Nagyon egyszerű gluténmentes piskóta recept
Egy kedves olvasónk Szele Judit küldte számunkra ezt a kipróbált receptet.
Hozzávalók:
- 2 közepes alma hámozva, kisebb lapocskákra vágva
- 5 ek. kristálycukor (lehet nádcukorral is készíteni)
- 5 ek. rizsliszt
- 5 db M méretű tojás
- késhegynyi szódabikarbóna
- csipet útifűmaghéj
- őrölt fahéj ízlés szerint
A gluténmentes piskóta elkészítése:
- Az almák előkészítésével kezdem a munkát. Fahéjjal megszórva félreteszem
- A tojásokat szétválasztom, a sárgáját egy bögrében gyűjtöm. A fehérjét, – a cukrot lassan hozzáadagolva – nagyon kemény habbá verem. Utána a sárgájákat egyesével elkeverem a felvert habban, a bögrét lottyantásnyi (kb. 0,5 dl) vízzel kiöblítem, majd ezt a folyadékot is hozzáadom a masszához (mert az útifűmaghéj vizet köt meg).
- Ezután a rizslisztet (benne a szódabikarbóna és útifűmaghéj), magasról szórva elkeverem a masszában. (A magasról szórással levegőt juttatunk a tésztába).
- A tepsim aljára sütőpapírt teszek, zsiradékkal kicsit megkenem. Szépen elrendezem a fahéjas almaszeletkéket, melyeket kicsit megcukrozok. Rá a tojásos-lisztes massza.
- Én gázsütő közepes fokozatán 30 percig sütöm. (ez kicsit eltér a szokásos piskóta készítési módtól, de egyszerűbb, és a végeredmény ugyanolyan).
- Amikor elkészült farácsra borítom, így felül lesz az alma, a sütőpapírt leveszem :).
- Teljes kihűlés után vágom kis kockákra.
Elkészítési idő: 40 perc
Nehézségi szint: könnyű
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Judit már kenyérreceptet is küldött nekünk korábban.
- Recept címke: alma cukor fahéj gluténmentes piskóta psyllium rost (útifűmaghéj) rizsliszt szódabikarbóna tojás