Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Kolos gluténmentes epertortája

torta recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes epertorta recepttel bővült.

Itt vagyunk a nyár előestéjén, az igazi eperszezon kellős közepén. Most már szabadföldi, magyar édes epret is lehet vásárolni a piacokon. Ennek az ára egyre jobb, pénztárca barátabb. A növényi túró helyettesítő remekül illik az eperhez, és a csokoládés piskótához is. Bártan ajánlom mindenkinek ezt a fantasztikus tortát.

Hozzávalók (12 szelet):

Piskóta hozzávalói:

  • 5 db egész tojás
  • 5 evőkanál kristálycukor
  • csipet só
  • 5 evőkanál Mester Család süteményliszt
  • 3 evőkanál holland, zsírszegény kakaópor
  • 10 g sütőpor

Krém hozzávalói:

  • 1 csomag eper ízű pudingpor
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 3,5 dl mandulaital
  • 80 g friss eper
  • 80 g csökkentett cukortartalmú eperlekvár
  • 200 g növényi túróalternatíva
  • 100 g ligamargarin
  • fél bio citrom reszelt héja
  • 50 g porcukor
  • 1 tasak Lucullus zselatinpor
  • csipet só

Lekenni a lapokat:

  • 3 evőkanál csökkentett cukortartalmú eperlekvár
  • 4 evőkanál forró víz

Csokoládéhoz:

  • 60 g mentes csokoládé
  • 1 mokkáskanál napraforgó étolaj
  • 1 evőkanál holland, zsírszegény kakaópor

Tetejére:

  • 20 g darált pisztácia
  • 6-8 szem eper
  • néhány mentalevél

A gluténmentes epertorta elkészítése:

Piskóta elkészítése:

  • A tojások sárgáját verjük fel alaposan a cukorral.
  • A fehérjéket a csipet sóval.
  • Keverjük össze óvatosan a lisztet, sütőport és a kakaóport is.
  • Vigyázzunk, hogy a tojáshab ne törjön össze.
  • Öntsük bele egy 20 cm átmérőjű tortaformába.
  • Előmelegített 200 °C fokos sütőbe kb. 15 perc alatt készre sütjük.

Krém elkészítése:

  • Az eperpudingot főzzük meg.
  • Először keverjük össze egy kevés mandulaitalban a pudingport és a cukrot.
  • A maradék forró mandulaitalban főzzük jó sűrűre a a pudingot.
  • Tegyük félre hűlni.
  • Vegyük ki a hűtőszekrényből a liga margarint.
  • Az epreket mossuk meg.
  • Villával nyomkodjuk össze.
  • Forrósítsuk fel kb. 1,5 perc alatt mikrohullámú sütőben.
  • Vegyük ki, keverjük el.
  • Szórjuk bele a zselatint, keverjük el alaposan.
  • Ha már kihűlt a pudingunk és megszilárdult a zselatinunk keverjük el ezeket.
  • Egy nagyobb tálban robotgép segítségével krémesítsük össze.
  • Mehet bele a növényi túróalternatíva is.
  • Reszeljük bele a fél bio citrom reszelt héját.
  • Adjuk hozzá az eperlekvárt, a csipet sót.
  • A puha, szobahőmérsékletű liga margarinnal is keverjük el.

Torta összeállítása:

  • Vágjuk 3 félbe a tortát.
  • Forró vízben keverjük el az eperlekvárt.
  • Annak a harmadával kenjük le az alsó tortalapot.
  • Erre mehet a krém negyede.
  • Újabb tortalap, újabb vizes eperlekvárral lekenés.
  • Jöhet a krém ismét.
  • Ezt még egyszer megismételjük.
  • A tortát kenjük, burkoljuk be kívül és oldalt is.
  • Tegyük be a hűtőszekrénybe.
  • Mossuk meg az eperszemeket.
  • Vágjuk hosszában 4 szeletre.
  • A mentes csokoládéból 40 grammot melegítsünk össze a napraforgó étolajjal egy üvegpohárban.
  • Vegyük ki és a maradék csokoládéval, és a kakaóporral keverjük össze.
  • Vékonyan csorgassuk rá a hideg tortára szépen körben.
  • Egy-egy helyen álljunk meg, és ott több olvaszott csokoládét csurgassunk, ez fog majd lefolyni a torta szélére.
  • Amikor készen van, szórjuk körbe a darált pisztáciával.
  • Dekoráljuk ki a tetején az eperszeletekkel.
  • Díszítsük mentalevelekkel.
  • Tegyük vissza hűlni a tortát.
  • Amikor teljesen megdermedt a csokoládé, szeletelhetjük.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: haladó

Elkészítési idő: 45 perc és a pihentetés

(recept tápértékszámítása folyamatban)

A gluténmentes epertorta tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes torta recept

Kolos gluténmentes epertortája

Kategória: , , ,