Gluténmentes mákos kalács
Iri mama egy gluténmentes mákos kaláccsal bővítette gluténmentes receptgyűjteményünket!
Ezzel a tésztával készítettem a kakaós csigát, most pedig a mákos kalácsot. Mind a kettő recept jól vizsgázott, pihe puha. Legközelebb valami sósat készítek belőle. Mindenkinek ajánlom, biztos ízleni fog.
Hozzávalók (1 rúd, 14 szelet):
- 12,5 dkg Schär mix B gluténmentes lisztkeverék
- 12,5 dkg It’s us Mikló’s univerzális gluténmentes lisztkeverék
- 45 g cukor
- 5 g gluténmentes porélesztő
- 2-3 g só
- 6 g psylium rost útifűmaghéj
- 30 g vaj (vagy margarin)
- 12,5 dkg túró
- 1 db M-es méretű tojás
- 1,5 dl langyos tej
- késhegynyi xantán (elhagyható)
Töltelék:
- 20 dkg darált mák
- 60 g cukor
- 3-4 evőkanál tej
- 5 g vaníliás cukor
- 40 g áfonya dzsem (bármilyen jó hozzá)
- 1 db citrom reszelt héja
A mákos gluténmentes kalács elkészítése:
- Túrót villával krémesre töröm, hozzáadom a tojást, cukrot, elkeverem.
- Ezután a tej kivételével minden anyagot hozzáteszem, és összeállítom a tésztát.
- Apránként a tejjel beállítom az állagát. Akkor jó a tészta, ha puha, de nem folyós.
- Letakarva duplájára kelesztem a konyhapulton. Ez az idő lehet 45 perc (ha hűvös van a lakásban több).
- Ezután lisztezett gyúrólapra borítom a tésztát, egy nagyobb téglalappá nyújtom.
- Mákot a langyos tejjel elkeverem a cukrokkal és a reszelt citrom héjával.
- Rákenem a tésztára, tetejére pötyögtetek lekvárt.
- Két oldalát behajtom picit, fentről lefelé feltekerem mint a bejglit.
- Sütőpapírral borított formában teszem (32 x 13 cm), kelesztem 30 percig.
- Langyos tejjel lekenem. Közben a sütőt előmelegítem 180 °C fokra, légkeverésre.
- A megkelt tésztát 35-40 percig sütöm. Mindenki ellenőrizze, mert minden sütő másképpen dolgozik.
- Rácson hűtöm, szeletelem. Lehet szórni porcukorral, én nem tettem rá.
- Nagyon finom lett, bátran készítsétek el ti is.
Elkészítési idő: 2 óra
Nehézségi szint: haladó
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 rúd kalácsban | 1 rúd 14 szeletre vágva
1 szelet gluténmentes kalácsban |
Energia | 12596 kJ / 2999 kcal | 6296 kJ / 1499 kcal | 453 kJ / 108 kcal |
Zsír | 122,1 g | 61,1 g | 4,4 g |
amelyből telített zsírsavak | 32,3 g | 16,2 g | 1,2 g |
Szénhidrát | 382,6 g | 191,3 g | 13,7 g |
amelyből cukrok | 151,7 g | 75,9 g | 5,4 g |
Rost | 14,0 g | 7,0 g | 0,5 g |
Fehérje | 72,0 g | 36,0 g | 2,6 g |
Só | 4,68 g | 2,34 g | 0,17 g |
A gluténmentes mákos kalács recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: áfonyalekvár citrom cukor élesztő gluténmentes péksütemények It's us Miklo's universal mix lisztkeverék kalács lisztkeverék mák psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli Schär Mix B só tej tojás túró uzsonna és tízórai vaj xantán