Milánói “makaróni” – klasszikusok gluténmentesen
Egy újabb klasszikus – milánói szósz, igaz most nem makaróni, hanem spagetti tésztával tálalva 🙂
- 0,5 kg darált sovány sertéscomb (10% zsírtartalom)
- 1 -1 teáskanál rozmaring, bazsalikom, kakukkfű, fokhagymapor
- bors
- só
- 4 dl sűrű paradicsomlé
- 1 fej vöröshagyma
- kevés olaj
- 20 dkg sonka
- 25 dkg gomba
- víz
Tálaláshoz
- 40 dkg gluténmentes makaróni száraztészta – pl. Dialsí
Elkészítés:
- A hagymát megpucoljuk, megmossuk, felszeleteljük, és megpirítjuk. Fűszerezzük, majd hozzáadjuk a felszeletelt sonkát, némi vizet öntünk rá, és az egészet összepirítjuk.
- A gombár megpucoljuk, megmossuk, felszeleteljük.
- Hozzáadjuk a gombát a pirított sonkához, jól átforgatjuk, majd beletesszük a darált húst is.
- Összekeverjük, és lefedve puhítjuk.
- Majd hozzáadjuk a paradicsomlét és még kb. fél deci vizet, összekeverjük, majd hagyjuk, hogy megpuhuljon, megfőjön minden, és párologjon a víz.
- Sűrű szószost finomságot kapjunk.
- Gluténmentes makarónival vagy spagettivel (képünkön) tálalhatjuk
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 60 perc
Tápanyagtartalom | az egész húsban | 6 főre 1 adag húsban |
az egészben makarónival |
6 főre 1 adagban makarónival |
Energia | 1605 kcal /9709 kJ | 268 kcal / 1120 kJ | 10191 kcal / 2438 kJ | 406 kcal / 1697 kJ |
Fehérje | 154,6 g | 25,8 g | 174,4 g | 29,1 g |
Zsír | 68,6 g | 11,4 g | 79,8 g | 13,3 g |
amelyből telített zsírsavak | 22,7 g | 3,8 g | 22,7 g | 3,8 g |
Szénhidrát | 83,4 g | 13,9 g | 239,4 g | 39,9 g |
amelyből cukrok | 64,1 g | 10,7 g | 64,1 g | 10,7 g |
Rost | 3,9 g | 23,4 g | 9,3 g | 1,6 g |
A gluténmentes milánói makaróni recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: bazsalikom bors étolaj fokhagyma gluténmentes száraztészta gomba kakukkfű paradicsom sűrítmény rozmaring sertéshús só sonka tészta víz vöröshagyma