Laktóz- és gluténmentes zebratorta
Péter-Vincze Éva gluténmentes torta receptje:
Hozzávalók: kb. 16 – 18 szeletre tudjuk felvágni
- 5 db tojás (L-es)
- 60 g 1:4 cukorhelyettesítő
- 2,5 ml Süssina folyékony édesítő
- 125 ml Alpro vagy Joya kókuszital
- 250 ml étolaj
- 1 cs sütőpor (12 g)
- 240 g hajdinaliszt
- 60 g kukoricakeményítő
- 2 evőkanál gluténmentes kakaópor
- 1 teáskanál fahéj
Krémhez:
- 40 g kukoricakeményítő
- 2 evőkanál gluténmentes kakaópor
- 4 dl Alpro vagy Joya kókuszital
- 25 g 1:4 cukorhelyettesítő
- 2,5 ml Süssina folyékony édesítő
- 25 dkg laktózmentes vaj
Elkészítés:
- Egy 24 cm átmérőjű tortaforma aljába sütőpapírt teszünk, az oldalát kikenjük, kukoricakeményítővel lisztezzük.
- A sütőport, a hajdinalisztet, a kukoricakeményítőt összekeverjük.
- A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét habbá verjük. A tojássárgát kézi habverővel összekeverjük az édesítőszerekkel, a kókuszitallal és az olajjal. Apránként hozzáadjuk a lisztes keveréket, majd a felvert tojásfehérjét.
- Elfelezzük, az egyik feléhez hozzászitáljuk a kakaóport és a fahéjat, majd óvatosan összekeverjük.
- Elkezdjük a tészta rétegezését. Először a fehér tésztából 2 evőkanálnyit teszünk a tortaforma közepére. Nem kell elkenni! Erre jön 2 kanálnyi kakaós tészta.
- Mindig középre kell tenni az újabb adagot. Ezt a kanalazgatást addig folytatjuk, míg el nem fogy a tésztánk.
- Előmelegített sütőben 170 °C fokon kb. 35-40 perc alatt megsütjük (alsó-felső sütés). A tortaformából kivéve hagyjuk kihűlni.
- A torta önmagában is finom, nem muszáj krémmel megkenni.
- A krémhez a kukoricakeményítőt a kakaóval és a kókuszitallal csomómentesre elkeverjük, majd állandó keverés közben felforraljuk, utána kihűtjük.
- A vajat az édesítőszerekkel kihabosítjuk, majd a kihűlt krémet hozzáadva tovább habosítjuk.
- A tortalapot három részre vágjuk, megtöltjük a tortát, a tetejére és az oldalára is krémet kenünk.
Tápanyagtartalom | az egészben | 16 szelet esetén 1 szeletben |
18 szelet esetén 1 szeletben |
Energia | 24231 kJ /5781 kcal | 1541 kJ /361 kcal | 1346 kJ /321 kcal |
Zsír | 470,4 g | 29,4 g | 26,1 g |
amelyből telített zsírsavak | 218,3 g | 13,6 g | 12,1 g |
Szénhidrát | 278,2 g | 17,4 g | 15,5 g |
amelyből cukrok | 16,8 g | 1,1 g | 0,9 g |
Rost | 31,9 g | 2,0 g | 1,8 g |
Fehérje | 64,5 g | 4,0 g | 3,6 g |
Só | 1,0 g | 0,07 g | 0,06 g |
A gluténmentes torta recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: alpro édesítőszer étolaj fahéj hajdinaliszt kakaópor kókuszital kukoricakeményítő őrölt fahéj Péter-Vincze Éva gluténmentes receptjei Süssina sütőpor tojás torta vaj