Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Kolos halas gluténmentes pizzája – igazi Itália

halas gluténmentes olasz pizza receptKolosFreeFood receptválogatásunk egy igazi olasz gluténmentes pizza recepttel bővült.

Az igazi pizza hazája Olaszország. Többször is volt szerencsém Nápolyban enni az ottani mentes pizzából. Kedvencem az igen egyszerű, halas, növényi sajthelyettesítővel megszórt pizza. Elkészíteni egyszerű, a tésztájába tettem oregánót és olíva olajban eltett aszalt paradicsomot is. Jó pizza sütögetést kívánok mindenkinek.

Hozzávalók (8 szelethez):

Tetejére 1 db pizzára:

  • 200 g sűrített paradicsom
  • 150 ml víz
  • 1 mokkáskanál kristálycukor
  • frissen őrölt bors
  • csipet só
  • egy cikk fokhagyma
  • 1 teáskanál szárított bazsalikom
  • ízlés szerint chili őrlemény

Feltét:

  • 40 g olívaolajban eltett sós, mini halszeletek
  • 15 g póréhagyma
  • 30 g olívabogyó
  • 5 szem datolya paradicsom
  • 50 g növényi sajtpótló

Az olasz gluténmentes pizza elkészítése:

  • Mérjünk ki 100 ml langyos vizet, ehhez adjuk a csipet cukrot.
  • Tegyük bele a friss élesztőt.
  • Amíg kel az élesztő, mérjük ki a tészta hozzávalóit.
  • Alaposan keverjük össze, dagasszuk meg a tésztát a fűszerekkel és a felfutott élesztővel, maradék vízzel.
  • Nekem 35 cm pizza sütő lapom van.
  • Ennek megfelelően kezemmel lapítottam el a tészta felét a sütőlapon.
  • A sütőlapot előzőleg kissé megszórtam rizsliszttel.
  • Mindkét lemezre ellapítom a tésztát.
  • 10-15 percig hagyjuk langyos, huzatmentes helyen megkelni a tésztát.
  • Addig is készítsük el a mártást.
  • A sűrített paradicsomhoz adjuk valamennyi hozzávalót.
  • Pár perc alatt forraljuk össze.
  • A cukor nagyon jól áll a paradicsompürének.
  • Mossuk meg a póréhagymát és a paradicsomszemeket is.
  • Vágjuk ezeket össze.
  • A halról öntsük le az olívaolajat.
  • Vegyük elő a kissé megkelt pizzalapokat.
  • Kenjük rá a mártást.
  • Halmozzuk rá a feltéteket.
  • Reszeljünk rá növényi sajtpótlót.
  • Előmelegített 250 °C-os sütőben süssük készre a pizzákat 10 – 12 perc alatt.
  • Szeletelve tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő, könnyű elkészíteni

Elkészítési idő: 30-35 perc

Tápanyagtartalom az egészben 1 szelet halas gluténmentes pizzában
Energia 10164 kJ / 2426 kcal 1270 kJ / 300 kcal
Zsír 51,1 g 6,4 g
  amelyből telített zsírsavak 16,6 g 2,1 g
Szénhidrát 430,5 g 53,8 g
  amelyből cukrok 311,8 g 39,0 g
Rost 23,4 g 2,9 g
Fehérje 45,2 g 5,7 g
12,59 g 1,57 g

A halas olasz gluténmentes pizza tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

halas gluténmentes olasz pizza recept

Kategória: , , , ,