Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

A nélkülözhetetlen gluténmentes háztartási keksz

Egy gyors háztartási recept ötlet, amit én rendszeresen sütök, és fém dobozban tárolok. Nagyon sokáig eláll, sok sütihez használhatjuk alapnak, de a gyerekek szívesen eszik egy kis kakaóval.

gluténmentes háztartási kekszHozzávalók:

  • 300 g Barbara gluténmentes liszt kelt tésztákhoz és kenyérhez
  • 300 g Schär mix C gluténmentes lisztkeverék
  • 150 g porcukor
  • 120 g zsír
  • 2 db. közepes méretű (M-es) tojássárgája
  • 1 dl 2,8% zsírtartalmú tej
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna

Elkészítés:

  • A hozzávalókból egynemű tésztát gyúrunk, 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk, tetszés szerint kiszaggatjuk és 180 °C fokos sütőben addig sütjük, amíg pici színt kap a keksz.
  • Ebből a mennyiségből rengeteg kekszet tudunk gyártani – attól függ, milyen méretű szaggatót használunk!

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: 30 perc

Tápanyagtartalom az egészben 40 db. esetén
1 kekszben
50 db. esetén
1 kekszben
60 db. esetén
1 kekszben
Energia 4115 kcal / 17160 kJ 103 kcal /430 kJ 82 kcal / 342 kJ 69 kcal / 288 kJ
Fehérje 22,5 g 0,6 g 0,5 g 0,4 g
Zsír 135,0 g 3,4 g 2,7 g 2,3 g
  amelyből telített zsírsavak 54,5 g 1,4 g 1,1 g 0,9 g
Szénhidrát 675,8 g 16,9 g 13,5 g 11,3 g
  amelyből cukrok 155,5 g 3,9 g 3,1 g 2,6 g
Rost 32,4 g 0,8 g 0,6 g 0,5

A gluténmentes háztartási recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes háztartási keksz recept

Kategória: , ,