Különleges karácsonyi desszert – gesztenyés hófödte hegycsúcs
Kolos kimaxolta amit ki lehet hozni a gesztenyepüréből:
Hamarosan itt a karácsony. Nálunk szinte elképzelhetetlen az ünnepség gesztenyemassza nélkül. Idén kissé változtatni szerettem volna a hagyományos reszelt gesztenyemassza- és növényi tejszín kombináción. Így jött az ötlet, hogy egy „hegyet” készítsek, málnás mascarpones-tejszínes krém, és natúr gesztenyemassza felhasználásával. Mivel télen már havasak a hegycsúcsok, porcukor került a hegytetőre.
Hozzávalók (16 szelethez):
- 250 g Mimen linzer-pite gluténmentes sütemény lisztkeverék
- 65 g eritrit (édesítőszer)
- egy mokkáskanálnyi vanília aroma
- csipet só
- 100 g Rama margarin
- 25 ml hideg víz
- fél citrom reszelt héja
- 1 teáskanál citromlé
- 2-3 evőkanál rizsliszt
Hegycsúcs:
- 250 g növényi mascarpone
- 400 ml növényi tejszín
- 2 evőkanál porcukor
- 300 g natúr gesztenyepüré
- 150 g fagyasztott málna
- 1 evőkanál porcukor
- csipet só
- 1-2 evőkanál kukoricaliszt
- negyed citrom reszelt héja
Tetejére:
- 2-3 evőkanál porcukor
- ehető csillag alakú cukordísz
A gesztenyés-málnás karácsonyi desszert elkészítése:
- A hozzávalókat alaposan dolgozzuk össze.
- Ha a tészta túl lágy, meleg tegyük be a hűtőszekrénybe 1,5 órára pihenni.
- Rizslisztezett felületen nyújtsuk ki kör alakúra, kissé nagyobbra, mint a piteformánk.
- Most: 26 cm átmérőjű formát használtam, kivehető aljút.
- Előmelegített 180 °C fokos sütőben kb. 25 perc alatt süssük készre, vakon.
- Piteformába tettem sütőpapírt, abba szórtam babot.
- Így sütöttem elő, vakon a tésztát, hogy már csak tölteni kelljen a tésztát.
- Akkor lesz jó, ha a szélei már éppen elkezdenek színesedni.
- Amíg hűl a tészta elkészítjük a málnakrémet.
- A fagyasztott málnát a reszelt citromhéjjal, porcukorral, csipet sóval főzzük sűrűre.
- Azért nem tettem hozzá vizet, mert fagyasztott volt a gyümölcs, kiolvad belőle elegendő folyadék.
- Ha nem túl sűrű, adjunk hozzá kukoricalisztet, így egészen biztosan be fog sűrűsödni.
- Tegyük ezt is félre, kicsit kihűlni.
- Kezdjük el felverni a hideg, lehűtött növényi tejszínhabot.
- Amikor már majdnem kemény lesz adjuk hozzá óvatosan, darabokban a növényi mascarponet.
- Végül pedig a porcukorral egybe fog állni a habunk.
- Ezt a habot keverjük össze a málnakrémmel.
- Halmozzuk bele a piteformába, próbáljuk meg kialakítani egy hegy formát. (most kanállal segítettem a hegy forma kialakítását)
- Reszeljük le a natúr gesztenyemasszát, és halmozzuk rá a habos hegycsúcsra.
- Vágjunk ki egy lapon belül egy kört.
- Ezt helyezzük a gesztenyés hegycsúcsra.
- Szórjuk meg porcukorral.
- Dekoráljuk ki színes, ehető karácsonyi csillagokkal.
- Hűtve tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Elkészítés: könnyű
Elkészítési idő: 3,5 óra pihentetéssel együtt
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 szelet gluténmentes gesztenyés hófödte hegycsúcsban |
Energia | 18453 kJ /4404 kcal | 1153 kJ / 275 kcal |
Zsír | 291,1 g | 18,2 g |
amelyből telített zsírsavak | 244,1 g | 15,3 g |
Szénhidrát | 372,7 g | 23,3 g |
amelyből cukrok | 117, g | 7,3 g |
Rost | 47,4 g | 3,0 g |
Fehérje | 41,1 g | 2,6 g |
Só | 6,86 g | 0,43 g |
A gluténmentes karácsonyi desszert tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
Tejmentes, gluténmentes karácsonyi gesztenyés-málnás desszert
- Recept címke: citrom édesítőszer gesztenyemassza gesztenyepüré receptek glutén és tejmentes Hunorganic Kft. gluténmentes termékek ivóvíz karácsonyi GM receptek kukoricaliszt málna margarin Mimen növényi habtejszín alternatíva növényi mascarpone alternatíva porcukor rizsliszt só tej - tojás - gluténmentes tojásmentes torta vanília aroma