Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Pille könnyű, nagyon puha, tejszínes kakaós kalács

Imádjuk a kalácsot, tejjel, vajjal, lekvárral, Nutellával vagy csak önmagában a reggeli kakaóhoz. Tízóraira, uzsonnára, hétvégén egy közös családi reggelihez. A kalács akkor jó, ha puha és könnyű, hát ez az, olyan igazi KALÁCS.

gluténmentes kakaós kalács | Gluténmentes Íz-Lik

Egy rúd kalács, kb. 20 szelet.

kakaós kalács | Gluténmentes Íz-LikHozzávalók 1 rúdhoz:

  • 300 g Nutri free mix per pane gluténmentes lisztkeverék
  • 1 evőkanál burgonyapehely
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 egész tojás + 1 egész (M-es) tojás a lekenéshez
  • 1 dl langyos * tej
  • 1 dl langyos * főzőtejszín + 20 g * tejszín a kakaóhoz
  • 10 g holland gluténmentes kakaópor
  • 2 teáskanál szárított GM élesztő
  • 1 evőkanál olaj

Elkészítés:

  • A langyos tejet, főzőtejszínt összekeverem egy kis cukorral, élesztővel.
  • Míg az élesztő felfut, elkeverem a száraz hozzávalókat.
  • Dagasztógép segítségével ruganyos tésztát dagasztok, a végén teszem csak hozzá az olajat.
  • Amikor szép, egynemű a tészta, két részre osztom és az egyik részbe belekeverem a kakaót, amit előzőleg elkeverek 20 g tejszínnel.
  • Meleg helyen kb. 50-60 percet kelesztem a tésztákat.
  • Ha duplájára kelt, kinyújtom először a fehér tésztát téglalap alakúra, kb. fél cm vastagságúra, majd ugyan ekkorára a barna tésztát is.
    gluténmentes kakaós kalács | Gluténmentes Íz-Lik
  • A fehér tésztára emelem a barnát és a hosszabb oldaltól szorosan feltekerem.
  • Gluténmentes Íz-Lik - gluténmentes kakaós kalács
  • Sütőpapírral bélelt formába teszem.
  • gluténmentes kalács recept Íz-Lik
  • Újabb pihentetés következik, kb. 40 perc, közben felmelegítem a sütőt 180 °C fokra.
  • A kalács tetejét lekenem egy felvert tojással és 50 percig sütöm.
  • Én kb. 25 perc után egy sütőpapírral letakartam, nehogy nagyon megbarnuljon a teteje.
    gluténmentes kalács recept | Gluténmentes Íz-Lik
  • Rácson kihűtöm, és csak ha teljesen kihűlt, akkor vágom meg. Na, ezt a lépést nem mindig sikerül tartani.

TIPP:

  • Érdemes rögtön két rúd gluténmentes kalácsot megsütni, mert fagyasztás után ugyan olyan tökéletes, mint frissen!
  •  * Laktózérzékenyek használhatnak nyugodtan laktózmentes tejtermékeket is!

Elkészítési idő: 180 perc

Nehézségi szint: könnyű

Tápanyagtartalom az egészben 20 szelet esetén 1 kalácsban
Energia 2014 kcal / 8419 kJ 101 kcal / 422 kJ
Fehérje 27,9 g 1,4 g
Zsír 71,2 g 3,6 g
  amelyből telített zsírsavak 32,3 g 1,6 g
Szénhidrát 301,9 g 15,1 g
  amelyből cukrok 50,4 g 2,5 g
Rost 8,3 g 0,4 g

A kakaós gluténmentes kalács recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

Kategória: , , ,