Lecsós rizses hús – gluténmentes klasszikusok
A rizses hús is egy igazi klasszikus. A rizs is egy gluténmentes gabona, könnyen hozzáférhető és az ára is kedvező ezért is alkalmazható széleskörűen a gluténmentes diétában. A lassabb felszívódás és magasabb rost tartalom miatt készíthetjük a rizses húst barna rizzsel is. Mi lecsósan készítettük el.
- 80 dkg csirkemell (kb. 4 db. mell)
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 4 db közepes paradicsom
- 2 db nagy (tölteni való) paprika
- 100-200 ml víz
- 2 evőkanál étolaj
- só
- 1 kávéskanál bors
- 2 – 3 csapott evőkanál pirospaprika
- 40 dkg rizs (vagy barna rizs)
Elkészítés:
- Tegyük fel főni a rizst
- A csirkemelleket alaposan megmossuk, majd felkockázzuk.
- A vöröshagymát megpucoljuk, a paradicsomot, paprikát és a hagymát megmossuk, és feldaraboljuk.
- A hagymát kevés olajon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a fűszereket, összekeverjük, végül hozzáadjuk a paprikát és paradicsomot.
- Hagyjuk puhulni 10-15 percen keresztül, majd hozzáadjuk a húst, megpirítjuk, majd felöntjük vízzel (kb. 1-2 dl), majd hagyjuk megfőni a húst.
- Ha megfőtt, akkor hozzákeverjük a megfőtt rizst, 5-6 percig főzzük, hogy az ízek összeérjenek, majd egyből melegen tálalható
Elkészítési idő: 60-70 perc
Nehézségi szint: haladó
Tápanyagtartalom (barna rizzsel) | 4 főre / 1 adagban | 6 főre / 1 adagban |
Energia | 681,7 kcal / 3841,4 kJ | 454,9 kcal / 1896,9 kJ |
Fehérje | 58,2 g | 38,8 g |
Zsír | 10,3 g | 6,9 g |
amelyből telített zsírsavak | 2,6 g | 1,7 g |
Szénhidrát | 84,7 g | 56,5 g |
amelyből cukrok | 4,0 g | 2,6 g |
Rost | 5,3 g | 3,5 g |
A rizses hús recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: bors csirkemell étolaj főétel glutén és tejmentes lecsó paprika paradicsom rizs só tej - tojás - gluténmentes víz vöröshagyma