Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Kolos gluténmentes „rámen” levese

rámen leves recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy Kolos gluténmentes „rámen” levese bővült.

Bizonyára, már le sem kell írnom, hogy mennyire szeretem az ázsiai ízeket. Végre eljutottam oda, hogy elkészítettem a saját levesem. A „ramen” szó azért került időzőjelbe, mert ramen tészta helyett, gluténmentes rizstészta került. Bár úgy gondolom, hogy a rizstészta semmit sem ront a leves ízén.

Hozzávalók (3 főre):

Leves alapléhez:

  • 1,7 l víz
  • 300 g sárgarépa
  • 150 g gomba (csiperke)
  • 3 cikk fokhagyma
  • 120 g lilahagyma
  • 2 szál újhagyma
  • 5 cm hosszú gyömbér
  • 3 teáskanál só

Leveshez:

  • 300 g gomba (csiperke)
  • 65 g bébi spenót levelek
  • 2 szál újhagyma
  • 150 g rizstészta
  • 2 pak choi
  • 3 db főtt tojás
  • néhány szál mungóbab csíra
  • ízlés szerint fekete szezámmag
  • ízlés szerint friss chili szeletek
  • ízlés szerint néhány szál koriander
  • 1 mokkáskanál só

Kolos gluténmentes „rámen” levese elkészítése:

  • Először elkészítjük az alaplevet.
  • Az alaplé valamennyi hozzávalóit pucoljuk meg.
  • Vágjuk nagyobb darabokra.
  • Tegyük bele a vízbe, és főzzük 45 percen át.
  • Jöhet a levesünk alapanyaga.
  • Pak Choi-t mossuk meg, vágjuk ketté.
  • Forró, kevés olajon pillanatok alatt pároljuk, süssük meg.
  • Pár pillanat, 1-2 perc oldalanként, mert hosszabb idő után kissé kesernyés lesz.
  • Főzzük keményre a tojásokat.
  • Pucoljuk meg a gombákat.
  • Pirítsuk le egy serpenyőben.
  • Mossuk meg közben a bébi spenótot.
  • Amikor a gombák készen lesznek, még a forró serpenyőbe dobjuk bele a spenótot.
  • Ekkor már zárjuk le a serpenyő alatt a gázt.
  • A rizstésztát néhány percig forró vízben áztassuk, majdnem készre.
  • Majd szűrjük le a levét.
  • Közben eltelt 45 perc.
  • Állítsuk össze a levesünket.
  • A ramen tál aljára tegyünk a majdnem kész rizstésztát.
  • Jöhet rá a spenótos-gombás réteg.
  • Tegyük rá a fél pak choi-t.
  • Szűrjük rá forrón a ramen alaplevet. (a benne megfőtt zöldségek nem kellenek, felhasználhatjuk másra)
  • Szórjuk meg sóval.
  • Tegyük rá a két félre vágott 1-1 kemény tojást.
  • Szórjuk meg fekete szezámmaggal.
  • Tegyük rá a pár darab mungóbab csírát.
  • Vágjuk apróra az újhagymát.
  • Vágjuk fel a koriandert, és ezzel is szórjuk meg a levest.
  • Ízlés szerint tegyünk rá chili szeleteket.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: kevesebb, mint 1 óra

(recept tápértékszámítása folyamatban)

A Kolos gluténmentes „rámen” levese tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes rámen leves recept

gluténmentes rámen leves recept

Kategória: , ,