Színes quinoatál fűszeres pulykamellel – avagy *CÖLITÁNYÉR a gyakorlatban
Hogyan valósítsuk meg, hogy az ebédünk
- jó minőségű szénhidrátforrást,
- szín- és rostanyagokban gazdag zöldségeket
- és teljes értékű fehérjeforrást is
tartalmazzon? Készítsünk egytálételeket különböző értékes alapanyagokból! Megmutatjuk hogyan – * Cölitányér a gyakorlatban!
- 100 g vöröslencse
- 150 g quinoa
- 100 g bébispenót
- 400 g cékla (2 közepes darab)
- 400 g brokkoli
- 320 g pulykamell
- 15 g napraforgó olaj
- fűszerek:
- só
- bors
- fokhagyma
- édesnemes fűszerpaprika
- 10 g szeletelt mandula
Elkészítés:
- A pulykamellet vágjuk vékony szeletekre, fűszerezzük sóval, borssal, paprikával, fokhagyma granulátummal, majd grill serpenyőben kevés olajon jól süssük át.
- A vöröslencsét tegyük fel főni 2x-es mennyiségű vízben, majd szűrjük le, amikor a lencse már puhább, de még nem főtt szét (kevés folyadék lesz még rajta). Mossuk át hideg vízzel, majd tegyük félre.
- A quinoát szintén tegyük fel főni kétszeres mennyiségű enyhén sós vízben, majd ha már forr, tegyük rá a fedelét, vegyük takaréklángra és hagyjuk hogy a “gabona” magába szívja a nedvességet. Amikor kissé nyálkás, adjuk hozzá a megmosott bébispenótot, ízesítsük 1-2 gerezd áttört fokhagymával és keverjük jól át.
- A céklát hámozzuk meg, vágjuk apró kockákra, majd egy kevés olajjal (kb. 1 evőkanál) forgassuk át és alufóliával letakarva tegyük a sütőbe. Kb. 20 sütés után vegyük le az alufóliát majd süssük további 10 percig.
- A brokkolit pároljuk puhára (legjobb párolóedényben).
- Végül az összeállításhoz keverjük össze a megpuhult vöröslencsét és a spenótos quinoát. Szedjük a tányérokra, halmozzuk rá a feldarabolt sült céklát és a brokkolit, majd terítsük rá a sült pulykamellet és szórjuk meg szeletelt mandulával.
TIPP: időt spórolhatunk meg, ha a hét elején kifőzünk nagyobb mennyiségben gluténmentes gabonát köretnek, vagy éppen szárazhüvelyest, így a hűtőből kivéve a hét folyamán bármelyik ételhez könnyedén hozzá tudjuk keverni. Akár hidegen salátákba is!
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Elkészítési idő: kb. 1 óra
Nehézségi szint: kezdő
Tápanyagtartalom egy darabban:
Energia | 415,3 kcal/1735,7 kJ |
Fehérje | 36,2 g |
Zsír | 8,5 g |
Ebből telített zsír | 0,3 g |
Szénhidrát | 45,8 g |
Ebből cukor | 3,4 g |
Élelmi rost | 9 g |
A gluténmentes egytálétel receptet és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
* Az Okostányér ® az MDOSZ legújabb ajánlásit tartalmazza az egészséges étrendhez. A Cölitányér játék a szavakkal, ahol a gluténérzékeny.hu a cöliákiások diétájába is beépíthető gluténmentes alapanyagokkal állított össze étrendi javaslatokat az Okostányér ® iránymutatásai alapján.
- Recept címke: bors brokkoli cékla étolaj főétel fokhagyma gluténmentes egytálétel lencse paprika pulykamell quinoa só spenót