Gluténmentes lazacsaláta tormás mártással
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes lazacsaláta és tormás mártással bővült.
Időnként kifejezetten jó áron, leakciózva lehet lazacot találni a diszkontláncokban. Most így találtam lazacot. Sokszor és sokféleképpen készítettem már hal, és lazac salátát is, de most talán a leggyorsabb, legkisebb energiabefektetést igénylőt készítettem, méghozzá tormás mártással.
Hozzávalók (4 főre):
Halhoz:
- 300 g lazac
- egy teáskanál só
- frissen őrölt bors
- fél citrom facsart leve
- 1 evőkanál napraforgó étolaj
Saláta alapanyaga:
- 400 g burgonya
- 300 g zöldborsó
- 300 g kápaipaprika
- borsó főzéséhez víz
- 4 db tojás
- 1 teáskanál só
- csipet porcukor
- 2 evőkanál olívaolaj (extraszűz)
Mártáshoz:
- 200 ml növényi alapú joghurtalternatíva (most natúr kókuszgurt)
- 2 teáskanál torma
- 1 teáskanál mustár
- pár csepp frissen facsart citromlé
- ízlés szerint friss kapor
- 2 teáskanál vegeta
- két csipet porcukor
- frissen őrölt bors ízlés szerint
A gluténmentes lazacsaláta tormás mártással elkészítése:
- Az airfryerbe helyezzünk sütőpapír kosorat.
- Kevés napraforgó olajjal locsoljuk meg az alját.
- Helyezzük rá a halat.
- Locsoljuk le a maradék olajjal.
- Facsarjuk rá a citromlevet, borsozzuk sózzuk.
- Süssük készre. (ez nálam hal fokozaton 17 perc)
- A borsót picit sós vízben főzzük puhára.
- A burgonyát mikrohullámú sütőben süssük készre kb. 6 perc alatt.
- Főzzük készre
- Vágjuk össze a kápiapaprikát, kisebb négyzetekre. (ez lesz a ropogós elemünk)
- A kész burgonyát is aprítsuk fel kisebb kockákra.
- Egy serpenyőben forrósítsuk fel az olívaolaajt, és pár pillanat alatt pirítsuk át a burgonya- és kápiapaprika kockákat.
- Szűrjük le a kész borsót.
- Ezt is adjuk hozzá a lepírított zöldségekhez.
- A hal is közben megsült.
- Szedjük szét, óvatosan forgassuk a zöldségekhez.
- Már csak a mártás hiányzik.
- A pikánságát a mártásnak a torma fogja adni.
- A növényi joghurtot keverjük össze a fűszerekkel.
- Aprítsuk fel a kaprot.
- Ezt is keverjük bele a mártásba.
- Pucoljuk meg a tojásokat, negyedeljük.
- Tálalhatjuk is.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: kb. 40 perc
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes lazacsaláta tormás mártással tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: bors burgonya citrom étolaj gyors ivóvíz kapor lazacfilé mustár növényi joghurtalternatíva olívaolaj paprika porcukor reggeli só tojás torma uzsonna és tízórai zöldborsó