Muszaka, avagy gluténmentes lasagne tészta nélkül
- 500 g darált pulykamell
- 1 közepes méretű padlizsán (kb. 250 g)
- 1 közepes méretű cukkini (kb. 250 g)
- 2 db paradicsom (kb. 200 g)
- 1 kisebb konzerv sűrített paradicsom (140 g)
- 100 g reszelt * edámi sajt
- 60 g * vaj
- 60 g kukoricaliszt
- 6 dl 1,5%-os * tej
- ízlés szerint: 1 dl vörös bor, vagy rosé
- 1 közepes fej vöröshagyma (kb. 50 g)
- 1 evőkanál napraforgóolaj (kb. 10 g)
- 3 gerezd fokhagyma
- fűszerek: só, bors, szegfűszeg, oregánó, bazsalikom, szegfűszeg
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 180 °C fokra.
- A zöldségek elkészítése: A padlizsánt és a cukkinit mossuk meg, majd egy kés segítségével hosszanti irányban vágjuk 0,5 cm vastag szeleteket. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd fektessük rá a zöldségeket. Vékonyan kenjük meg olívaolajjal, enyhén sózzuk meg, majd tegyük be a sütőbe és 15-20 perc alatt süssük készre.
- Ragu elkészítése: A hagymákat pucoljuk meg, a vöröshagymát vágjuk apróra, a fokhagymát pedig nyomjuk át fokhagymanyomón. Melegítsünk egy serpenyőben olajat, majd pirítsuk le benne a hagymákat kb. 3 perc alatt. A piruló hagymákhoz adjuk hozzá a darált húst, majd pároljuk tovább míg a hús megpuhul. Ekkor fűszerezzük ízlés szerint, majd adjuk hozzá a paradicsompürét, a sajtreszelőn lereszelt, (vágjuk félbe a paradicsomokat, majd egyik felüket a héjuknál fogva reszeljük le a sajtreszelőn addig, míg csak a héj marad a kezünkben. Az így kapott paradicsompürét használjuk fel!) vagy késsel finomra vágott paradicsomokat, öntsük hozzá az 1 dl bort és főzzük tovább kb. 30 percig, míg az ízek össze nem érnek.
- Készítsük el a besamelt: Egy lábosban olvasszuk meg a kimért vajat, majd szórjuk meg a liszttel, gyors mozdulatokkal keverjük folyamatosan nehogy leégjen a liszt, majd ha enyhén habzik, de még nem pirult le, óvatosan, folyamatos keverés mellett öntsük hozzá a tejet úgy, hogy csomómentes mártást kapjunk. Forraljunk rajta egyet, fűszerezzük sóval, fehérborssal és szerecsendióval, majd vegyük le a tűzről, de továbbra is keverjük meg, nehogy besűrűsödjön.
- Összeállítás: Egy tűzálló sütőtálat enyhén kenjük ki zsiradékkal, majd fektessük rá az elősütött padlizsánszeleteket. Kenjük meg a darált húsos ragu egyik felével, majd öntsük le a besamel felével. Következő rétegnek fektessük le az elősütött cukkíni szeleket, kenjük rá a darált húsos ragu másik felét, majd öntsük rá a maradék besamelt. Tetejét szórjuk meg 100g frissen reszelt edámi sajttal.
- Tegyük a sütőbe, és 180 °C fokon 20-25 perc alatt süssük készre.
- Sütőből kivéve tálalhatjuk is!
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Elkészítési idő: 1 óra
Nehézségi szint: kezdő
* Laktózintolerancia esetén használhatóak laktózmentes tejtermékek is.
Tápanyagtartalom egy adagra vonatkoztatva:
Energia | 614 kcal /2566 kJ |
Zsír | 26,3 g |
amelyből telített zsírsavak | 12,2 g |
Szénhidrát | 35,9 g |
amelyből cukrok | 10,5 g |
Fehérje | 53,7 g |
Élelmi rost | 4 g |
A receptet és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
- Recept címke: cukkini étolaj fokhagyma gluténmentes egytálétel IR barát GM receptek kukoricaliszt padlizsán paradicsom pulykamell sajt vaj vörös bor vöröshagyma