Macha teás pisztácia krémes gluténmentes kosárkák
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes kosárka recepttel bővült.
Imádom a pisztácia ízét. Igazán finom krém készülhet belőle, amivel csak egy a baj, nagyon-nagyon eteti magát. Ezekben a kis zöld színű, macha teás gluténmentes kosarakban igazán jól érvényesül a pisztácia íze, nem mellesleg csodaszép zöld színű látványt nyújtanak a kis kosarak.
Hozzávalók: 12 gluténmentes kosárkához.
Tésztához:
- 290 g It’s us Miklós Universal plus gluténmentes lisztkeverék
- 25 g macha teapor
- 20 dkg ligamargain
- 10 dkg porcukor
- csipet só
Pisztácia krém:
- 150 g pisztácia
- 200 ml kókuszkrém
- 2–3 evőkanál méz
- fél kezeletlen héjú citrom reszelt héja
- 1 kávéskanál útifűmaghéj (psyllium rost)
- csipet só
- forró víz
Tetejükre:
- ízlés szerint pisztácia reszelve
A pisztácia krémes gluténmentes kosárkák elkészítése:
- A tészta hozzávalóit összekeverjük.
- Összemorzsoljuk a ligamargarinnal, hozzáadjuk a macha teaport is.
- Rugalmas tésztává gyúrjuk.
- 20-30 percig pihentetjük a tésztát.
- Pihentetés után rizslisztes deszkán/sütő papíron vékonyra nyújtjuk.
- Muffin sütőformába fogjuk elkészíteni a kis kosárkákat.
- Amennyiben rendelkezünk kis virágformával és kis kosárnyomó bottal akkor azzal formázzuk meg a kosarakat.
- Amennyiben nem, akkor nagyobb szájú pohárral szaggassuk ki s tésztát, és tegyük bele a muffin formákba.
- 170 °C-os sütőben kb. 13-15 perc alatt készre sütjük.
- Fontos: Ebből a mennyiségből kettő ugyanennyi kosárka vagy ilyen piteforma készülhet, de én a másik feléből pitét készítettem! A krém mennyisége egy adag, 12 db kosárkához elegendő!
Pisztácia krém:
- A pisztáciát átöblítjük forró víz alatt.
- Egy késes (többkéses) darálóba tesszük a pisztáciát, elkezdjük darálni.
- Fokozatosan adjuk hozzá a kókuszkrémet, a frissen reszelt citromhéjat, turmixoljuk, daráljuk tovább.
- Adjuk hozzá a mézet, a csipet sót és az útifűmaghéjat!
- Amikor a kis kosárkák megsültek, és már ki is hűltek, akkor töltsük meg ezzel a krémmel a kosárkákat.
- Tetejükre reszelhetünk pisztáciát.
- Legjobb, ha áll egy éjszakát a desszertünk, mert akkor összeérnek az ízei.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: könnyű elkészíteni
Elkészítési idő: 1,5 óra
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 db. machateás gluténmentes kosárkában |
Energia | 17829 kJ / 4243 kcal | 1485 kJ / 353 kcal |
Zsír | 270,5 g | 22,5 g |
amelyből telített zsírsavak | 112,7 g | 9,4 g |
Szénhidrát | 378,0 g | 31,5 g |
amelyből cukrok | 157,6 g | 13,1 g |
Rost | 28,6 g | 2,4 g |
Fehérje | 43,3 g | 3,6 g |
Só | 10,33 g | 0,86 g |
A gluténmentes kosárka recept recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: citrom glutén és tejmentes glutén- és élesztőmentes It's us gluténmentes termékek It's us Miklo's universal mix lisztkeverék kókuszkrém linzer receptek lisztkeverék macha tea por margarin méz pisztácia porcukor psyllium rost (útifűmaghéj) só tej - tojás - gluténmentes tojásmentes