Póréhagymás gluténmenets bagett, cirkos lisztből
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes bagettel bővült.
Az egyik kedvenc pékárum a bagett. Leginkább ezt sütöttem a kezdetek kezdetén is. Elég régen sütöttem gluténmentes bagettet. Most, hogy volt itthon a kevés maradék póréhagyma, úgy döntöttem, hogy ezzel fogom ízesíteni a francia kenyereket. Tetejére pedig fekete- és hagyományos szezámmagot szórtam. Próbáljátok ki, mennyei finomság!
Hozzávalók (3 bagetthez):
- 500 g It’s us mimen cirok pékárú gluténmentes lisztkeverék
- 460 ml langyos víz
- 12 g só
- 10 g It’s us útimagfűhéj őrlemény
- 5 g szárított póréhagyma
- 10 g friss póréhagyma
- 20 g friss élesztő
- csipet cukor
- 1 teáskanál napraforgó étolaj
A bagett tetejére:
- 1 evőkanál napraforgó étolaj
- 1 teáskanál ketchup
- 1 evőkanál fekete szezámmag
- 1 evőkanál hagyományos, fehér szezámmag
Sütéshez:
- kis fém lábas, kb. 2 dl vízzel
A cirkos gluténmentes bagett elkészítése:
- 50 ml langyos vízbe tegyük a csipet cukrot.
- Ebbe tegyük az élesztőt, és futtassuk fel.
- Amíg éledezik az élesztő, reszeljük le a pórhagymát.
- Mérjük ki a száraz összetevőket.
- Áztassuk be a langyos vízbe a szárított póréhagymát.
- Amikor felfutott az élesztő, öntsük a liszthez.
- Gumikesztyűvel dagasztottam most össze, de dagasztógép segítségével is lehet.
- Apránként öntsük bele a vizet.
- A legvégén adjuk hozzá az 1 teáskanál napraforgó étolajat, hogy később könnyebben tudjuk formázni.
- Szedjük 3 egyforma részre a tésztát.
- Egyenként formázzuk, lapítsuk ki azokat téglalap alakúvá.
- Majd tekerjük fel, a végéit igazítsuk el.
- Ha kész mind a három, akkor a napraforgó étolajban keverjük el a ketchupot, és kenjük le a bagetteket.
- Szórjuk le szezámmaggal a tetejüket.
- Letakarva kb. 30 percig kelesszük, amíg duplájára nem kelnek meg.
- Előmelegített 190 °C-os sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük.
- A sütőben ilyen érdemes egy fémlábast tenni vízzel, ami segíti a tészta felemelkedését.
- Érdemes figyelni sütési idő vége előtt a bagetteket, hogy mennyire sültek meg.
- Kihűlve tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő, könnyen elkészíthető gluténmentes bagett
Elkészítési idő: 1,5 óra
A recept tápérték számítása folyamatban.
- Recept címke: élesztő étolaj glutén és tejmentes gluténmentes bagettek gluténmentes péksütemények It's us gluténmentes termékek It's us mimen cirkos lisztkeverék ketchup lisztkeverék Mimen póréhagyma psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli só sós szezámmag tej - tojás - gluténmentes tojásmentes uzsonna és tízórai víz