Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Narancsos csokoládétorta – ínycsiklandozó gluténmentes torta!

Csokoládé és narancslekvár a tökéletes téli tortánk alapja, mely egy óra alatt elkészíthető! Próbálják ki, nem fog csalódást okozni!

narncsos gluténmentes csokolátorta receptHozzávalók egy 20 cm átmérőjű csatos tortaformához, (kb. 16 szelet):

  • 125 g sótlan vaj
  • 100 g gluténmentes étcsokoládé
  • 300 g narancslekvár
  • 150 g kristálycukor
  • csipet só
  • 2 db nagyobb méretű tojás (L-es méretű)
  • 150 g Naturbit Alfa Mix gluténmentes lisztkeverék (új néven It’s us Miklo’s universal mix)
  • 3 g gluténmentes sütőpor (1 csapott teáskanál)

Külső réteg (csokoládémáz):

  • 40 g gluténmentes tejcsokoládé
  • 40 g gluténmentes étcsokoládé
  • 36 g sótlan vaj
  • 60 g 20%-os tejföl
  • 1 kávés kanál vanília kivonat
  • 1 teáskanál juharszirup vagy agavészirup (kb. 5 g)
  • 150 g porcukor átszitálva
  • fél – 1 teáskanál forró víz

Elkészítés:

  • Melegítsük elő a sütőt 180 °C fokra.
  • A kapcsos tortaformát vajazzuk ki és vékonyan szórjuk meg liszttel.
  • A vajat vízgőz felett, vagy mikrohullámú sütőben olvasszuk fel, majd amikor felolvadt, vegyük le a tűzről, dobáljuk bele a felkockázott étcsokoládét, majd időnként keverjük addig, míg teljesen össze nem olvad.
  • Ezután adjuk hozzá a narancslekvárt, a csipet sót, a cukrot és a megmosott, egyesével felütött tojásokat, keverjük simára, majd fokozatosan adjuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet.
  • Az egészet öntsük az előkészített tortaformába, majd süssük 50 percig.
  • Közben a csokoládémázhoz vízgőz felett vagy mikrohullámú sütőben olvasszuk össze a csokoládékat és a vajat, majd hagyjuk kissé kihűlni, adjuk hozzá tejfölt, a vanília aromát, a juharszirupot és egy kevés forró vizet, legvégül szitáljuk rá a porcukrot és keverjük simára, majd hagyjuk, hogy hűlés közben enyhén besűrűsödjön a máz.
  • A tortát a sütőből kivéve tegyük sütőrácsra és hagyjuk a formában kihűlni, majd borítsuk rácsra és kenjük meg az elkészített csokoládémázzal.
  • Tálaláskor kínálhatjuk önmagában, kevés narancslekvárral, vagy akár frissen felvert tejszínhabbal egyaránt.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Elkészítési idő: kb. 1 óra + pihentetés

Nehézségi szint: kezdő

Tápanyagtartalom az egész adagra és egy szeletre vonatkoztatva (16 szelet esetében):

Egész Egy szelet
Energia 4938,3 kcal / 20592,7 kJ 308,7 kcal / 1287,2 kJ
Fehérje 27,9 g 1,7 g
Zsír 205 g 12,8 g
Szénhidrát 711,6 g 44,5 g
Élelmi rost 18,2 g 1,1 g

A narancsos gluténmentes csokoládétorta receptet és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.

Kategória: , , ,