A nélkülözhetetlen gluténmentes háztartási keksz
Egy gyors háztartási recept ötlet, amit én rendszeresen sütök, és fém dobozban tárolok. Nagyon sokáig eláll, sok sütihez használhatjuk alapnak, de a gyerekek szívesen eszik egy kis kakaóval.
- 300 g Barbara gluténmentes liszt kelt tésztákhoz és kenyérhez
- 300 g Schär mix C gluténmentes lisztkeverék
- 150 g porcukor
- 120 g zsír
- 2 db. közepes méretű (M-es) tojássárgája
- 1 dl 2,8% zsírtartalmú tej
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
Elkészítés:
- A hozzávalókból egynemű tésztát gyúrunk, 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk, tetszés szerint kiszaggatjuk és 180 °C fokos sütőben addig sütjük, amíg pici színt kap a keksz.
- Ebből a mennyiségből rengeteg kekszet tudunk gyártani – attól függ, milyen méretű szaggatót használunk!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 30 perc
Tápanyagtartalom | az egészben | 40 db. esetén 1 kekszben |
50 db. esetén 1 kekszben |
60 db. esetén 1 kekszben |
Energia | 4115 kcal / 17160 kJ | 103 kcal /430 kJ | 82 kcal / 342 kJ | 69 kcal / 288 kJ |
Fehérje | 22,5 g | 0,6 g | 0,5 g | 0,4 g |
Zsír | 135,0 g | 3,4 g | 2,7 g | 2,3 g |
amelyből telített zsírsavak | 54,5 g | 1,4 g | 1,1 g | 0,9 g |
Szénhidrát | 675,8 g | 16,9 g | 13,5 g | 11,3 g |
amelyből cukrok | 155,5 g | 3,9 g | 3,1 g | 2,6 g |
Rost | 32,4 g | 0,8 g | 0,6 g | 0,5 |
A gluténmentes háztartási recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: Barbara gluténmentes lisztkeverék cukor keksz Schär Mix C - gluténmentes lisztkeverék szódabikarbóna tej tojás zsír