Málnás gluténmentes sajttorta
Tésztához:
- 120g barna rizsliszt
- 120g kölespehely
- 1 evőkanál psyllium (útifűmaghéj)
- 1,5 dl víz
- 1 csomag reszelt citromhéj (1 citrom reszelt héja)
- ½ teáskanál vaníliakivonat
- 2 evőkanál kristálycukor
Krémhez:
- 500 g mascarpone
- 250 g natúr joghurt
- 1 citrom reszelt héja és kifacsart leve
- 200 g kristálycukor
- 3 db M-es méretű tojás
- 1 evőkanál kukoricaliszt
- 1 teáskanál vanília aroma
Díszítéshez:
- 100 g málna
- 2 teáskanál kristálycukor
Elkészítés:
- A barna rizslisztet, a kölespelyhet, a vaníliakivonatot, kristálycukrot és a reszelt citromhéjat keverjük össze.
- A psylliumot adjuk hozzá a vizhez, majd keverjük addig, amíg puding állagú nem lesz (kb. 2 perc), majd dolgozzuk hozzá az összekevert száraz hozzávalókhoz.
- Béleljünk ki egy kapcsos sütőformát sütőpapírral, nyomkodjuk bele az összekevert tésztát majd 180 °C-on 10 percig süssük elő.
- A krémsajtot habverővel habosítsuk kb. 3 percig, majd adjuk hozzá a cukrot és a vanília aromát, végül egyenként a megmosott tojásokat és keverjük addig, míg homogén nem lesz a krém.
- Ha kihűlt az alap, öntsük rá a krémet.
- A málnát mossuk meg, tegyük egy lábosba, szórjuk meg a cukorral, majd főzzük össze pár perc alatt folyamatos keverés mellett. Ha kész, egy szűrőn passzírozzuk át, majd díszítsük ízlés szerint a tortát. (Tipp: a krém tetejét pöttyözzük be a málnával, és egy fogpiszkálóval húzzuk szét.)
- A tortaforma alját és az oldalát 4-5 rétegben burkoljuk alufóliával. Ahol van a széle az alufóliának, ott kössük meg egy madzaggal, hogy a víz ne kerüljön be a süteményhez.
- Forraljunk vizet, majd egy nagyobb tepsibe öntsük bele. (Nem kell sokat beleönteni, kb. 0,5 l), majd helyezzük bele a sajttortánkat.
- Előmelegített sütőben 165°C-on süssük 65 percig, 30 perc elteltével a tetejét fedjük be alufóliával, és így süssük tovább.
- Ha elkészült, hagyjuk kihűlni, és egy éjszakára tegyük hűtőbe.
- Másnap a maradék málnával tálalva fogyasszuk.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Elkészítési idő: 1,5 óra
Nehézségi szint: kezdő
A receptet és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
- Recept címke: citrom cukor köles pehely kukoricaliszt málna mascarpone psyllium rost (útifűmaghéj) rizsliszt tojás torta vanília