Medvehagymás túrós gluténmentes korongok
Kis Blanka legújabb kreációja:
Így a medvehagyma szezon vége felé nekem is sikerült végre beszereznem ebből a kora tavaszi zöldségből. A napokban, az egyik szupermarketben sétálva, szembe jött velem. És én, mint aki él-hal a medvehagymáért, úgy megörültem neki, hogy legszívesebben az egészet hazavittem volna. Nagyon szeretem ezt a növényt, ugyanis nagyon sokféleképpen felhasználható. Ma egy cukkini krémlevest gazdagítottam vele, tegnap viszont az egyik bevált túrós korong receptembe illesztettem bele, annyi különbséggel, hogy most egy számomra új lisztkeverékkel dolgoztam, amit még eddig nem próbáltam.
És hogy milyen lett? Isteni finom végeredmény, nagyon könnyen nyújtható tészta! Ha veletek is szembejönne a hétvégi bevásárlásnál ez a nagyszerű zöldség, akkor próbáljátok ki ezt a könnyű receptet, nem fogtok csalódni:)!
Medvehagymás-túrós gluténmentes korongok – laktóz-és tojásmentes recept
- 250 g Naturbit burgonyás tészta lisztkeverék
- 250 g laktózmentes túró
- 250 g hideg laktózmentes vaj
- 100 g medvehagyma
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 nagy csipet só
Elkészítés:
- Öntsük a lisztet, a sót, és a sütőport egy nagy tálba, majd keverjük össze. Vágjuk le a medvehagyma szárát, és tegyük aprítógépbe. Addig aprítsuk, amíg nagyon kicsi darabokat kapunk. Tegyük a liszthez a túrót, a kockákra vágott vajat és a medvehagymát is, majd gyúrjuk egynemű masszává.
- Lisztezett nyújtódeszkán kb. 1 cm vastagságúra nyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kisebb köröket szaggatunk a tésztából. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és előmelegített, légkeveréses sütőben 180°C-on, 15 percig sütjük, amíg szép barnás színt kap.
- Kihűlve tálaljuk.
Tápanyagtartalom | az egészben | 50 db esetén 1 db korongban |
Energia | 12830 kJ / 369 kcal | 256 kJ / 61 kcal |
Zsír | 219,1 g | 4,4 g |
amelyből telített zsírsavak | 185,3 g | 3,7 g |
Szénhidrát | 210,4 g | 4,2 g |
amelyből cukrok | 10,3 g | 0,2 g |
Rost | 10,0 g | 0,2 g |
Fehérje | 41,2 g | 0,8 g |
Só | 8,7 g | 0,17 g |
A medvehagymás-túrós gluténmentes korongok recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: medvehagyma Naturbit Burgonyás tésztaliszt keverék só sütőpor tehéntúró túró vaj