Kovászos gluténmentes cipó
Iri mama egy gluténmentes kováspc cipó recepttel bővítette receptgyűjteményünket.
Ahogy írtam, napokban készítettem gluténmentes kovászt. Második egy gluténmentes cipó lett. Nagyon finom ízű. Sajnos szelet fotót nem csináltam….
- 350 g Schär Mix B gluténmentes lisztkeverék
- 8 g só
- 10 g útifűmaghéj (psyllium rost)
- 5 g cukor
- 40 g étolaj
- 60 g érett gluténmentes kovász
- 360 g langyos víz
A gluténmentes kovászos cipó elkészítése:
- Száraz hozzávalókat tálba mérem, elkeverem.
- Beleteszem a gluténmentes kovászt, olajat, langyos víz egy részét.
- Elkezdem összeállítani a tésztát. Többi vizet apránként adagolva tettem bele. Akkor lesz jó, ha formázható, de egyúttal lágy tésztát kapunk.
- A tésztát átgyúrom, formázom, edénybe (bármilyen edényben, tepsiben készíthető) teszem, bevágom a tetejét, és magára hagyom pár órára, hogy megfelelőn megkeljen.
- A kelesztés változó, attól függ milyen érett a kovász. Én 3 napos kovásszal sütöttem.
- Miután megkelt, 200 °C fokon, légkeveréssel 20 percig sütöm, majd 180 °C fokon 35 – 40 percig.
- Formában hagyom kihűlni a gluténmentes cipót.
- Ezután zacskóba csomagolva tárolom. Fagyasztani is lehet.
Jó étvágyat kívánok hozzá.
Elkészítési idő: 80 perc + 5 – 6 óra kelesztés
Nehézségi szint: közepes
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 szelet gluténmentes kovászos cipóban |
Energia | 6004 kJ / 1433 kcal | 502 kJ / 120 kcal |
Zsír | 41,5 g | 3,5 g |
amelyből telített zsírsavak | 5,5 g | 0,5 g |
Szénhidrát | 237,7 g | 19,8 g |
amelyből cukrok | 19,9 g | 1,7 g |
Rost | 26,3 g | 2,2 g |
Fehérje | 17,7 g | 1,5 g |
Só | 10,50 g | 0,88 g |
A gluténmentes kovászos cipó recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cukor étolaj glutén és tejmentes glutén- és élesztőmentes gluténmentes kenyér gluténmentes kovász kovászos gluténmentes kenyér psyllium rost (útifűmaghéj) Schär Mix B só tej - tojás - gluténmentes tojásmentes víz