Levendulás madártej
Vica letesztelte rovatunk háziasszonya készítette az alábbi receptet
Gergő mostanában nagyon sokat van üzleti úton, amit én annyiban használok ki, hogy bevetem magam a konyhába és kikísérletezem, hogy mivel lepjem meg a hazatérésekor. Így sikerült most rábukkannom az egyik kedvenc bloggerem oldalán a levendulás madártejre, amit igyekeztem a magunk ízlésére formálni és az üres tálat elnézve, szerintem sikerült is 🙂
Gergő mostanában nagyon sokat van üzleti úton, amit én annyiban használok ki, hogy bevetem magam a konyhába és kikísérletezem, hogy mivel lepjem meg a hazatérésekor. Így sikerült most rábukkannom az egyik kedvenc bloggerem oldalán a levendulás madártejre, amit igyekeztem a magunk ízlésére formálni és az üres tálat elnézve, szerintem sikerült is 🙂
Hozzávalók:
- 4 db közepes méretű (M-es) tojás
- 6 dl tej (2,8 % -os) *
- 6 dkg cukor
- 1 rúd vanília
- 1 szárított levendula virága
- 1 kávéskanál só
Elkészítés:
- A vanília rúd magvait kaparjuk ki egy tálba és a szárított levendula virágával keverjük össze, majd adjuk hozzá a tejhez és ezt együtt forraljuk fel.
- Ha felforrt a tej, hagyjuk egy picit állni, így még finomabb lesz, hiszen az ízek össze tudnak állni (kb. 45 percet érdemes hagyni). Az idő letelte után szűrjük le, hiszen a levendula magvai és a bebőrözött tej nem szép látvány.
- Míg pihen a tej, addig válogassuk szét a tojásokat: a sárgáját 4 dkg cukorral verjük fel jó habosra. Ebbe a habba szűrjük majd bele a tejet és együtt tegyük vissza a tűzhelyre, ahol folyamatos kevergetés mellett lassú tűzön sűrűvé főzzük. (Fontos, hogy ne forraljuk fel még véletlenül se, én első alkalommal nem figyeltem eléggé és használhatatlan lett az egész 🙁 !)
A tojásfehérjét a maradék cukorral és a sóval verjük fel kemény habbá, amit forró vízben főzzünk meg egy szempillantás alatt.
* jelöltből használhatunk laktózmentest is.
Tápanyagtartalom | az egészben |
3 adag esetén 1 adag madártejben |
Energia | 3599 kJ / 861 kcal | 1200 kJ / 287 kcal |
Zsír | 36,0 g | 12,0 g |
amelyből telített zsírsavak | 17,2 g | 5,7 g |
Szénhidrát | 89,4 g | 29,8 g |
amelyből cukrok | 60,4 g | 20,1 g |
Rost | 0 g | 0 g |
Fehérje | 39,0 g | 13,0 g |
Só | 2,78 g | 0,93 g |
A levendulás madártej recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.