Narancsos – citrusos – csokis gluténmentes kalács
Iri mama idén karácsonyra is készített panettonét, de most egy egyszerűbb kalács receptet is alkotott:
Akinek gondot okoz a panettone elkészítése, itt ez a gluténmentes kalács recept. Íze hasonlít a panettonéra, de mégis más. A sok kandírozott citrom, és narancs héjától, csoki csepptől, igazán szaftos, illatos, aromás lett. Ünnepi alkalomra is tálalható.
Ez a recept tojásmentes, gluténmentes, tejmentesen is elkészíthető!
Hozzávalók (12 szelet kalácshoz):
- 450 g Schär Mix B gluténmentes lisztkeverék
 - 10 g útifűmaghéj (psyllium) vagy bambuszrost liszt
 - 2 db narancs reszelt héja
 - 50 g frissen facsart narancs leve
 - 3 g só
 - 70 g cukor
 - 5 g vaníliás cukor
 - 5 g gluténments porélesztő
 - 100 g vaj vagy margarin
 - 300 g langyos tej vagy növényi alternatíva
 
Tészta kenéséhez:
- 90 g ricotta sajt vagy 50 g margarin
 
Szórásához:
Tetejére:
- 10 g étolaj
 
A citrusos gluténmentes kalács elkészítése:
- Dagasztó tálba mérem az összes száraz hozzávalókat, elkeverem. Majd az olvasztott vajat,narancs levét, langyos tej egy részét. Géppel összeállítom a tésztát, közben apránként adagolom a tejet, míg egy közepesen lágy tésztát nem kapok.
 - 10 percig pihentetem, addig gyúrólapot vékonyan leszórom gluténmentes liszttel, 20 cm átmérőjű formába sütőpapírt simítok.
 - Ezután egy nagy téglalappá nyújtom a tésztát. Megkenem a ricottával (vagy tejmentes változatban margarinnal) gazdagon megszórom a citrusok héjával, csoki cseppel.
 - Hosszabbik oldalon feltekerem. Az így kapott hosszú tészta rudat ketté vágom, de nem vágom át teljesen. Vágott felével felfelé, oldalról, mint a csiga vonala, feltekerem. Másik felét, másik oldalán, és egymásra teszem.
 - Az előkészített formába emelem, tetejét lekenem olajjal.
 - Duplájára kelesztem, kb.35-45 perc alatt, majd 180 °C fokos sütőben légkeveréssel, 30 percig sütöm.
 - Rácson hagyom kihűlni.
 
Tejjel, kakaóval, kávéval, vagy magában, fogyasztva kitűnő finomság. Jó étvágyat kívánok hozzá!
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: 1,5 – 2 óra
- Előkészítés, dagasztás, formázás: 20-25 perc
 - Pihentetés: 10 perc
 - Kelesztés: 35-45 perc
 - Sütés: 30-35 perc
 
| 
 Tápanyagtartalom  | 
 az egészben  | 
 1 szelet gluténmentes Narancsos, citrusos, csokis kalácsban  | 
| 
 Energia  | 
 15566 kJ /3715 kcal  | 
 1298 kJ / 310 kcal  | 
| 
 Zsír  | 
 125,6 g  | 
 10,5 g  | 
| 
 amelyből telített zsírsavak  | 
 73,5 g  | 
 6,1 g  | 
| 
 Szénhidrát  | 
 583,7 g  | 
 48,6 g  | 
| 
 amelyből cukrok  | 
 171,2 g  | 
 14,3 g  | 
| 
 Rost  | 
 44,3 g  | 
 3,7 g  | 
| 
 Fehérje  | 
 37,5 g  | 
 3,1 g  | 
| 
 Só  | 
 8,40 g  | 
 0,70 g  | 
- Recept címke: bambuszrostliszt cukor élesztő étolaj húsvéti receptek kalács kandírozott gyümölcs lisztkeverék margarin narancs psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli ricotta sajt rizsital Schär Mix B só tej tej - tojás - gluténmentes tejmentes tojásmentes uzsonna és tízórai vaníliás cukor
 


		
		
		
		








            Gluténmentes dió bundás, Kolos féle túrógombóc
             Bizonyára tudjátok már, hogy a tejfehérje mentes diétából legjobban a túró hiányzik. Most elkészítettem túrógombócot,...			 
            Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
             Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a...			 
            Gluténmentes cukkinis-répás sonkás tekercs
             Interneten többször is szembe jött velem ez a recept. Saját ízlésem szerint alakítottam át és...			 
            Gluténmentes cukkinis tócsni
             Az egyik legfinomabb nyári zöldség a cukkini. Könnyen elkészíthető. Most egy percek alatt elkészíthető, tócsnival...			 

