Mandulás keksz – kényeztetés a kávé mellé
Sokszor vágyunk valami egyszerű, gyorsan elkészíthető, de mégsem annyira bűnös kekszre! Íme, egy tökéletes alternatíva, IR barát gluténmentes recept! Csomagolhatjuk az iskolába is a tízóraihoz is!
- 60 g kölesliszt
- 40 g barna rizsliszt
- 40 g szeletelt mandula
- 10 g psyllium (útifű maghéj)
- 1 közepes méretű (M-es) tojás
- 40 g * vaj
- 1 dl víz
- 40 g xilit (édesítőszer)
- 20 g eritrit (édesítőszer)
- 1 felvert tojás és 20 g szeletelt mandula a tetejére
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 160 °C fokra.
- A száraz hozzávalókat mérjük ki és keverjük össze. Adjuk hozzá a megmosott, felütött tojást és kezdjük el keverni.
- A vajat olvasszuk fel, adjuk a tésztához, majd fokozatosan adjuk hozzá a vizet is, éppen annyit, amennyivel összeáll a tésztánk.
- A tésztát gyúrjuk át, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki, kb. 0,5-1 cm vastagságúra, majd tetszőleges kiszúróval szúrjuk ki a kekszeket és helyezzük a sütőpapírral bélelt tepsire, tetejüket kenjük meg felvert tojással, szórjuk meg kevés szeletelt mandulával, majd süssük készre kb. 10-15 perc alatt.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Elkészítési idő: 25 perc
Nehézségi szint: kezdő
* Laktózintolerancia esetén használható laktózmentes vaj is.
Tápanyagtartalom az egész adagban és egy darabban (24 esetén)
Energia | 1148,5 kcal / 4789,3 kJ |
47,8 kcal / 199,3 kJ |
Fehérje | 33 g | 1,4 g |
Zsír | 75 g | 3,1 g |
Szénhidrát | 77 g | 3,2 g |
Élelmi rost | 12 g | 0,5 g |
A mandulás gluténmentes keksz receptet és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
- Recept címke: 30 perc alatt barna rizsliszt édesítőszer eritrit IR barát GM receptek keksz kölesliszt mandula psyllium rost (útifűmaghéj) tojás uzsonna és tízórai vaj víz xilit