Party bagett gluténmentesen – KolosFreeFood
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes bagett recepttel bővült.
Minap vendégeket vártunk. Szerettem volna valami különleges étellel is „feldobni” a hangulatot. Így a fekete bagett, fehér, hagyományos szezámmagot, a másik bagettra pedig fekete szezámmagot szórtam. A vendégek igencsak meglepődtek a szendvicsaalapon, és nagyon tetszett nekik.
Hozzávalók (3 bagetthez):
- 500 g Mester Család gluténmentes kelttészta liszt
- 20 g friss élesztő
- 450 ml víz
- csipet cukor
- 10 g útifűmaghéj őrlemény
- 14 g só
- 1 evőkanál napraforgó étolaj
Fekete gluténmentes bagetthez:
- 12 szem aktív szén (gyógyszertári)
Tetejére:
- 20 g szezámmag
- 10 g fekete szezámmag
- 1 evőkanál napraforgó étolaj
- 1 teáskanál ketchup
A gluténmentes party bagettek elkészítése:
- 50 ml langyos vízben a csipet cukorral futtassuk fel a friss élesztőt.
- Amíg erre várunk, mérjük ki a száraz összetevőket a bagetthez.
- A fekete, aktív szenet ne!
- Keverjük össze a száraz összetevőket.
- Ebből vegyünk ki egy evőkanálnyit.
- Ezzel a mennyiségű liszttel daráljuk le kávédarálón a szenet.
- Ezt tegyük félre későbbre.
- A felfutott élesztőt adjuk a liszthez.
- Kezdjük el dagasztani.
- Fokozatosan adjuk hozzá a vizet.
- Amikor már majdnem összeállt a tészta, de még ragacsos az állaga, öntsük hozzá az egy evőkanál étolajat.
- Harmadoljuk el a tésztát.
- Kettőt sima marad, a harmadik pedig megkapja majd a szenet.
- Első tésztát kezünkkel sütőpapíron téglalappá formáljuk.
- Érdemes gumikesztyűt használni.
- Tekerjük fel, és a két végét, csücskét formáljuk csúcsossá.
- Forgassuk meg feketeszezámmagban.
- Ugyan így járunk el az másik tésztakupaccal is.
- A harmadikhoz adjuk az evőkanálnyi lisztet, és a darált szenet.
- Ezzel keverjük össze, dagasszuk össze újra.
- Ugyan úgy kezünkkel készítünk téglalapot, tekerjük fel, végeit formáljuk át.
- Ezt most fehér szezámmagban forgassuk meg.
- Letakarva kelesszük meg duplájára, ez kb. 30-35 perc lesz.
- Tegyünk a sütőbe egy kis fém lábasba 2 dl vizet, azzal melegítsük elő a sütőt 200 C-ra.
- Amikor megkeltek a bagettek, kenjük le óvatosan a napraforgó olajos ketchuppel.
- 10 percig 200 °C-on, majd utána 180°C-os süssük tovább még kb. 30 percet.
- Kihűlve, szeletelve tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Elkészítés: kezdő
Elkészítési idő: 1,5 óra sütéssel
A recept tápérték számítása folyamatban
- Recept címke: aktív szén (színezék) cukor élesztő étolaj glutén és tejmentes gluténmentes bagettek gluténmentes party snack gluténmentes péksütemények ketchup lisztkeverék Mester Család kelt tészta lisztkeverék psyllium rost (útifűmaghéj) szezámmag tej - tojás - gluténmentes tojásmentes uzsonna és tízórai vendégváró víz