Mákos szilvalekváros gluténmentes hájas tészta
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes hájas tésztás sütivel bővült.
Régóta szerettem volna kipróbálni a hájas tésztát gluténmentes változatban. Régen, amikor még gyerekként ettem, nagyon-nagyon szerettem. Most mákos szilvalekvárral töltöttem meg. Hozta azt a régi ízt, amit vártam tőle. Nem egyszerű elkészíteni, de az íze kárpótol.
Hozzávalók (10 db.-hoz)
A hájas tészta hozzávalói:
- 250 g sertésháj
- 350 g It’s us Miklós Fehérkenyér gluténmentes lisztkeverék (korábbi néven Glutenix fehér kenyér)
- 50 g gluténmentes zabpehelyliszt
- 1 db egész tojás (L-es méretű)
- 1 dl fehérbor
- csipet só
- 1 evőkanál porcukor
- (ha a tészta nagyon sűrű. akkor növényi tejfölt tegyünk bele, 1 evőkanállal)
Töltelékhez:
- 100 g darált mák
- 2 evőkanál porcukor
- 100 g házi szilvalekvár
- 1 db tojássárgája
Nyújtáshoz:
- pár evőkanál rizsliszt
A gluténmentes hájas tészta elkészítése:
- A hájat hártyázzuk le, és daráljuk le.
- Fontos, hogy nagyon „finomra” legyen ledarálva, hogy később, könnyebb kenhető legyen a tésztára.
- Adjunk hozzá 2 evőkanál zabpehelylisztet, és keverjük alaposan össze a hájjal.
- A kikevert hájat tegyük hideg helyre.
- Mérjük ki a maradék lisztet, adjuk hozzá a tojást, cukrot, sót és a fehérbort.
- Keverjük össze, majd jól dolgozzuk egybe a tésztát.
- Tegyük pihenni hideg helyre.
- 20 – 30 perc múlva vegyük ki a tésztát és a hájat is.
- Rizslisztezett felületen vékonyra nyújtsuk ki a tésztát.
- Óvatosan kenjük rá a hájat.
- Majd harmadát hajtsuk középre, a másik harmadát pedig a meglévő két rétegre.
- Ezt a hosszú „téglát” újra harmadoljuk el képzeletben és egyik harmadát a tészta aljára a másik végén lévő harmadát pedig a kettő harmadra hajtsuk rá.
- Érdemes a tésztát is megszórni rizsliszttel pihentetés előtt.
- Tegyük be a hűtőszekrénybe pihenni újra fél órára.
- Közben elkészítjük a tölteléket.
- A ledarált mákot és a porcukrot főzzük össze a szilvalekvárral.
- Amikor már összefőtt, de még meleg a töltelék, adjuk hozzá az egy tojássárgáját.
- Ez jól össze fogja fogni a tölteléket.
- Fél óra elteltével újra rizslisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát, és újra hajtogassuk össze.
- Tegyük be újabb fél órára a hűtőszekrénybe pihenni.
- Az idő letelte után kinyújtjuk lisztezett felületen a már kész tésztát, éles pengéjű (esetleg felforrósított pengéjű) késsel téglalapokká vágjuk.
- A téglalapok felére teszünk a szilvalekváros töltelékből.
- Erre hajtsuk rá a tészta másik felét.
- Minden téglalappal így járunk el.
- Majd előmelegített 180 °C-os sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.
- A már majdnem kihűlt táskákat porcukrozzuk meg.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: 2,5 óra, pihentetéssel együtt
- Recept címke: édes fehérbor glutén és tejmentes glutén- és élesztőmentes gluténmentes zabpehelyliszt hájastészta It's us gluténmentes termékek It's us Mikló's bread mix gluténmentes lisztkeverék lekvár mák porcukor reggeli rizsliszt sertésháj só szilva tejföl alternatíva tojás tojássárgája uzsonna és tízórai vendégváró