Mini répatorta – izgalmas tökmagos változatban
Szerintünk nem telhet el húsvét répatorta nélkül! Dietetikusunk legújabb receptjében a dió helyett tökmaglisztet, cukor helyett pedig természetes édesítőket használt, hogy olyanok is ehessék, akiknek szénhidrát-anyagcsere problémájuk van! Reméljük mindenki kipróbálja az ünnepekkor!
- 200 g sárgarépa (tisztított mennyiség)
- 100 g hajdinaliszt
- 50 g tökmagliszt
- 50 g olívaolaj
- 3 közepes méretű (M-es) tojás
- 50 g eritrit (édesítőszer)
- 50 g nyírfacukor (xilit, édesítőszer)
- csipet szerecsendió és gyömbér
- 1 teáskanál facsart citromlé
- 1 teáskanál gluténmentes sütőpor
Krémhez:
- 100 g * habtejszín
- 50 g sovány * krémsajt
- 1 evőkanál porzselatin
- kevés citromlé + édesítő ízlés szerint
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 180 °C fokra.
- A répákat hámozzuk meg, majd kis lyukú reszelőn reszeljük le.
- A liszteket mérjük ki, adjuk hozzá a sütőport és a fűszereket, majd keverjük össze. A tojásokat mossuk meg, válasszuk ketté. A sárgáját keverjük habosra az édesítőkkel, a fehérjét pedig verjük habbá. A reszelt répát keverjük össze a lisztekkel, adjuk hozzá az olívaolajat, a citromlevet és a tojássárgájás keveréket is. Keverjük alaposan át a tésztát, majd a legvégén forgassuk bele a tojásfehérje habot is.
- A kibélelt muffinformákba töltsük bele a masszát, majd előmelegített sütőbe téve 20 perc alatt süssük készre.
- A krémhez verjük habbá a jól behűtött habtejszínt, majd keverjük hozzá a krémsajtot, a zselatint, a citromlevet és ízlés szerint egy kevés édesítőt. Tálalásig tegyük hűtőbe.
- Tálaláskor a kihűlt muffinokat vágjuk félbe, kenjük meg a krémmel, majd tegyük rá a tetejét, amit szintén kenjünk meg kevés krémmel. Szórjuk meg tökmaggal és kínálhatjuk is.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Elkészítési idő: kb. 45 perc
Nehézségi szint: kezdő
* Cöliákia mellé társult laktózintolerancia esetén használhatóak laktózmentes tejtermékek is!
Tápanyagtartalom egy adagban (10 esetében):
| Energia | 177,5 kcal/742 kJ |
| Fehérje | 6,8 g |
| Zsír | 10,8 g |
| amelyből telített zsírsavak | 3,3 g |
| Szénhidrát | 12 g |
| amelyből cukor | 0,5 g |
| Élelmi rost | 1,7 g |
A gluténmentes répatorta receptet és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
- Recept címke: citrom édesítőszer eritrit gyömbér habtejszín hajdinaliszt húsvéti receptek IR barát GM receptek krémsajt muffin receptek olívaolaj répatorta sárgarépa sütőpor szerecsendió tojás tökmagliszt xilit zselatin











Gluténmentes dió bundás, Kolos féle túrógombóc
Bizonyára tudjátok már, hogy a tejfehérje mentes diétából legjobban a túró hiányzik. Most elkészítettem túrógombócot,...
Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a...
Gluténmentes cukkinis-répás sonkás tekercs
Interneten többször is szembe jött velem ez a recept. Saját ízlésem szerint alakítottam át és...
Gluténmentes cukkinis tócsni
Az egyik legfinomabb nyári zöldség a cukkini. Könnyen elkészíthető. Most egy percek alatt elkészíthető, tócsnival... 

