Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Mákkal szezámmaggal szórt fonottka, gluténmentesen Iri mama konyhája

gluténmentes szórt bagett recept Iri mamaIri mama egy különleges gluténmentes bagettel bővítette gluténmentes receptgyűjteményünket!

Annyira jól sikerült ez a csavart gluténmentes péksütemény, már majdnem kalács lett. Eddig nem próbáltam a napi kenyérfélét Mária’s foszlós kalács lisztkeverékkel sütni, de most kipróbáltam. Háromféle gluténmentes lisztet kevertem, tökéletes végeredmény lett.

Hozzávalók 4db fonottkához:

  • 170 g It’ us Mária’s sütemény foszlós kalács gluténmentes lisztkeverék
  • 170 g It’s us Miklós bread Mix lisztkeverék
  • 50 g Miklós univerzális plusz mix lisztkeverék
  • 7 g só
  • 3 g cukor
  • 4 g porélesztő
  • 250 g langyos víz
  • 20 g étolaj

Tetejére

Szórt gluténmentes fonottka elkészítése:

  • Keverőtálban mérem az It’ us Maria’s gluténmentes süteménylisztet, az It’s us Miklós bread mix lisztet, hozzáadom a sót, cukrot, porélesztőt, összekeverem.
  • Beleteszem a langyos vizet, összekeverem a tésztát, végül az olajjal jól ki dolgozom.
  • Ez a kétfajta gluténmentes liszt másképpen veszi fel a folyadékot, sokkal kevesebb kell belőle.
  • Majdnem híg volt a tészta. Mivel én formázni szerettem volna, így 50 gramm It’s us Miklós univerzális plusz mix lisztet még hozzákevertem.
  • 10 percig pihentettem, addig kicsit megszívta magát, szilárdult a tészta.
  • Olajos felületen átgyúrtam, nyolc egyforma gombócot gömbölyítettem.
  • Egyesével 40 centi hosszú rúddá sodortam, majd kettőt összefontam. Így lett négy darab fonottka.
  • Tetejét vízzel lekentem, magokkal megszórtam és konyhapulton duplájára kelesztettem.
  • Miután megkelt, 180 °C fokos sütőben légkeveréssel 25 percig sütöttem.
  • Rácson hűtöttem, majd zacskóba csomagolva tárolom.
  • Fagyasztani is lehet.

Jó étvágyat kívánok 🙂.

Elkészítési idő: 100-110 perc

Nehézségi szint: közepes

* Az It’s us Mária’s lisztkeverék tejet tartalmaz! Aki nem fogyaszthat tejterméket a másik két féle lisztkeverékkel készítse. Akkor több folyadékot igényel!

Tápanyagtartalom az egészben 1 db. gluténmentes mákkal szezámmaggal
szórt fonottkában
Energia 6939 kJ / 1656 kcal 1735 kJ / 414 kcal
Zsír 28,5 g 7,1 g
  amelyből telített zsírsavak 4,2 g 1,1 g
Szénhidrát 329,3 g 82,3 g
  amelyből cukrok 56,4 g 14,1 g
Rost 12,1 g 3,0 g
Fehérje 10,0 g 2,5 g
8,91 g 2,23 g

A gluténmentes fonottka recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes szórt bagett recept

Kategória: , , ,