Mangós-tápióka gyöngyszemes sütés nélküli gluténmentes torta
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes chia pudinggal bővült.
Amikor csak úgy ennék valamit…valami gyümölcsös édességet, sütés nélkül. A tápióka gyöngyöt csak meg kell főzni, és mehet is a keksz alapra. A tetejére bármilyen gyümölcsös fedő réteg kerülhet. Épp ezért bármikor elkészíthető, évszaktól függetlenül.
Hozzávalók (12 szelethez):
Keksz alaphoz:
- 170 g Mester Család gluténmentes keksztekercs por
- 50 g házi lekvár
- 50 g olvasztott növényi margarin
- 16 g darált vaníliás cukor
- csipet só
Tápióka réteg
- 200 g tápióka gyöngy
- 600 ml növényi ital (most rizsital)
- 4 evőkanál negyedannyi édesítő (1:4 édesítőszer)
- vanília kivonat
- csipet só
- 1 egész bio citrom reszelt héja
- 1 bio citrom frissen facsart leve
- 4 teáskanál agar-agar
- 70 g gránátalma magok
Mangó réteg:
- 300 g friss mangó
- 1 dl víz
- 2 evőkanál negyedannyi édesítő (1:4 édesítőszer)
- 2 teáskanál agar-agar
Sütés nélküli mangós gluténmentes torta elkészítése:
- A vaníliás cukrot daráljuk le porcukorrá.
- Mérjük ki a kekszport, adjuk hozzá az olvasztott margarint, és a lekvárt, a csipet sót.
- Keverjük össze alaposan.
- 20 cm átmérőjű tortaforma alján lapítsuk el egyenletesen a kekszes alapot.
- Tegyük is be azonnal a hűtőszekrénybe.
- Mérjük ki a tápióka gyöngyöt és a növényi italt.
- Adjuk hozzá a vanília kivonatot, sót, és az édesítőt.
- A gyöngyszemek főzésekor sűrűn kevergessük fakanállal.
- Amikor már kezdenek átlátszóvá válni a kis tápióka szemek, jelzi, hogy lassan kész lesz.
- Ekkor már lassan puhák lesznek a szemek.
- Adjuk hozzá az agar-agart, vigyázzunk, ne legyen csomós.
- Alaposan keverjük el, és forraljuk ezeket össze jó egy percen át.
- Vegyük le a tűzhelyről.
- Gyorsan adjuk hozzá a gránátalma szemeket, és keverjük össze.
- Öntsük a kekszes alapra ezt a tápióka masszát.
- Tegyük is vissza a hűtőszekrénybe, amíg a mangós réteget el nem készítjük.
- Pucoljuk meg a mangót, aprítsuk fel.
- Adjunk hozzá vizet, és kezdjük el forralni az édesítővel, sóval.
- Amikor teljesen megpuhult a mangó, botmixerrel pürésítsük.
- Közben adjuk hozzá az agar-agart is.
- Ezt öntsük a „torta”, tápióka gyöngy rétegre.
- Tegyük vissza a hűtőszekrénybe.
- Érdemes teljesen kihűteni, mert akkor szépen szeletelhető lesz a tortánk.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 45 perc + pihentetés
Tápanyagtartalom |
az egészben |
1 szelet gluténmentes mangós, tápióka-gyöngyszemes tortában |
Energia |
9666 kJ / 2307 kcal |
805 kJ / 192 kcal |
Zsír |
55,5 g |
4,6 g |
amelyből telített zsírsavak |
27,4 g |
2,3 g |
Szénhidrát |
420,5 g |
35,0 g |
amelyből cukrok |
94,0 g |
7,8 g |
Rost |
15,5 g |
0,5 g |
Fehérje |
16,2 g |
1,4g |
Só |
3,50 g |
0,29 g |
A sütés nélküli gluténmentes tortarecept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: agar-agar citrom édesítőszer glutén és tejmentes glutén- és élesztőmentes gránátalma lekvár mangó margarin Mester Család gluténmentes keksztekercs por Mester lisztkeverékek rizsital só sütés nélkül tápióka gyöngy tej - tojás - gluténmentes tojásmentes torta vanília aroma vaníliás cukor