Pille könnyű, nagyon puha, tejszínes kakaós kalács
Imádjuk a kalácsot, tejjel, vajjal, lekvárral, Nutellával vagy csak önmagában a reggeli kakaóhoz. Tízóraira, uzsonnára, hétvégén egy közös családi reggelihez. A kalács akkor jó, ha puha és könnyű, hát ez az, olyan igazi KALÁCS.
Egy rúd kalács, kb. 20 szelet.
- 300 g Nutri free mix per pane gluténmentes lisztkeverék
- 1 evőkanál burgonyapehely
- 2 evőkanál cukor
- 1 egész tojás + 1 egész (M-es) tojás a lekenéshez
- 1 dl langyos * tej
- 1 dl langyos * főzőtejszín + 20 g * tejszín a kakaóhoz
- 10 g holland gluténmentes kakaópor
- 2 teáskanál szárított GM élesztő
- 1 evőkanál olaj
Elkészítés:
- A langyos tejet, főzőtejszínt összekeverem egy kis cukorral, élesztővel.
- Míg az élesztő felfut, elkeverem a száraz hozzávalókat.
- Dagasztógép segítségével ruganyos tésztát dagasztok, a végén teszem csak hozzá az olajat.
- Amikor szép, egynemű a tészta, két részre osztom és az egyik részbe belekeverem a kakaót, amit előzőleg elkeverek 20 g tejszínnel.
- Meleg helyen kb. 50-60 percet kelesztem a tésztákat.
- Ha duplájára kelt, kinyújtom először a fehér tésztát téglalap alakúra, kb. fél cm vastagságúra, majd ugyan ekkorára a barna tésztát is.
- A fehér tésztára emelem a barnát és a hosszabb oldaltól szorosan feltekerem.
- Sütőpapírral bélelt formába teszem.
- Újabb pihentetés következik, kb. 40 perc, közben felmelegítem a sütőt 180 °C fokra.
- A kalács tetejét lekenem egy felvert tojással és 50 percig sütöm.
- Én kb. 25 perc után egy sütőpapírral letakartam, nehogy nagyon megbarnuljon a teteje.
- Rácson kihűtöm, és csak ha teljesen kihűlt, akkor vágom meg. Na, ezt a lépést nem mindig sikerül tartani.
TIPP:
- Érdemes rögtön két rúd gluténmentes kalácsot megsütni, mert fagyasztás után ugyan olyan tökéletes, mint frissen!
- * Laktózérzékenyek használhatnak nyugodtan laktózmentes tejtermékeket is!
Elkészítési idő: 180 perc
Nehézségi szint: könnyű
Tápanyagtartalom | az egészben | 20 szelet esetén 1 kalácsban |
Energia | 2014 kcal / 8419 kJ | 101 kcal / 422 kJ |
Fehérje | 27,9 g | 1,4 g |
Zsír | 71,2 g | 3,6 g |
amelyből telített zsírsavak | 32,3 g | 1,6 g |
Szénhidrát | 301,9 g | 15,1 g |
amelyből cukrok | 50,4 g | 2,5 g |
Rost | 8,3 g | 0,4 g |
A kakaós gluténmentes kalács recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: burgonyapehely élesztő étolaj gluténmentes péksütemények kakaópor kalács lisztkeverék Nutri free Mix per Pane lisztkeverék tej tejszín tojás uzsonna és tízórai