Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Különleges karácsonyi desszert – gesztenyés hófödte hegycsúcs

gluténmentes karácsonyi sütemény recept- gesztenyepüréKolos kimaxolta amit ki lehet hozni a gesztenyepüréből:

Hamarosan itt a karácsony. Nálunk szinte elképzelhetetlen az ünnepség gesztenyemassza nélkül. Idén kissé változtatni szerettem volna a hagyományos reszelt gesztenyemassza- és növényi tejszín kombináción. Így jött az ötlet, hogy egy „hegyet” készítsek, málnás mascarpones-tejszínes krém, és natúr gesztenyemassza felhasználásával. Mivel télen már havasak a hegycsúcsok, porcukor került a hegytetőre.

Hozzávalók (16 szelethez):

  • 250 g Mimen linzer-pite gluténmentes sütemény lisztkeverék
  • 65 g eritrit (édesítőszer)
  • egy mokkáskanálnyi vanília aroma
  • csipet só
  • 100 g Rama margarin
  • 25 ml hideg víz
  • fél citrom reszelt héja
  • 1 teáskanál citromlé
  • 2-3 evőkanál rizsliszt

Hegycsúcs:

  • 250 g növényi mascarpone
  • 400 ml növényi tejszín
  • 2 evőkanál porcukor
  • 300 g natúr gesztenyepüré
  • 150 g fagyasztott málna
  • 1 evőkanál porcukor
  • csipet só
  • 1-2 evőkanál kukoricaliszt
  • negyed citrom reszelt héja

Tetejére:

  • 2-3 evőkanál porcukor
  • ehető csillag alakú cukordísz

A gesztenyés-málnás karácsonyi desszert elkészítése:

  • A hozzávalókat alaposan dolgozzuk össze.
  • Ha a tészta túl lágy, meleg tegyük be a hűtőszekrénybe 1,5 órára pihenni.
  • Rizslisztezett felületen nyújtsuk ki kör alakúra, kissé nagyobbra, mint a piteformánk.
  • Most: 26 cm átmérőjű formát használtam, kivehető aljút.
  • Előmelegített 180 °C fokos sütőben kb. 25 perc alatt süssük készre, vakon.
  • Piteformába tettem sütőpapírt, abba szórtam babot.
  • Így sütöttem elő, vakon a tésztát, hogy már csak tölteni kelljen a tésztát.
  • Akkor lesz jó, ha a szélei már éppen elkezdenek színesedni.
  • Amíg hűl a tészta elkészítjük a málnakrémet.
  • A fagyasztott málnát a reszelt citromhéjjal, porcukorral, csipet sóval főzzük sűrűre.
  • Azért nem tettem hozzá vizet, mert fagyasztott volt a gyümölcs, kiolvad belőle elegendő folyadék.
  • Ha nem túl sűrű, adjunk hozzá kukoricalisztet, így egészen biztosan be fog sűrűsödni.
  • Tegyük ezt is félre, kicsit kihűlni.
  • Kezdjük el felverni a hideg, lehűtött növényi tejszínhabot.
  • Amikor már majdnem kemény lesz adjuk hozzá óvatosan, darabokban a növényi mascarponet.
  • Végül pedig a porcukorral egybe fog állni a habunk.
  • Ezt a habot keverjük össze a málnakrémmel.
  • Halmozzuk bele a piteformába, próbáljuk meg kialakítani egy hegy formát. (most kanállal segítettem a hegy forma kialakítását)
  • Reszeljük le a natúr gesztenyemasszát, és halmozzuk rá a habos hegycsúcsra.
  • Vágjunk ki egy lapon belül egy kört.
  • Ezt helyezzük a gesztenyés hegycsúcsra.
  • Szórjuk meg porcukorral.
  • Dekoráljuk ki színes, ehető karácsonyi csillagokkal.
  • Hűtve tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!

Elkészítés: könnyű

Elkészítési idő: 3,5 óra pihentetéssel együtt

Tápanyagtartalom az egészben 1 szelet gluténmentes
gesztenyés hófödte hegycsúcsban
Energia 18453 kJ /4404 kcal 1153 kJ / 275 kcal
Zsír 291,1 g 18,2 g
  amelyből telített zsírsavak 244,1 g 15,3 g
Szénhidrát 372,7 g 23,3 g
  amelyből cukrok 117, g 7,3 g
Rost 47,4 g 3,0 g
Fehérje 41,1 g 2,6 g
6,86 g 0,43 g

A gluténmentes karácsonyi desszert tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes karácsonyi sütemény recept- gesztenyepüré

Tejmentes, gluténmentes karácsonyi gesztenyés-málnás desszert

Kategória: , , , ,