Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Macha teás pisztácia krémes gluténmentes kosárkák

gluténmentes kosárka recept 2KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes kosárka recepttel bővült.

Imádom a pisztácia ízét. Igazán finom krém készülhet belőle, amivel csak egy a baj, nagyon-nagyon eteti magát. Ezekben a kis zöld színű, macha teás gluténmentes kosarakban igazán jól érvényesül a pisztácia íze, nem mellesleg csodaszép zöld színű látványt nyújtanak a kis kosarak.

Hozzávalók: 12 gluténmentes kosárkához.

Tésztához:

  • 290 g It’s us Miklós Universal plus gluténmentes lisztkeverék
  • 25 g macha teapor
  • 20 dkg ligamargain
  • 10 dkg porcukor
  • csipet só

Pisztácia krém:

  • 150 g pisztácia
  • 200 ml kókuszkrém
  • 23 evőkanál méz
  • fél kezeletlen héjú citrom reszelt héja
  • 1 kávéskanál útifűmaghéj (psyllium rost)
  • csipet só
  • forró víz

Tetejükre:

  • ízlés szerint pisztácia reszelve

A pisztácia krémes gluténmentes kosárkák elkészítése:

  • A tészta hozzávalóit összekeverjük.
  • Összemorzsoljuk a ligamargarinnal, hozzáadjuk a macha teaport is.
  • Rugalmas tésztává gyúrjuk.
  • 20-30 percig pihentetjük a tésztát.
  • Pihentetés után rizslisztes deszkán/sütő papíron vékonyra nyújtjuk.
  • Muffin sütőformába fogjuk elkészíteni a kis kosárkákat.
  • Amennyiben rendelkezünk kis virágformával és kis kosárnyomó bottal akkor azzal formázzuk meg a kosarakat.
  • Amennyiben nem, akkor nagyobb szájú pohárral szaggassuk ki s tésztát, és tegyük bele a muffin formákba.
  • 170 °C-os sütőben kb. 13-15 perc alatt készre sütjük.
  • Fontos: Ebből a mennyiségből kettő ugyanennyi kosárka vagy ilyen piteforma készülhet, de én a másik feléből pitét készítettem! A krém mennyisége egy adag, 12 db kosárkához elegendő!

Pisztácia krém:

  • A pisztáciát átöblítjük forró víz alatt.
  • Egy késes (többkéses) darálóba tesszük a pisztáciát, elkezdjük darálni.
  • Fokozatosan adjuk hozzá a kókuszkrémet, a frissen reszelt citromhéjat, turmixoljuk, daráljuk tovább.
  • Adjuk hozzá a mézet, a csipet sót és az útifűmaghéjat!
  • Amikor a kis kosárkák megsültek, és már ki is hűltek, akkor töltsük meg ezzel a krémmel a kosárkákat.
  • Tetejükre reszelhetünk pisztáciát.
  • Legjobb, ha áll egy éjszakát a desszertünk, mert akkor összeérnek az ízei.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: könnyű elkészíteni

Elkészítési idő: 1,5 óra

Tápanyagtartalom az egészben 1 db. machateás gluténmentes kosárkában
Energia 17829 kJ / 4243 kcal 1485 kJ / 353 kcal
Zsír 270,5 g 22,5 g
  amelyből telített zsírsavak 112,7 g 9,4 g
Szénhidrát 378,0 g 31,5 g
  amelyből cukrok 157,6 g 13,1 g
Rost 28,6 g 2,4 g
Fehérje 43,3 g 3,6 g
10,33 g 0,86 g

gluténmentes kosárka recept recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes kosárka recept

gluténmentes kosárka

Kategória: , , ,