Olasz ánizsos gluténmentes kekszgolyók tejmentesen
Kis Blanka, a Gluténmentes Gasztronómia rovatunk háziasszonyának legújabb receptje:
Nagyon sokat gondolkodtam, hogy milyen receptet hozzak Nektek, ami az ünnepekre is kiváló, de nem a hagyományos, megszokott desszert. Így esett a választásom erre az olasz finomságra, amit nagyon egyszerű elkészíteni, ráadásul, ha a gyerekek is besegítenek a kekszgolyók megformálásába, díszítésébe, akkor még nagyobb móka az elkészítése. Nagyszerű vendégváró, de ánizsos ízvilága miatt akár az ünnepi asztalra is felkerülhet. Ha te is unod már a bejglit, és szeretnél egy érdekesebb, különleges ízű süteményt készíteni, és nincs csak egy órád rá, akkor kötényt fel és mehet is a sütés!
Olasz ánizsos kekszgolyók glutén és tejmentesen
A tésztához:
- 350 g Schär „Farina” gluténmentes lisztkeverék
- 150 g cukor
- 110 g hideg margarin, kockákra vágva (100 % növényi alapú)
- 4 db közepes méretű (M-es) tojás
- 5 evőkanál. mandulaital, vagy rizsital („mandulatej”, „rizstej”)
- 1 evőkanál. gluténmentes sütőpor
- 1 teáskanál ánizs aroma
- 1 teáskanál xantan gumi (elhagyható)
- ½ teáskanál só
A cukormázhoz:
- 150 g porcukor
- 2 evőkanál. mandulaital, vagy rizsital („mandulatej”, „rizstej”)
- 1 csepp vanília aroma
Dekorációhoz:
- Gluténmentes dekorcukrok
Elkészítés
- Tegyük egy nagy tálba a lisztet, a sütőport, a xantan gumit, a cukrot és a sót. Keverjük össze, majd alakítsunk ki a közepén egy mélyedést, ebbe mehetnek bele a tojások, a margarin, a mandulaital, és az ánizs aroma.
- Gyúrjuk össze a hozzávalókat egynemű masszává, majd vegyünk elő egy fagyi adagoló kanalat és mérjünk ki vele kis adagokat, amiket kézzel golyó alakúvá formázunk. Tegyük a golyókat egy sütőpapírral bélelt tepsibe, majd süssük 20 percig (előmelegített sütőben, légkeveréses esetén 180 °C-on), amíg teljesen át nem sülnek (tűpróbával ellenőrizzük).
- Hagyjuk a sütiket teljesen kihűlni, majd készítsük el a mázat: Rakjuk egy kis tálba a porcukrot, a vanília aromát és mandulaitalt. Addig keverjük, amíg egy sűrű mázat kapunk. Mártsuk bele a kekszgolyók tetejét, és szórjuk meg a dekorcukorral, majd hagyjuk megszilárdulni a mázat. Ha már teljesen megszilárdult a máz, akkor tálaljuk.
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: sütéssel együtt 50 perc
Tápanyagtartalom | az egészben | 30 db. esetén 1 db. ánizsos golyóban |
Energia | 3413 kcal / 14335 kJ | 114 kcal / 478 kJ |
Fehérje | 26,3 g | 0,9 g |
Zsír | 84,1 g | 2,8 g |
amelyből telített zsírsavak | 25,2 g | 0,8 g |
Szénhidrát | 615,2 g | 20,5 g |
amelyből cukrok | 318,6 g | 10,6 g |
Rost | 16,0 g | 5,3 g |
A gluténmentes kekszgolyók recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin, weboldalunk dietetikusa végezte el.
- Recept címke: ánizs aroma cukor glutén és tejmentes lisztkeverék mandulaital margarin rizsital Schär Farina só sütőpor tojás vanília aroma xantán