Kolos gluténmentes epertortája
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes epertorta recepttel bővült.
Itt vagyunk a nyár előestéjén, az igazi eperszezon kellős közepén. Most már szabadföldi, magyar édes epret is lehet vásárolni a piacokon. Ennek az ára egyre jobb, pénztárca barátabb. A növényi túró helyettesítő remekül illik az eperhez, és a csokoládés piskótához is. Bártan ajánlom mindenkinek ezt a fantasztikus tortát.
Hozzávalók (12 szelet):
Piskóta hozzávalói:
- 5 db egész tojás
- 5 evőkanál kristálycukor
- csipet só
- 5 evőkanál Mester Család süteményliszt
- 3 evőkanál holland, zsírszegény kakaópor
- 10 g sütőpor
Krém hozzávalói:
- 1 csomag eper ízű pudingpor
- 3 evőkanál kristálycukor
- 3,5 dl mandulaital
- 80 g friss eper
- 80 g csökkentett cukortartalmú eperlekvár
- 200 g növényi túróalternatíva
- 100 g ligamargarin
- fél bio citrom reszelt héja
- 50 g porcukor
- 1 tasak Lucullus zselatinpor
- csipet só
Lekenni a lapokat:
- 3 evőkanál csökkentett cukortartalmú eperlekvár
- 4 evőkanál forró víz
Csokoládéhoz:
- 60 g mentes csokoládé
- 1 mokkáskanál napraforgó étolaj
- 1 evőkanál holland, zsírszegény kakaópor
Tetejére:
- 20 g darált pisztácia
- 6-8 szem eper
- néhány mentalevél
A gluténmentes epertorta elkészítése:
Piskóta elkészítése:
- A tojások sárgáját verjük fel alaposan a cukorral.
- A fehérjéket a csipet sóval.
- Keverjük össze óvatosan a lisztet, sütőport és a kakaóport is.
- Vigyázzunk, hogy a tojáshab ne törjön össze.
- Öntsük bele egy 20 cm átmérőjű tortaformába.
- Előmelegített 200 °C fokos sütőbe kb. 15 perc alatt készre sütjük.
Krém elkészítése:
- Az eperpudingot főzzük meg.
- Először keverjük össze egy kevés mandulaitalban a pudingport és a cukrot.
- A maradék forró mandulaitalban főzzük jó sűrűre a a pudingot.
- Tegyük félre hűlni.
- Vegyük ki a hűtőszekrényből a liga margarint.
- Az epreket mossuk meg.
- Villával nyomkodjuk össze.
- Forrósítsuk fel kb. 1,5 perc alatt mikrohullámú sütőben.
- Vegyük ki, keverjük el.
- Szórjuk bele a zselatint, keverjük el alaposan.
- Ha már kihűlt a pudingunk és megszilárdult a zselatinunk keverjük el ezeket.
- Egy nagyobb tálban robotgép segítségével krémesítsük össze.
- Mehet bele a növényi túróalternatíva is.
- Reszeljük bele a fél bio citrom reszelt héját.
- Adjuk hozzá az eperlekvárt, a csipet sót.
- A puha, szobahőmérsékletű liga margarinnal is keverjük el.
Torta összeállítása:
- Vágjuk 3 félbe a tortát.
- Forró vízben keverjük el az eperlekvárt.
- Annak a harmadával kenjük le az alsó tortalapot.
- Erre mehet a krém negyede.
- Újabb tortalap, újabb vizes eperlekvárral lekenés.
- Jöhet a krém ismét.
- Ezt még egyszer megismételjük.
- A tortát kenjük, burkoljuk be kívül és oldalt is.
- Tegyük be a hűtőszekrénybe.
- Mossuk meg az eperszemeket.
- Vágjuk hosszában 4 szeletre.
- A mentes csokoládéból 40 grammot melegítsünk össze a napraforgó étolajjal egy üvegpohárban.
- Vegyük ki és a maradék csokoládéval, és a kakaóporral keverjük össze.
- Vékonyan csorgassuk rá a hideg tortára szépen körben.
- Egy-egy helyen álljunk meg, és ott több olvaszott csokoládét csurgassunk, ez fog majd lefolyni a torta szélére.
- Amikor készen van, szórjuk körbe a darált pisztáciával.
- Dekoráljuk ki a tetején az eperszeletekkel.
- Díszítsük mentalevelekkel.
- Tegyük vissza hűlni a tortát.
- Amikor teljesen megdermedt a csokoládé, szeletelhetjük.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: 45 perc és a pihentetés
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes epertorta tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: citrom csokoládé édes eper eperlekvár étolaj ivóvíz kakaópor kristálycukor margarin mentalevél Mester Család gluténmentes süteményliszt növényi túró alternatíva pisztácia porcukor reggeli só sütőpor tojás uzsonna és tízórai vendégváró zselatin