Magvas ropogtatnivaló – gluténmentesen
- 30 g evőkanál barna rizsliszt (2 ek.)
- 10 g psyllium-útifű maghéj (2 ek.) + 1 dl víz
- 10 g puffasztott amaránt
- 2 evőkanál lenmag
- 2 evőkanál napraforgómag
- 1 evőkanál szezámmag
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1,5 evőkanál tejföl
- só
- 1-1-1 teáskanál lenmag, napraforgómag, szezámmag
- 1 tojás a kenéshez
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra.
- A tojást mossuk meg, üssük fel, majd villa segítségével enyhén verjük fel.
- Egy tálban keverjünk össze 1-1 teáskanállal a magvakból.
- A száraz hozzávalókat, a barna rizslisztet, a puffasztott amarántot és a magvakat keverjük össze, majd adjuk hozzá az olívaolajat, a csipet sót és a tejfölt is.
- A psylliumot keverjük el az 1 dl vízben, míg puding állagú nem lesz, majd adjuk hozzá a többi hozzávalóhoz és az egészet gyúrjuk egynemű masszává.
- Ha nagyon ragacsos a tészta, adhatunk hozzá még egy kevés lisztet.
- Enyhén lisztezett deszkán (lehet kukoricaliszt is), nyújtsuk 3-5 mm vastagságúra a tésztát, majd kenjük meg a felvert tojással és szórjuk meg az általunk készített magkeverékekkel.
- Szaggassuk ízlés szerinti formájúra (pl. hosszanti csíkokra, keksz formájúra, vagy akár nagyobb háromszögekre).
- Az így előkészített harapnivalókat halmozzuk egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre, majd tegyük be a sütőbe és 10 perc alatt süssük készre őket. (Akkor van kész, ha a teteje enyhén barnulni kezd.)
- Ha elkészült, borítsuk egy tálba, hagyjuk kihűlni és már kínálhatjuk is a gluténmentes ropogtatnivalót!
- Fogyasztható önmagában, vagy natúr joghurttal, házi készítésű szendvicskrémekkel egyaránt.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Elkészítési idő: 30 perc
Nehézségi szint: kezdő
A receptet, és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
- Recept címke: 30 perc alatt amaránt barna rizsliszt keksz lenmag napraforgómag olívaolaj psyllium rost (útifűmaghéj) só sós sós aprósütemények szezámmag tejföl uzsonna és tízórai