsommal.
- Szórjuk bele a sót, csipet cukrot.
- Forraljuk össze.
- Tésztára szedve, reszelt növényi sajtalternatívával megszórva, és friss bazsalikomlevéllel tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 35 perc
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentesen vegán „bolognai”gluténmentesen vegán „bolognai” tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: babérlevél bazsalikom cukor főétel fokhagyma gomba gyors ivóvíz kakukkfű lencse növényi sajt-alternatíva olívaolaj paradicsom sárgarépa só