Pizzaparty gluténmentesen? Persze! Gluténmentes pizza 1 óra alatt.
Hozzávalók 1 nagy gluténmentes pizzához:
- 1,5 dl 1,5%-os tej (szükség esetén laktózmentes)
- 20 g friss élesztő
- fél teáskanál kristálycukor
- 1,5 dl csapvíz
- 1 púpos teáskanál psyllium (útifűmaghéj)
- 300 g liszt
- 200 g kukoricaliszt
- 100 g hajdinaliszt
- 1 teáskanál só
- + kb.: 10 g margarin
Elkészítés:
- Az élesztő felfuttatásához meglangyosítjuk a tejet (ügyeljünk arra, hogy ne forrósítsuk fel!), belemorzsoljuk az élesztőt és a kristálycukrot.
Elkeverjük, majd félretesszük 5 percre, míg az élesztő felfut. - Egy pohárba töltünk 1,5 dl vizet, majd hozzáadjuk a psylliumot és folyamatos keveréssel addig keverjük, míg be nem sűrűsödik.
- A liszteket és a sót összekeverjük, majd átszitáljuk, hogy a tészta könnyebb legyen.
- A felfuttatott élesztőt, a psylliumot és a liszteket alaposan összedolgozzuk, míg egynemű, csomómentes masszát nem kapunk.
A kész tésztából golyót formálunk és meleg helyen letakarva fél órát pihentetjük, míg a tészta körülbelül a kétszeresére nő. - A konyhapultra terítünk egy tepsi méretű sütőpapírt, majd egy kevés olvasztott margarinnal megkenjük.
Közepére helyezzük a megkelt tésztát, majd sodrófa segítségével kör vagy téglalap alakúra nyújtjuk és ráhelyezzük a feltéteket: - Variációk pizza feltétre: szükség szerint laktózmentes sajt
- Paradicsomos pizza: paradicsomszósz, paradicsom, bazsalikom, mozzarella
- Ananászos pizza: paradicsomszósz, sonka, ananász, trappista sajt
- Gombás pizza: paradicsomszósz, sonka, gomba, trappista sajt
- Szalámis pizza: paradicsomszósz, szalámi, paradicsom, trappista sajt
- Tonhalas pizza: paradicsomszósz, tonhal, olívabogyó, lila-hagyma, mozzarella
- Egyéb feltétek: kukorica, szalonna, füstölt sajt, bab, főtt tojás, túró, gluténmentes kolbász, spenót, fokhagyma, paprika, stb.
- A kész pizzát 220°C-on 10-15 perc alatt készre sütjük.
Mialatt a sajt ráolvad a pizzára, a tészta is átsül és kész is van a pizzánk!
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 20 perc
- Kelesztés: 30 perc
- Sütés: 10-15 perc
Nehézségi szint: haladó
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
A receptet, és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette, Klima Anita dietetikus, egészségügyi szakértő lektorálta, a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
A recept szabadon felhasználható, de tovább adás, máshol történő megjelenítés esetén, az előző mondatot kötelező feltüntetni, a felsoroltak tulajdonjogát tiszteletben tartva!
Hol szerezhetőek be az alternatív lisztek és a sikérhelyettesítők a gluténmentes pizza elkészítéséhez?
Keresse meg a térképen az Önhöz legközelebbi gluténmentes szaküzletet!
- Recept címke: cukor élesztő gluténmentes party snack hajdinaliszt kukoricaliszt pizza psyllium rost (útifűmaghéj) street food tej