Pezsgő- és eperkrémes gluténmentes kocka
KolosFreeFood receptválogatásunk egy érdekes gluténmentes süti recepttel bővült.
Most múlt a szilveszter, a pezsgőivás hagyományos időszaka. Pillanatok múlva itt lesz a farsangi szezon, ahol ismét érdemes pezsgőt fogyasztanunk. Ez a pezsgő a hosszas vízfürdő feletti habosítás következtében elveszíti az alkohol tartalmát. A pezsgő és az eper klasszikus, szinte kihagyhatatlan párosítás. Érdemes kipróbálnunk ezt a desszertet.
Hozzávalók (21 kocka):
Piskóta:
- 6 db L méretű tojás
- 6 evőkanál kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- pici só
- 7-8 evőkanál barna rizsliszt
- 1 csomag gluténmentes sütőpor
Eperkrém:
- 750 g fagyasztott eper
- 3 evőkanál kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- csipet só
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 250 g Vegán mascarpone (Vegart)
- 8 g Lucullus zselatinpor
- 2 evőkanál víz
Pezsgőkrém:
- 5 tojássárgája
- 150 g kristálycukor
- csipet só
- 300 ml pezsgő
- 250 g Vegán mascarpone (Vegart)
Tetejére:
- ízlés szerint ehető gyöngyök (kihagyható)
A pezsgő- és eperkrémes gluténmentes kocka elkészítése:
Piskóta:
- A tojásokat a cukorral, sóval most egyben robotgéppel felvertem.
- A lisztet a sütőporral hozzászitáljuk a felvert habhoz.
- Majd óvatosan összekeverjük. (kicsit keményebb, tömörebb piskótát szeretnénk most kapni)
- Közepes méretű, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. (37 x 25 cm)
- Előmelegített 170 °C fokos sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.
Eperkrém:
- Fagyasztott állapotban elkezdjük felforralni.
- Hozzáadjuk a sót, cukrot, reszelt citromhéjat.
- áztassuk be a zseléport a 2 evőkanál vízbe.
- Ha már jól szétfőtt az eper, akkor a zseléporral még forralunk rajta egy kicsit.
- Pár percig pihentetjük.
- Majd hűtsük ki.
- Ha teljesen kihűlt, keverjük habosra a növényi mascarpónával.
Pezsgőkrém:
- A tojások sárgáját elkeverjük a cukorral és a sóval.
- Vízfürdő felett elkezdjük habosítani.
- Vigyázzunk azzal, hogy az tál alja ne érjen a vízbe.
- A cukros sárgáját máris elkezdjük óvatosan kevereni habverővel. (Nagyon vigyázzunk, igencsak balesetveszélyes lehet a forró víz felett dolgozni!)
- Szép lassan csurgassuk hozzá a pezsgőt.
- Folyamatosan keverjük a habverővel, amíg nem lesz igazán habos. Kb. 10-15 perc. (Nagyon meg fog nőni a hab!)
- Ha kész a hab, várjunk 10 percet, amíg kicsit kihűl. Ha ez megtörtént, akkor a vegán mascarponét keverjük el.
- Adjuk hozzá apránként a pezsgőkrémet.
- Amikor szépen elkevertük, könnyedén tudjuk majd rákenni a piskótára.
Összeállítás:
- A piskótát kettévágjuk, hosszában. (próbáljunk kettő egyforma nagyságú szeletre vágni a piskótánkat)
- Az alsó felére kenjük az eperkrémet.
- Tegyük rá a tetejét a piskótának.
- Erre jöjjön a pezsgőkrém.
- A tetejére szórhatunk ehető díszgyöngyöket, amik a pezsgőben lévő buborékot szimbolizálják.
- Fogyasztás előtt alaposan hűtsük le a desszertünket.
- Lehűlés után szépen szeletelhetővé válik.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: közepesen bonyolult
Elkészítési idő: 2,5 óra
(recept tápértékszámítása folyamatban)
- Recept címke: barna rizsliszt citrom cukor eper glutén és tejmentes glutén- és élesztőmentes növényi mascarpone alternatíva pezsgő só sütőpor tojás vaníliás cukor zselatin