Mini répatorta – izgalmas tökmagos változatban
Szerintünk nem telhet el húsvét répatorta nélkül! Dietetikusunk legújabb receptjében a dió helyett tökmaglisztet, cukor helyett pedig természetes édesítőket használt, hogy olyanok is ehessék, akiknek szénhidrát-anyagcsere problémájuk van! Reméljük mindenki kipróbálja az ünnepekkor!
- 200 g sárgarépa (tisztított mennyiség)
- 100 g hajdinaliszt
- 50 g tökmagliszt
- 50 g olívaolaj
- 3 közepes méretű (M-es) tojás
- 50 g eritrit (édesítőszer)
- 50 g nyírfacukor (xilit, édesítőszer)
- csipet szerecsendió és gyömbér
- 1 teáskanál facsart citromlé
- 1 teáskanál gluténmentes sütőpor
Krémhez:
- 100 g * habtejszín
- 50 g sovány * krémsajt
- 1 evőkanál porzselatin
- kevés citromlé + édesítő ízlés szerint
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 180 °C fokra.
- A répákat hámozzuk meg, majd kis lyukú reszelőn reszeljük le.
- A liszteket mérjük ki, adjuk hozzá a sütőport és a fűszereket, majd keverjük össze. A tojásokat mossuk meg, válasszuk ketté. A sárgáját keverjük habosra az édesítőkkel, a fehérjét pedig verjük habbá. A reszelt répát keverjük össze a lisztekkel, adjuk hozzá az olívaolajat, a citromlevet és a tojássárgájás keveréket is. Keverjük alaposan át a tésztát, majd a legvégén forgassuk bele a tojásfehérje habot is.
- A kibélelt muffinformákba töltsük bele a masszát, majd előmelegített sütőbe téve 20 perc alatt süssük készre.
- A krémhez verjük habbá a jól behűtött habtejszínt, majd keverjük hozzá a krémsajtot, a zselatint, a citromlevet és ízlés szerint egy kevés édesítőt. Tálalásig tegyük hűtőbe.
- Tálaláskor a kihűlt muffinokat vágjuk félbe, kenjük meg a krémmel, majd tegyük rá a tetejét, amit szintén kenjünk meg kevés krémmel. Szórjuk meg tökmaggal és kínálhatjuk is.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Elkészítési idő: kb. 45 perc
Nehézségi szint: kezdő
* Cöliákia mellé társult laktózintolerancia esetén használhatóak laktózmentes tejtermékek is!
Tápanyagtartalom egy adagban (10 esetében):
Energia | 177,5 kcal/742 kJ |
Fehérje | 6,8 g |
Zsír | 10,8 g |
amelyből telített zsírsavak | 3,3 g |
Szénhidrát | 12 g |
amelyből cukor | 0,5 g |
Élelmi rost | 1,7 g |
A gluténmentes répatorta receptet és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
- Recept címke: citrom édesítőszer eritrit gyömbér habtejszín hajdinaliszt húsvéti receptek IR barát GM receptek krémsajt muffin receptek olívaolaj répatorta sárgarépa sütőpor szerecsendió tojás tökmagliszt xilit zselatin