Kolos halas gluténmentes pizzája – igazi Itália
KolosFreeFood receptválogatásunk egy igazi olasz gluténmentes pizza recepttel bővült.
Az igazi pizza hazája Olaszország. Többször is volt szerencsém Nápolyban enni az ottani mentes pizzából. Kedvencem az igen egyszerű, halas, növényi sajthelyettesítővel megszórt pizza. Elkészíteni egyszerű, a tésztájába tettem oregánót és olíva olajban eltett aszalt paradicsomot is. Jó pizza sütögetést kívánok mindenkinek.
Hozzávalók (8 szelethez):
- 500 g It’s us Miklos’ olasz pizza gluténmentes lisztkeverék
- 8 g olívaolajban eltett szárított paradicsom, feldarabolva
- 2 teáskanál szárított oregánó
- 3 evőkanál olívaolaj
- 22 g friss élesztő
- 310 ml langyos víz
Tetejére 1 db pizzára:
- 200 g sűrített paradicsom
- 150 ml víz
- 1 mokkáskanál kristálycukor
- frissen őrölt bors
- csipet só
- egy cikk fokhagyma
- 1 teáskanál szárított bazsalikom
- ízlés szerint chili őrlemény
Feltét:
- 40 g olívaolajban eltett sós, mini halszeletek
- 15 g póréhagyma
- 30 g olívabogyó
- 5 szem datolya paradicsom
- 50 g növényi sajtpótló
Az olasz gluténmentes pizza elkészítése:
- Mérjünk ki 100 ml langyos vizet, ehhez adjuk a csipet cukrot.
- Tegyük bele a friss élesztőt.
- Amíg kel az élesztő, mérjük ki a tészta hozzávalóit.
- Alaposan keverjük össze, dagasszuk meg a tésztát a fűszerekkel és a felfutott élesztővel, maradék vízzel.
- Nekem 35 cm pizza sütő lapom van.
- Ennek megfelelően kezemmel lapítottam el a tészta felét a sütőlapon.
- A sütőlapot előzőleg kissé megszórtam rizsliszttel.
- Mindkét lemezre ellapítom a tésztát.
- 10-15 percig hagyjuk langyos, huzatmentes helyen megkelni a tésztát.
- Addig is készítsük el a mártást.
- A sűrített paradicsomhoz adjuk valamennyi hozzávalót.
- Pár perc alatt forraljuk össze.
- A cukor nagyon jól áll a paradicsompürének.
- Mossuk meg a póréhagymát és a paradicsomszemeket is.
- Vágjuk ezeket össze.
- A halról öntsük le az olívaolajat.
- Vegyük elő a kissé megkelt pizzalapokat.
- Kenjük rá a mártást.
- Halmozzuk rá a feltéteket.
- Reszeljünk rá növényi sajtpótlót.
- Előmelegített 250 °C-os sütőben süssük készre a pizzákat 10 – 12 perc alatt.
- Szeletelve tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő, könnyű elkészíteni
Elkészítési idő: 30-35 perc
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 szelet halas gluténmentes pizzában |
Energia | 10164 kJ / 2426 kcal | 1270 kJ / 300 kcal |
Zsír | 51,1 g | 6,4 g |
amelyből telített zsírsavak | 16,6 g | 2,1 g |
Szénhidrát | 430,5 g | 53,8 g |
amelyből cukrok | 311,8 g | 39,0 g |
Rost | 23,4 g | 2,9 g |
Fehérje | 45,2 g | 5,7 g |
Só | 12,59 g | 1,57 g |
A halas olasz gluténmentes pizza tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: 30 perc alatt aszalt paradicsom bazsalikom bors élesztő fokhagyma glutén és tejmentes gluténmentes party snack Hunorganic Kft. gluténmentes termékek It’s us Miklos’ olasz pizza gluténmentes lisztkeverék kristálycukor növényi sajt-alternatíva olívaolaj oregánó paradicsom pizza póréhagyma só sűrített paradicsom tej - tojás - gluténmentes tonhal konzerv uzsonna és tízórai vendégváró víz