Mákos túrókocka – villámgyors finomság a családnak
Legújabb gluténmentes sütemény receptünk alapanyagaként a mákot választottuk, hiszen magas kálcium- és telítetlen zsírsavtartalma miatt kitűnő hozzávalója a változatos és egészséges étrendnek. Használjuk mi is bátran!
Hozzávalók 1 kisebb tepsihez, kb. 9 db kockához:
- 3 közepes méretű (M-es) tojás
- 70 g mák
- 60 g eritrit + 5 g negyedannyi édesítő (utóbbi elhagyható, de ízlés szerint lehet kevesebb édesítő is)
- 100 g sovány * krémtúró
- fél citrom leve és reszelt héja
- 50 g * vaj
- 100 g fagyasztott magozott meggy
Elkészítés:
- A vajat olvasszuk fel.
- A tojásokat mossuk meg, majd a sárgáját és a fehérjét együtt verjük fehéredésig.
- A túrót keverjük ki a citrom kifacsart levével és lereszelt héjával.
- A mákot keverjük el az édesítőkkel, adjuk hozzá a felolvasztott vajat és a citrommal elkevert sovány túrót, majd óvatosan forgassuk bele az egészben felvert tojásokat.
- Egy sütőformát béleljünk ki sütőpapírral, majd öntsük bele a masszát és szórjuk meg a felengedett, lecsepegtetett meggyel.
- 180 °C fokos sütőben 25 perc alatt süssük készre.
- Hagyjuk kihűlni, majd tálalhatjuk is.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Elkészítési idő: kb. 30 perc
Nehézségi szint: haladó
TIPP: laktózérzékenyek használjanak laktózmentes tejtermékeket!
Tápanyagtartalom egy adagban ( 9 esetében):
Energia | 124,5 kcal/520,6 kJ |
Fehérje | 4,5 g |
Zsír | 9,6 g |
Telített zsír | 3,9 g |
Szénhidrát | 4,1 g |
Ebből cukor | 0,9 g |
Élelmi rost | 1,5 g |
A mákos gluténmentes sütemény receptet és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
- Recept címke: 30 perc alatt citrom édesítőszer eritrit magozott meggy mák meggy tojás túró vaj