Magos gluténmentes háromszög – Évától
Amikor a pékségek előtt sétálok el és megcsap a frissen sülő kenyér illata, amikor meglátom a hihetetlen választékot összeszorul a torkom. Nem magam, hanem a lányom miatt. Sokszor kérdezzük, hogy miért pont mi… ezért próbálok mindig újat és újat alkotni, amit csak a lányom megkíván. Egyik este, a magvas háromszögek kerültek szóba, ami apa egyik kedvence és annyira ínycsiklandozó illata van.
Másnap, mire Sára hazaért a suliból, ez a meglepetés várta. 10 éves létére sikított örömében és forrón esett neki az első háromszögnek. Szerintem pont olyan lett, ahogy azt megálmodtunk este és álmodtunk róla éjszaka. Tökéletes! A fagyasztóból ez már sosem fogyhat ki.
Hozzávalók: 2 gluténmentes buci, 4-4 részre osztva: 8 db készítéséhez
- 250 ml langyos víz
- 125 g langyos joghurt
- 1 teáskanál cukor
- 1 csomag szárított élesztő
- 25 g kukoricadara
- 75 g Schär Mix Dunkel lisztkeverék
- 320 g Nutri free mix per pane
- 1 teáskanál NATURBIT útifű maghéj
- 1 teáskanál só
- 2 evőkanál étolaj
- magkeverék
Elkészítés:
- Az élesztőt felfuttatjuk a cukros, langyos vízben, majd hozzáadjuk a joghurtot.
- Közben az olaj kivételével egy keverőtálban összekeverjük a többi hozzávalót (magot hagyjunk a tetejére is).
- Keverőgép dagasztó spiráljával vagy dagasztógéppel készítsük el a rugalmas tésztánkat. Az olajat fokozatosan keverjük hozzá.
- A megdagasztott tésztát két egyenlő részre osztjuk, és szép bucit formázunk belőle. A két bucinkat egy éles kés segítségével 4-4 egyenlő részre vágjuk. Így kapjuk a háromszögeket.

- A konyhapulton 40 percig kelesztjük egy konyharuhával letakarva.
- A sütőt 180 °C fokra előmelegítjük.
- A megkelt tészta tetejét egy ecset segítségével langyos vízzel lekenjük és megszórjuk magokkal.
- Sütőpapírral bélelt tepsiben 40 percig sütjük.
Ha kihűlt, zacskóban tökéletesen fagyasztható, kiolvasztás után ugyan olyan, mint frissen.
Kóstoltam sütést követő napon, nagyon finom, puha maradt!
Nehézségi színt: haladó
Elkészítési idő: 100 perc
- 10 perc előkészület
- 10 perc dagasztás
- 40 perc kelesztés
- 40 sütés.
| Tápanyagtartalom | az egészben | 8 db. esetén 1 db. háromszögben |
| Energia | 2028 kcal / 8418 kJ | 254 kcal / 1052 kJ |
| Fehérje | 23,2 g | 2,9 g |
| Zsír | 49,4 g | 6,2 g |
| amelyből telített zsírsavak | 8,6 g | 1,1 g |
| Szénhidrát | 359,4 g | 44,9 g |
| amelyből cukrok | 49,4 g | 6,2 g |
| Rost | 27,8 g | 3,5 g |
A gluténmentes péksütemény recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin, weboldalunk dietetikusa végezte el.
- Recept címke: cukor élesztő étolaj gluténmentes péksütemények joghurt kukoricadara lisztkeverék magkeverék Nutri free Mix per Pane lisztkeverék psyllium rost (útifűmaghéj) Schär Mix Dunkel só víz











Gluténmentes dió bundás, Kolos féle túrógombóc
Bizonyára tudjátok már, hogy a tejfehérje mentes diétából legjobban a túró hiányzik. Most elkészítettem túrógombócot,...
Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a...
Gluténmentes cukkinis-répás sonkás tekercs
Interneten többször is szembe jött velem ez a recept. Saját ízlésem szerint alakítottam át és...
Gluténmentes cukkinis tócsni
Az egyik legfinomabb nyári zöldség a cukkini. Könnyen elkészíthető. Most egy percek alatt elkészíthető, tócsnival... 

