Magos gluténmentes háromszög – Évától
Amikor a pékségek előtt sétálok el és megcsap a frissen sülő kenyér illata, amikor meglátom a hihetetlen választékot összeszorul a torkom. Nem magam, hanem a lányom miatt. Sokszor kérdezzük, hogy miért pont mi… ezért próbálok mindig újat és újat alkotni, amit csak a lányom megkíván. Egyik este, a magvas háromszögek kerültek szóba, ami apa egyik kedvence és annyira ínycsiklandozó illata van.
Másnap, mire Sára hazaért a suliból, ez a meglepetés várta. 10 éves létére sikított örömében és forrón esett neki az első háromszögnek. Szerintem pont olyan lett, ahogy azt megálmodtunk este és álmodtunk róla éjszaka. Tökéletes! A fagyasztóból ez már sosem fogyhat ki.
Hozzávalók: 2 gluténmentes buci, 4-4 részre osztva: 8 db készítéséhez
- 250 ml langyos víz
- 125 g langyos joghurt
- 1 teáskanál cukor
- 1 csomag szárított élesztő
- 25 g kukoricadara
- 75 g Schär Mix Dunkel lisztkeverék
- 320 g Nutri free mix per pane
- 1 teáskanál NATURBIT útifű maghéj
- 1 teáskanál só
- 2 evőkanál étolaj
- magkeverék
Elkészítés:
- Az élesztőt felfuttatjuk a cukros, langyos vízben, majd hozzáadjuk a joghurtot.
- Közben az olaj kivételével egy keverőtálban összekeverjük a többi hozzávalót (magot hagyjunk a tetejére is).
- Keverőgép dagasztó spiráljával vagy dagasztógéppel készítsük el a rugalmas tésztánkat. Az olajat fokozatosan keverjük hozzá.
- A megdagasztott tésztát két egyenlő részre osztjuk, és szép bucit formázunk belőle. A két bucinkat egy éles kés segítségével 4-4 egyenlő részre vágjuk. Így kapjuk a háromszögeket.
- A konyhapulton 40 percig kelesztjük egy konyharuhával letakarva.
- A sütőt 180 °C fokra előmelegítjük.
- A megkelt tészta tetejét egy ecset segítségével langyos vízzel lekenjük és megszórjuk magokkal.
- Sütőpapírral bélelt tepsiben 40 percig sütjük.
Ha kihűlt, zacskóban tökéletesen fagyasztható, kiolvasztás után ugyan olyan, mint frissen.
Kóstoltam sütést követő napon, nagyon finom, puha maradt!
Nehézségi színt: haladó
Elkészítési idő: 100 perc
- 10 perc előkészület
- 10 perc dagasztás
- 40 perc kelesztés
- 40 sütés.
Tápanyagtartalom | az egészben | 8 db. esetén 1 db. háromszögben |
Energia | 2028 kcal / 8418 kJ | 254 kcal / 1052 kJ |
Fehérje | 23,2 g | 2,9 g |
Zsír | 49,4 g | 6,2 g |
amelyből telített zsírsavak | 8,6 g | 1,1 g |
Szénhidrát | 359,4 g | 44,9 g |
amelyből cukrok | 49,4 g | 6,2 g |
Rost | 27,8 g | 3,5 g |
A gluténmentes péksütemény recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin, weboldalunk dietetikusa végezte el.
- Recept címke: cukor élesztő étolaj gluténmentes péksütemények joghurt kukoricadara lisztkeverék magkeverék Nutri free Mix per Pane lisztkeverék psyllium rost (útifűmaghéj) Schär Mix Dunkel só víz