Magos gluténmentes kenyér kenyérsütő gépben sütve
Iri mama rendszeresen süt magának házi gluténmentes kenyeret, hol sütőben, hol gépben, de vol már hogy serpenyőben volt kénytelen megsütni a kenyerét.
Sok évvel ezelőtt, mikor kezdtem a gluténmentes étkezést, kaptam egy kenyérsütőgépet. Úgy örültem neki, főleg hogy van rajta gluténmentes program. Rögtön kipróbáltam, és olyan gyönyörű, pihe puha csodát sütöttem benne, akkor egyszer. Utána nem jött össze, nem sikerültek benne a gluténmentes kenyerek, félretettem. Ma elővettem, és a csoda megtörtént ismét 🙂. Bízom benne hogy sokáig tart.
Hozzávalók (1 db kenyérhez, kb. 14 szelet):
- 250 g Mester házi kenyér gluténmentes lisztkeverék
- 250 g Schär Mix IT univerzális gluténmentes lisztkeverék
- 8 g só
- 15 g útifű maghéj (psyllium rost)
- 1 teáskanál fokhagyma granulátum
- 7 g porélesztő
- 20 g vegyes magkeverék (napraforgó, lenmag, szezámmag, tökmag)
- 460 g langyos víz
- 50 g joghurt
- 20 g étolaj
Magvas gluténmentes kenyér sütése kenyérsütő géppel:
- Polc rendezés közben, ráakadtam egy régen lejárt, bontatlan Mester család kenyér lisztkeverékre. Kibontás után, teljesen jónak tűnt, de biztos, ami biztos alapon, tettem hozzá felesben Schär Mix IT univerzális lisztkeveréket.
- Dagasztó tálba mérjük a száraz hozzávalókat, elkeverjük. Hozzáadjuk a langyos vizet, joghurtot, olajat és bedagasztjuk a tésztát. Lágynak, de formázhatónak is kell lennie.
- Szilikon gyúró lapot olajozzuk be, lapítsuk ki a tésztát, majd tekerjük fel.
- Kenyérsütő gépből távolítsuk el a lapátokat, hogy a megformázott kenyeret ne gyúrja össze 😅, majd helyezzük bele a cipót.
- Tetejét olajjal lekenjük, vágjuk be, szórjuk meg magokkal.
- Hagyjuk gluténmentes kenyerünket a kenyérütőgépben megkelni. Ha van kelesztő program, használjuk, nekem nincs külön.
- Mikor megkelt a kenyér, állítsuk be a sütési funkciót. Ez 1 órás program. A sütési idő leteltével, vegyük ki kenyeret az üstből, rácson hagyjuk kihűlni.
- Szeletekre vágjuk, elcsomagoljuk, és fagyaszthatjuk.
Nagyon finom, puha kenyér lett. Jó étvágyat kívánok!
Elkészítési idő: 2 óra
Nehézségi szint: könnyű
Tápanyagtartalom |
az egészben |
1 szelet Magos kenyér kenyérsütőgépben |
Energia |
8404 kJ 2001 kcal |
600 kJ / 143 kcal |
Zsír |
30,0 g |
2,1 g |
amelyből telített zsírsavak |
4,8 g |
0,3 g |
Szénhidrát |
401,8 g |
29,0 g |
amelyből cukrok |
22,5 g |
1,6 g |
Rost |
25,3 g |
1,8 g |
Fehérje |
16,9 g |
1,2 g |
Só |
8,58 g |
0,61 g |
A kenyérsütő gépben sült gluténmentes kenyér recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: élesztő étolaj fokhagyma gluténmentes kenyér joghurt lenmag lisztkeverék Mester Család gluténmentes kenyérliszt napraforgómag növényi joghurtalternatíva psyllium rost (útifűmaghéj) Schär Mix it / Schär baking mix só szezámmag tökmag víz