Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Színes quinoatál fűszeres pulykamellel – avagy *CÖLITÁNYÉR a gyakorlatban

Hogyan valósítsuk meg, hogy az ebédünk

  • jó minőségű szénhidrátforrást,
  • szín- és rostanyagokban gazdag zöldségeket
  • és teljes értékű fehérjeforrást is

tartalmazzon? Készítsünk egytálételeket különböző értékes alapanyagokból! Megmutatjuk hogyan – * Cölitányér a gyakorlatban!

Hozzávalók 4 főre:Színes quinoatál gluténmentes egytálétel

  • 100 g vöröslencse
  • 150 g quinoa
  • 100 g bébispenót
  • 400 g cékla (2 közepes darab)
  • 400 g brokkoli
  • 320 g pulykamell
  • 15 g napraforgó olaj
  • fűszerek:
    • bors
    • fokhagyma
    • édesnemes fűszerpaprika
  • 10 g szeletelt mandula

Elkészítés:

  • A pulykamellet vágjuk vékony szeletekre, fűszerezzük sóval, borssal, paprikával, fokhagyma granulátummal, majd grill serpenyőben kevés olajon jól süssük át.
  • A vöröslencsét tegyük fel főni 2x-es mennyiségű vízben, majd szűrjük le, amikor a lencse már puhább, de még nem főtt szét (kevés folyadék lesz még rajta). Mossuk át hideg vízzel, majd tegyük félre.
  • A quinoát szintén tegyük fel főni kétszeres mennyiségű enyhén sós vízben, majd ha már forr, tegyük rá a fedelét, vegyük takaréklángra és hagyjuk hogy a “gabona” magába szívja a nedvességet. Amikor kissé nyálkás, adjuk hozzá a megmosott bébispenótot, ízesítsük 1-2 gerezd áttört fokhagymával és keverjük jól át.
  • A céklát hámozzuk meg, vágjuk apró kockákra, majd egy kevés olajjal (kb. 1 evőkanál) forgassuk át és alufóliával letakarva tegyük a sütőbe. Kb. 20 sütés után vegyük le az alufóliát majd süssük további 10 percig.
  • A brokkolit pároljuk puhára (legjobb párolóedényben).
  • Végül az összeállításhoz keverjük össze a megpuhult vöröslencsét és a spenótos quinoát. Szedjük a tányérokra, halmozzuk rá a feldarabolt sült céklát és a brokkolit, majd terítsük rá a sült pulykamellet és szórjuk meg szeletelt mandulával.

TIPP: időt spórolhatunk meg, ha a hét elején kifőzünk nagyobb mennyiségben gluténmentes gabonát köretnek, vagy éppen szárazhüvelyest, így a hűtőből kivéve a hét folyamán bármelyik ételhez könnyedén hozzá tudjuk keverni. Akár hidegen salátákba is!

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Elkészítési idő: kb. 1 óra

Nehézségi szint: kezdő

Tápanyagtartalom egy darabban:

Energia 415,3 kcal/1735,7 kJ
Fehérje 36,2 g
Zsír 8,5 g
Ebből telített zsír 0,3 g
Szénhidrát 45,8 g
Ebből cukor 3,4 g
Élelmi rost 9 g

A gluténmentes egytálétel receptet és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.

* Az Okostányér ® az MDOSZ legújabb ajánlásit tartalmazza az egészséges étrendhez. A Cölitányér játék a szavakkal, ahol a gluténérzékeny.hu a cöliákiások diétájába is beépíthető gluténmentes alapanyagokkal állított össze étrendi javaslatokat az Okostányér ® iránymutatásai alapján.

Kategória: , , ,