Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes lazacsaláta tormás mártással

lazacsaláta tormás mártással recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes lazacsaláta és tormás mártással bővült.

Időnként kifejezetten jó áron, leakciózva lehet lazacot találni a diszkontláncokban. Most így találtam lazacot. Sokszor és sokféleképpen készítettem már hal, és lazac salátát is, de most talán a leggyorsabb, legkisebb energiabefektetést igénylőt készítettem, méghozzá tormás mártással.

Hozzávalók (4 főre):

Halhoz:

  • 300 g lazac
  • egy teáskanál só
  • frissen őrölt bors
  • fél citrom facsart leve
  • 1 evőkanál napraforgó étolaj

Saláta alapanyaga:

  • 400 g burgonya
  • 300 g zöldborsó
  • 300 g kápaipaprika
  • borsó főzéséhez víz
  • 4 db tojás
  • 1 teáskanál só
  • csipet porcukor
  • 2 evőkanál olívaolaj (extraszűz)

Mártáshoz:

  • 200 ml növényi alapú joghurtalternatíva (most natúr kókuszgurt)
  • 2 teáskanál torma
  • 1 teáskanál mustár
  • pár csepp frissen facsart citromlé
  • ízlés szerint friss kapor
  • 2 teáskanál vegeta
  • két csipet porcukor
  • frissen őrölt bors ízlés szerint

A gluténmentes lazacsaláta tormás mártással elkészítése:

  • Az airfryerbe helyezzünk sütőpapír kosorat.
  • Kevés napraforgó olajjal locsoljuk meg az alját.
  • Helyezzük rá a halat.
  • Locsoljuk le a maradék olajjal.
  • Facsarjuk rá a citromlevet, borsozzuk sózzuk.
  • Süssük készre. (ez nálam hal fokozaton 17 perc)
  • A borsót picit sós vízben főzzük puhára.
  • A burgonyát mikrohullámú sütőben süssük készre kb. 6 perc alatt.
  • Főzzük készre
  • Vágjuk össze a kápiapaprikát, kisebb négyzetekre. (ez lesz a ropogós elemünk)
  • A kész burgonyát is aprítsuk fel kisebb kockákra.
  • Egy serpenyőben forrósítsuk fel az olívaolaajt, és pár pillanat alatt pirítsuk át a burgonya- és kápiapaprika kockákat.
  • Szűrjük le a kész borsót.
  • Ezt is adjuk hozzá a lepírított zöldségekhez.
  • A hal is közben megsült.
  • Szedjük szét, óvatosan forgassuk a zöldségekhez.
  • Már csak a mártás hiányzik.
  • A pikánságát a mártásnak a torma fogja adni.
  • A növényi joghurtot keverjük össze a fűszerekkel.
  • Aprítsuk fel a kaprot.
  • Ezt is keverjük bele a mártásba.
  • Pucoljuk meg a tojásokat, negyedeljük.
  • Tálalhatjuk is.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: kb. 40 perc

(recept tápértékszámítása folyamatban)

A gluténmentes lazacsaláta tormás mártással tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes lazacsaláta tormás mártással recept

gluténmentes lazacsaláta tormás mártással

Kategória: , , ,