Mogyorós gluténmentes keksz – falatnyi kényeztetés
Keressük a megfelelő receptet a délutáni kávénk mellé? Íme egy mogyorós harapnivaló, ami ráadásul finomított cukortól is mentes.
Hozzávalók 20 db mogyorós gluténmentes kekszhez:
- 50 g cirokliszt
- 50 g hajdinaliszt
- 100 g törökmogyoró
- 100 g * vaj
- 0,5 dl ivóvíz
- 10 g ** 4:1 édesítőszer
** 1 adag édesítőszer 4 adag cukor édesítő erejének felel meg.
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 180 °C fokra.
- A törökmogyorót száraz serpenyőben pirítsuk meg kb. 4 perc alatt úgy, hogy néha megrázogatjuk a serpenyőt, majd tegyük késes aprítógépbe és daráljuk finom szemcséjűre. A vajat olvasszuk fel.
- Egy keverőtálba mérjük bele a liszteket és az édesítőt, majd adjuk hozzá a darált pirított mogyorót, a vizet és a felolvasztott vajat is, majd az egészet jól keverjük össze.
- Tiszta kézzel vegyünk el diónyi adagokat a masszából, formázzunk belőle golyót majd két tenyerünk között lapítsuk ki és a korongokat tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire.
- Süssük készre 15-20 perc alatt, majd hagyjuk kihűlni. Jól záródó dobozban 1 hétig is eláll.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Elkészítési idő: kb. 30 perc
Nehézségi szint: kezdő
* Cöliákia mellé társult másodlagos laktózintolerancia esetén használható laktózmentes vaj is.
Tápanyagtartalom egy darabban (20 esetében):
Energia | 89 kcal/372,4 kJ |
Fehérje | 1,5 g |
Zsír | 7,2 g |
Ebből telített zsír | 2,7 g |
Szénhidrát | 3,9 g |
Ebből cukor | 0,3 g |
Élelmi rost | 0,5 g |
A mogyorós gluténmentes keksz receptet és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
- Recept címke: 30 perc alatt cirokliszt édesítőszer hajdinaliszt keksz mogyoró vaj víz