Narancsos – citrusos – csokis gluténmentes kalács
Iri mama idén karácsonyra is készített panettonét, de most egy egyszerűbb kalács receptet is alkotott:
Akinek gondot okoz a panettone elkészítése, itt ez a gluténmentes kalács recept. Íze hasonlít a panettonéra, de mégis más. A sok kandírozott citrom, és narancs héjától, csoki csepptől, igazán szaftos, illatos, aromás lett. Ünnepi alkalomra is tálalható.
Ez a recept tojásmentes, gluténmentes, tejmentesen is elkészíthető!
Hozzávalók (12 szelet kalácshoz):
- 450 g Schär Mix B gluténmentes lisztkeverék
- 10 g útifűmaghéj (psyllium) vagy bambuszrost liszt
- 2 db narancs reszelt héja
- 50 g frissen facsart narancs leve
- 3 g só
- 70 g cukor
- 5 g vaníliás cukor
- 5 g gluténments porélesztő
- 100 g vaj vagy margarin
- 300 g langyos tej vagy növényi alternatíva
Tészta kenéséhez:
- 90 g ricotta sajt vagy 50 g margarin
Szórásához:
Tetejére:
- 10 g étolaj
A citrusos gluténmentes kalács elkészítése:
- Dagasztó tálba mérem az összes száraz hozzávalókat, elkeverem. Majd az olvasztott vajat,narancs levét, langyos tej egy részét. Géppel összeállítom a tésztát, közben apránként adagolom a tejet, míg egy közepesen lágy tésztát nem kapok.
- 10 percig pihentetem, addig gyúrólapot vékonyan leszórom gluténmentes liszttel, 20 cm átmérőjű formába sütőpapírt simítok.
- Ezután egy nagy téglalappá nyújtom a tésztát. Megkenem a ricottával (vagy tejmentes változatban margarinnal) gazdagon megszórom a citrusok héjával, csoki cseppel.
- Hosszabbik oldalon feltekerem. Az így kapott hosszú tészta rudat ketté vágom, de nem vágom át teljesen. Vágott felével felfelé, oldalról, mint a csiga vonala, feltekerem. Másik felét, másik oldalán, és egymásra teszem.
- Az előkészített formába emelem, tetejét lekenem olajjal.
- Duplájára kelesztem, kb.35-45 perc alatt, majd 180 °C fokos sütőben légkeveréssel, 30 percig sütöm.
- Rácson hagyom kihűlni.
Tejjel, kakaóval, kávéval, vagy magában, fogyasztva kitűnő finomság. Jó étvágyat kívánok hozzá!
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: 1,5 – 2 óra
- Előkészítés, dagasztás, formázás: 20-25 perc
- Pihentetés: 10 perc
- Kelesztés: 35-45 perc
- Sütés: 30-35 perc
Tápanyagtartalom |
az egészben |
1 szelet gluténmentes Narancsos, citrusos, csokis kalácsban |
Energia |
15566 kJ /3715 kcal |
1298 kJ / 310 kcal |
Zsír |
125,6 g |
10,5 g |
amelyből telített zsírsavak |
73,5 g |
6,1 g |
Szénhidrát |
583,7 g |
48,6 g |
amelyből cukrok |
171,2 g |
14,3 g |
Rost |
44,3 g |
3,7 g |
Fehérje |
37,5 g |
3,1 g |
Só |
8,40 g |
0,70 g |
- Recept címke: bambuszrostliszt cukor élesztő étolaj húsvéti receptek kalács kandírozott gyümölcs lisztkeverék margarin narancs psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli ricotta sajt rizsital Schär Mix B só tej tej - tojás - gluténmentes tejmentes tojásmentes uzsonna és tízórai vaníliás cukor