Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Mákos szilvalekváros gluténmentes hájas tészta

gluténmentes hájas tészta KolosFreeFoodKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes hájas tésztás sütivel bővült.

Régóta szerettem volna kipróbálni a hájas tésztát gluténmentes változatban. Régen, amikor még gyerekként ettem, nagyon-nagyon szerettem. Most mákos szilvalekvárral töltöttem meg. Hozta azt a régi ízt, amit vártam tőle. Nem egyszerű elkészíteni, de az íze kárpótol.

Hozzávalók (10 db.-hoz)

A hájas tészta hozzávalói:

  • 250 g sertésháj
  • 350 g It’s us Miklós Fehérkenyér gluténmentes lisztkeverék (korábbi néven Glutenix fehér kenyér)
  • 50 g gluténmentes zabpehelyliszt
  • 1 db egész tojás (L-es méretű)
  • 1 dl fehérbor
  • csipet só
  • 1 evőkanál porcukor
  • (ha a tészta nagyon sűrű. akkor növényi tejfölt tegyünk bele, 1 evőkanállal)

Töltelékhez:

  • 100 g darált mák
  • 2 evőkanál porcukor
  • 100 g házi szilvalekvár
  • 1 db tojássárgája

Nyújtáshoz:

A gluténmentes hájas tészta elkészítése:

  • A hájat hártyázzuk le, és daráljuk le.
  • Fontos, hogy nagyon „finomra” legyen ledarálva, hogy később, könnyebb kenhető legyen a tésztára.
  • Adjunk hozzá 2 evőkanál zabpehelylisztet, és keverjük alaposan össze a hájjal.
  • A kikevert hájat tegyük hideg helyre.
  • Mérjük ki a maradék lisztet, adjuk hozzá a tojást, cukrot, sót és a fehérbort.
  • Keverjük össze, majd jól dolgozzuk egybe a tésztát.
  • Tegyük pihenni hideg helyre.
  • 20 – 30 perc múlva vegyük ki a tésztát és a hájat is.
  • Rizslisztezett felületen vékonyra nyújtsuk ki a tésztát.
  • Óvatosan kenjük rá a hájat.
  • Majd harmadát hajtsuk középre, a másik harmadát pedig a meglévő két rétegre.
  • Ezt a hosszú „téglát” újra harmadoljuk el képzeletben és egyik harmadát a tészta aljára a másik végén lévő harmadát pedig a kettő harmadra hajtsuk rá.
  • Érdemes a tésztát is megszórni rizsliszttel pihentetés előtt.
  • Tegyük be a hűtőszekrénybe pihenni újra fél órára.
  • Közben elkészítjük a tölteléket.
  • A ledarált mákot és a porcukrot főzzük össze a szilvalekvárral.
  • Amikor már összefőtt, de még meleg a töltelék, adjuk hozzá az egy tojássárgáját.
  • Ez jól össze fogja fogni a tölteléket.
  • Fél óra elteltével újra rizslisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát, és újra hajtogassuk össze.
  • Tegyük be újabb fél órára a hűtőszekrénybe pihenni.
  • Az idő letelte után kinyújtjuk lisztezett felületen a már kész tésztát, éles pengéjű (esetleg felforrósított pengéjű) késsel téglalapokká vágjuk.
  • A téglalapok felére teszünk a szilvalekváros töltelékből.
  • Erre hajtsuk rá a tészta másik felét.
  • Minden téglalappal így járunk el.
  • Majd előmelegített 180 °C-os sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.
  • A már majdnem kihűlt táskákat porcukrozzuk meg.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: haladó

Elkészítési idő: 2,5 óra, pihentetéssel együtt

gluténmentes hájas tészta

gluténmentes hájas tészta

Kategória: , , ,