Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Napraforgó maggal meghintett gluténmentes bagett

Iri mama egy finom gluténmentes bagettel bővítette receptgyűjteményünket.

Olyan jól sikerült a legutóbbi gluténmentes pogácsa, hogy a bagettet is több lisztkeverékből gyúrtam be.

Hozzávalók (4 db bagetthez):

  • 200 g It’s us Miklo’s Bread Mix gluténmentes kenyér lisztkeverék
  • 100 g barna rizsliszt
  • 100 g It’s us Mimen cirok pékáru gluténmentes lisztkeverék
  • 8 g só
  • 15 g útifű maghéj (psyllium rost)
  • 5 g porélesztő
  • 5 g cukor
  • 330 g langyos víz
  • 30 g olívaolaj

A tetejére

A gluténmentes bagett elkészítése:

  • Keverő tálba mérem a gluténmentes liszteket, sót, útifű maghéjat, cukrot, élesztőt.
  • Alaposan elkeverem. Kézi habverővel szoktam, akkor biztosan jól elkeverednek az anyagok.
  • Ezután a langyos vizet kisebb adagokban teszem hozzá. 400 g liszthez, 400 g folyadékot teszek általában, de ehhez a keverékhez bőven elég volt 330 gramm.
  • Végül az olajjal átgyúrom a tésztát.
  • 4 részre osztom, kinyújtom, majd feltekerem.
  • A bagett végeit összecsípem, tepsibe teszem és a tetejét bevágom, olajjal lekenem vékonyan, napraforgó maggal szórom.
  • A konyhapulton duplájára kelesztem, 40 – 50 perc. Ezután 180 °C fokon, légkeveréssel, 30 – 35 percig sütöm.
  • Rácson hagyom kihűlni, majd zacskóba csomagolva tárolom, de lehet fagytani is.
  • Nagyon finom, puha.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Elkészítési idő: 100 – 120 perc

Nehézségi szint: könnyű

Tápanyagtartalom az egészben 1 db. napraforgómaggal szórt
gluténmentes bagettben
Energia 7542 kJ / 1800 kcal 1885 kJ / 450 kcal
Zsír 43,8 g 11,0 g
  amelyből telített zsírsavak 6,5 g 1,6 g
Szénhidrát 326,5 g 81,6 g
  amelyből cukrok 15,4 g 3,9 g
Rost 27,2 g 6,9 g
Fehérje 13,0 g 3,3 g
8,10 g 2,03 g

A gluténmentes bagett recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

napraforgómagos gluténmentes bagett recept

 

Kategória: , , ,