Magvas ropogtatnivaló – gluténmentesen
- 30 g evőkanál barna rizsliszt (2 ek.)
- 10 g psyllium-útifű maghéj (2 ek.) + 1 dl víz
- 10 g puffasztott amaránt
- 2 evőkanál lenmag
- 2 evőkanál napraforgómag
- 1 evőkanál szezámmag
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1,5 evőkanál tejföl
- só
- 1-1-1 teáskanál lenmag, napraforgómag, szezámmag
- 1 tojás a kenéshez
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra.
- A tojást mossuk meg, üssük fel, majd villa segítségével enyhén verjük fel.
- Egy tálban keverjünk össze 1-1 teáskanállal a magvakból.
- A száraz hozzávalókat, a barna rizslisztet, a puffasztott amarántot és a magvakat keverjük össze, majd adjuk hozzá az olívaolajat, a csipet sót és a tejfölt is.
- A psylliumot keverjük el az 1 dl vízben, míg puding állagú nem lesz, majd adjuk hozzá a többi hozzávalóhoz és az egészet gyúrjuk egynemű masszává.
- Ha nagyon ragacsos a tészta, adhatunk hozzá még egy kevés lisztet.
- Enyhén lisztezett deszkán (lehet kukoricaliszt is), nyújtsuk 3-5 mm vastagságúra a tésztát, majd kenjük meg a felvert tojással és szórjuk meg az általunk készített magkeverékekkel.
- Szaggassuk ízlés szerinti formájúra (pl. hosszanti csíkokra, keksz formájúra, vagy akár nagyobb háromszögekre).
- Az így előkészített harapnivalókat halmozzuk egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre, majd tegyük be a sütőbe és 10 perc alatt süssük készre őket. (Akkor van kész, ha a teteje enyhén barnulni kezd.)
- Ha elkészült, borítsuk egy tálba, hagyjuk kihűlni és már kínálhatjuk is a gluténmentes ropogtatnivalót!
- Fogyasztható önmagában, vagy natúr joghurttal, házi készítésű szendvicskrémekkel egyaránt.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Elkészítési idő: 30 perc
Nehézségi szint: kezdő
A receptet, és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
- Recept címke: 30 perc alatt amaránt barna rizsliszt keksz lenmag napraforgómag olívaolaj psyllium rost (útifűmaghéj) só sós sós aprósütemények szezámmag tejföl uzsonna és tízórai











Gluténmentes dió bundás, Kolos féle túrógombóc
Bizonyára tudjátok már, hogy a tejfehérje mentes diétából legjobban a túró hiányzik. Most elkészítettem túrógombócot,...
Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a...
Gluténmentes cukkinis-répás sonkás tekercs
Interneten többször is szembe jött velem ez a recept. Saját ízlésem szerint alakítottam át és...
Gluténmentes cukkinis tócsni
Az egyik legfinomabb nyári zöldség a cukkini. Könnyen elkészíthető. Most egy percek alatt elkészíthető, tócsnival... 

